Hoe kun je een duurzame vakantie vieren?

Vliegen is hartstikke snel en daarmee een efficiënte manier om op je vakantiebestemming te komen. Je reist zo naar de mooiste andere landen, met de meest bijzondere culturen. Toch zit er een groot nadeel aan vliegreizen: de grote CO2 uitstoot! Maar hoe plan je een duurzame vakantie? Wij geven je enkele tips!

Vliegvakantie is slecht voor het milieu

Lange vluchten zijn erg belastend voor het milieu. Vermijd dit dus zo veel mogelijk! Ter illustratie: een gemiddeld huishouden stoot zo’n 19 ton CO2 uit per jaar. Een retourvlucht van Amsterdam naar New York stoot zo’n 1-2 ton per persoon uit. Ga je toch een lange reis maken met het vliegtuig? Ga dan voor een langere periode. Zo zorg je ervoor dat de uitstoot van je vlucht het waard is. 

Check ook eerst even of je een vergelijkbare locatie dichterbij huis hebt en vraag je af waarom je naar een bepaalde vakantielocatie wilt. Wil je bijvoorbeeld naar Bali voor het goede weer en de mooie stranden? Kijk dan of je niet beter naar Sardinië, Corsica of Menorca kunt. Deze eilanden hebben ook een warm klimaat en prachtige stranden aan een azuurblauwe zee. Een retourvlucht naar Bali stoot namelijk zo’n 4,8 ton CO2 per persoon uit. Dat zou betekenen dat je, als je met een familie van vier van Amsterdam naar Bali vliegt, je ongeveer net zo veel uitstoot als een gemiddeld huishouden in een heel jaar! 

Natuurlijk zijn deze andere eilanden geen goed alternatief als je vooral geïnteresseerd bent in de Balinese cultuur. In dat geval kun je onze andere tips opvolgen om tijdens je vakantie je uitstoot te beperken.

Ben je van plan om door één of meer landen rond te reizen? Maak geen binnenlandse vluchten als er vervoersalternatieven zijn. Binnenlandse vluchten zijn vaak onnodig belastend en zijn vaak makkelijk te vervangen door een treinreis.

Duurzame vakantie met de trein of bus 

Het is natuurlijk beter om helemaal niet met het vliegtuig op vakantie te gaan. Ga bijvoorbeeld op een duurzame vakantie met de trein! Een vliegreis belast het milieu namelijk 7 tot 11 keer zoveel als wanneer je dezelfde reis zou maken met de trein. 

Er zijn verschillende hogesnelheidslijnen die je razendsnel op je bestemming kunnen krijgen. Zo reis je met de Thalys in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam naar Parijs! Dat is met het vliegtuig 1 uur en 20 minuten, maar je moet ongeveer 2 uur van tevoren op het vliegveld zijn vanwege douanecontroles. De organisatie van de Thalys vraagt hun reizigers om 20 minuten van tevoren aanwezig te zijn voor eventuele veiligheidscontroles, maar je hoeft geen uren te wachten tot je door de douane mag, zoals ‘s zomers op Schiphol het geval is. Daarnaast loop je bij aankomst zo het centrum in, terwijl vliegvelden eigenlijk altijd buiten de stad liggen. Als je dit allemaal meerekent, is reizen met de trein hartstikke efficiënt!

Naast reizen naar Parijs, kun je met de trein ook in 4 uur en 10 minuten van Rotterdam naar Londen reizen, of in 6 uur en 20 minuten van Amsterdam naar Berlijn. Reis je liever iets verder? In twee dagen kun je naar Moskou reizen en binnen drie dagen naar Marokko. 

Het is ook mogelijk om met de bus op vakantie te gaan. Dit is vaak aantrekkelijk als je goedkoop wilt reizen. Je kunt bijvoorbeeld van Amsterdam naar Brussel reizen in 3 uur en 45 minuten, of van Amsterdam naar Barcelona in ongeveer één dag. 

Kortom: voor korte afstanden zijn er genoeg duurzame vakantie alternatieven op een vliegreis!

Duurzame fietsvakantie

Ben je dol op de natuur en ga je vooral op reis om prachtige onbekende landschappen te ontdekken? Ga dan eens op een duurzame wandel- of fietsvakantie! Bij een wandelvakantie moet je eerst nog naar je bestemming, wat natuurlijk CO2 uitstoot. Maar als je op bestemming voornamelijk wandelingen maakt, belast je tijdens jouw verdere vakantie het milieu nauwelijks. Op die manier kun je nog steeds een duurzame vakantie vieren!

Een fietsvakantie is natuurlijk helemaal goed voor het klimaat, want je kunt dan de reis zelf op de fiets maken. Iedere tussenstop is weer een nieuwe plek om te ontdekken en je hebt op de fiets echt de tijd om goed om je heen te kijken tijdens de reis. Lijkt zo’n fietsvakantie je veel werk om uit te zoeken? Je kunt gelukkig ook vooraf geregelde reizen boeken. Al je accommodaties zijn dan vooraf al geregeld. Je hoeft alleen nog de fietstochten te maken!

Duurzame vakantie met deelauto’s 

Natuurlijk is het het best om zoveel mogelijk te wandelen of te fietsen. Je kunt in veel steden ook gebruik maken van deelfietsen, of je kunt fietsen huren. Dat is pas een duurzame vakantie! Het openbaar vervoer nemen is natuurlijk ook een relatief duurzame optie. Soms zit je echter in een situatie dat het handiger is om een auto te pakken. Gelukkig is hier een duurzaam alternatief voor: deelauto’s! 

Er zijn verschillende deelautosystemen. Je downloadt dan een app, koppelt dit aan je rijbewijs en je creditcard en je kunt dan via de app de dichtstbijzijnde deelauto vinden. Eén zo’n systeem is ShareNow, dat werkzaam is in veel Europese steden waaronder Amsterdam, Parijs,  Kopenhagen, Berlijn, Boedapest, Madrid en Rome. Deelautodiensten bieden regelmatig ook elektrische auto’s aan. 

Naast het duurzaamheidsaspect, zijn deelauto’s ook vaak goedkoop. Neem bijvoorbeeld een deelauto van het vliegveld naar het centrum van de stad. Dit scheelt enorm in kosten, als je anders een taxi zou nemen! Toch is en blijft het nemen van een bus of trein natuurlijk het meest duurzame alternatief.

Duurzaam hotel op vakantie

De duurzame vakantie mogelijkheden zijn nu uitgebreid besproken, maar hoe zit het met de accommodatie? Milieu Centraal stelt: hoe meer luxe, hoe meer milieubelasting. Zo is een hotel bijvoorbeeld vervuilender dan een tent.

Ben je van plan om een hotel of een huisje te boeken? Ga dan op zoek naar een Green Key duurzaamheidskeurmerk. Deze accommodaties gaan zuinig om met energie en water. Daarnaast recyclen ze en gebruiken ze milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Maak zelf ook een verschil door je handdoeken meer dan één keer te gebruiken en de airco en het licht uit te doen als je de deur uitgaat. 

Written by