hoe kun je kozijn kiezen

Hoe kies je de juiste kozijnen voor je woning?

Ga je een nieuw huis bouwen, of zijn de kozijnen in jouw huidige woning wel aan vervanging toe? Dan sta je voor een keuze: bij het uitzoeken van kozijnen zijn er namelijk genoeg keuzes die gemaakt moeten worden, waarbij de belangrijkste keuze die van het materiaal is. Afhankelijk van het materiaal kun je vervolgens ook een keuze maken in kosten. Weten wat de meest bekende soorten kozijnen zijn, en welk prijskaartje hier aan hangt? Lees dan gauw verder.

Verschillende materialen kozijnen

Over het algemeen zijn er drie materialen die erg populair zijn in het gebruik van kozijnen. Dit zijn aluminium, hout en kunststof. Al deze materialen kennen eigen voordelen, maar ook nadelen. Zo is de ene soort veel onderhoudsvriendelijker, terwijl de andere soort weer een stuk goedkoper in aanschaf prijs is. Ook letten veel mensen op het uiterlijk van de kozijnen, want het ene materiaal past nou eenmaal beter bij de stijl van hun huis dan het andere.

Kozijnen van aluminium

Aluminium kozijnen zijn tegenwoordig erg populair, omdat ze een heel moderne uitstraling hebben en zo goed in nieuwbouwhuizen passen. Aluminium kozijnen zijn relatief makkelijk te onderhouden, maar om deze reden zijn ze ook duurder dan andere materialen.

Kozijnen van hout

Kozijnen van hout zijn geliefd onder mensen die in een ouder huis wonen, vanwege de karakteristieke uitstraling van het materiaal. Helaas heeft dit materiaal wel meer onderhoud nodig: hout moet regelmatig geschuurd en geverfd worden, en er moeten ook behandelingen plaatsvinden die houtrot tegen gaan. Toch wegen deze nadelen voor veel mensen niet op tegen het mooie uiterlijk van hout. 

Kozijnen van kunststof

Kunststof kozijnen zijn populair onder mensen die niet graag klussen, want deze kozijnen zijn extreem onderhoudsvriendelijk. Af en toe poetsen is genoeg om deze kozijnen jaren lang mooi te houden. Ze worden opgebouwd met behulp van kunststof profielen

Written by