Hoe kun je een blauw kenteken scooter bemachtigen?
Je wilt een scooter kopen om lekker mee op het fietspad mee te rijden, maar dan ontdek je dat de gemeentelijke regels zijn veranderd. Dit hebben scooterrijders in Amsterdam meegemaakt, en waarschijnlijk zullen er nog meer gemeenten volgen. Ook met een blauw kenteken scooter, ook wel snorscooter genoemd, moet je voortaan binnen het Amsterdamse stadscentrum op de openbare weg rijden met een helm op. Wat moet je nu kopen, en kun je een blauw kenteken laten omzetten naar een geel exemplaar? Wat er mogelijk is leggen we uit op deze pagina.
Wat is een blauw kenteken scooter?
In Nederland zijn er twee scooter bromfietsen die toegestaan zijn op de openbare weg; met een maximumsnelheid van 25 km/u (snorfiets) of 45 km/u (bromfiets). Technisch gesproken zijn deze scooters identiek, met als enige verschil de begrenzer die de snelheid limiteert tot het wettelijk maximum. Alle scooters worden gemaakt voor hogere snelheden, want in veel andere landen mag je sneller rijden. Wanneer je de begrenzer zou verwijderen of vervangen kun je plotseling 60 km/u of harder rijden, alleen mag je er dan niet meer mee op de openbare weg rijden.
Blauw of geel kenteken kiezen?
Bij een scooter kopen zul je direct een keuze maken voor een blauw kenteken of een geel kenteken. Alleen wanneer je exclusief op eigen terrein zult rijden is een kenteken niet verplicht. Met blauw of geel kies je naast de maximale snelheid ook voor de regels die gelden voor een snorfiets of bromfiets. Daarbij zijn dit de voornaamste verschillen:
- Snorren: Je mag op het fietspad rijden, een helm dragen is niet verplicht.
- Brommer: Je moet binnen de bebouwde kom op de openbare weg rijden, buiten de bebouwde kom rijd je op het fietspad. Je bent altijd verplicht om een helm te dragen (bron: fastfuriousscooters.nl).
Nou zijn er wegen binnen de bebouwde kom zonder fietspad. Dan hoef je in principe net zoals op een fiets geen helm te dragen op een snorscooter, maar wel op een bromscooter. Nu gemeenten afwijken van deze landelijke regels wordt het meer complex. Zo mag je in het centrum van Amsterdam niet langer met een 25 km/u blauw kenteken scooter op het fietspad rijden, alleen buiten de ring. Vanwege het drukke verkeer ben je ook op een snorscooter verplicht een helm te dragen. Buiten de bebouwde kom mag je die helm afzetten omdat je op het fietspad rijdt, met een bromscooter draag je altijd een helm.
Wat betekent dit bij een scooter kopen?
Nu per gemeente andere regels zijn, en andere gemeenten het voorbeeld van Amsterdam kunnen volgen, moet je goed kijken naar jouw gebruik bij het bepalen van de juiste keuze. Als je toch altijd op de weg moet rijden met helm op, dan ligt een geel kenteken misschien meer voor de hand. Als je alleen maar op fietspaden rijdt is een blauw kenteken wellicht nog steeds de beste keuze. Is het mogelijk om te switchen en jouw kenteken om te zetten? Ja dit is mogelijk. Je zult dan de scooter moeten aanpassen tot de juiste snelheid, door bijvoorbeeld een andere begrenzer te laten plaatsen en dan een herkeuring aan te vragen bij de RDW. Dit kan van een geel naar een blauw kenteken scooter en andersom. Hier zijn wel kosten aan verbonden, voor zowel de begrenzer als voor de herkeuring. Je kunt ook een helm kopen voor je snorscooter en de snelheid voor lief nemen. Opvoeren kan wel, maar dan mag je er niet meer mee op de openbare weg mee rijden. Let dus goed op de regels in de gemeente waar je het meest zult rijden, of neem contact op met een scooterspeciaalzaak zoals FastFuriousScooters om naar de mogelijkheden te vragen.