hond in auto

Hoe kun je jouw hond vervoeren in de auto?

Je hond vervoeren: het klinkt zo makkelijk, maar er komt een hoop bij kijken. Misschien vind je hond het wel enorm spannend om de auto in te stappen en blijft hij liever met zijn pootjes op de veilige stoep. Of misschien kan hij tijdens een autorit amper stil blijven zitten. Wat de reden ook is, je wilt als baasje veilig met je viervoeter op stap gaan. Maar hoe kun je je hond veilig vervoeren in de auto? Wij helpen je verder!

Hond vervoeren in de achterbank

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je hond op een veilige plaats zit. De voorstoel is de minst veilige plek in de auto voor jouw viervoeter, omdat hij bij een botsing door de voorruit kan vliegen. Daarnaast kan de hond je vanaf de voorstoel afleiden tijdens het rijden. 

Ook de kofferbak is gevaarlijk. Het zou zomaar kunnen zijn dat je hond het spannend vindt in de auto, maar als hij in de kofferbak zit kun je hem niet zien of geruststellen. Daarbovenop krijgen puppy’s sneller last van wagenziekte in de kofferbak. De achterbank is vaak de beste optie als je je hond wilt vervoeren, omdat hier veel ruimte is en je beter zicht hebt op hoe het gaat met je hond dan in de kofferbak. Zorg er vervolgens wel voor dat je hond goed vastzit. Wij leggen je uit hoe je dat het best doet.

Hond veilig vervoeren in de auto

In Nederland is het niet verplicht om je hond te vervoeren in een speciaal tuigje of in een autobench. Wel staat er in de wet dat je niet mag zorgen voor gevaarlijke situaties. Dezelfde regels gelden in Frankrijk en België, maar in Duitsland moet je je hond wel goed vastzetten. Ook als je op autovakantie door Duitsland heen rijdt moet je er dus op letten dat je je hieraan houdt.

Ondanks dat het in Nederland niet verplicht is om je hond goed vast te zetten in de auto, is het verstandig om het alsnog te doen. Het is namelijk een stuk veiliger voor je hond in het geval van een botsing. Zo voorkom je dat hij door de voorruit vliegt, of op een andere manier hard ergens tegenaan valt. Ook is het voor je eigen veiligheid beter als je hond vast zit, want dan kan hij je minder storen tijdens het rijden. 

Autotuigje hond

Heb jij een drukke hond die niet stil kan zitten? Koop dan een autotuigje. Let bij de aankoop natuurlijk op de grootte van het tuigje en of het geschikt is voor jouw auto. Het is ook belangrijk dat je er eentje koopt die specifiek is getest op het kunnen doorstaan van botsingen. Veel tuigjes blijken in deze situaties namelijk niet voldoende te beschermen. Soms zetten fabrikanten zelfs duidelijk op hun product dat het tuigje bedoeld is om je hond tijdens het rijden op zijn plek te houden, maar dat het niet bedoeld is als zekering. Kijk hier dus goed naar en ga er niet vanuit dat alle tuigjes op de markt voldoende bescherming bieden.

Autobench voor op de achterbank

Voor kleinere hondjes is een autobench vaak een goede oplossing. Zorg ervoor dat je er een koopt die met een driepuntsgordel kan worden vastgezet aan de achterbank. Voor een grotere hond kun je beter geen autobench kopen. Vooral niet de opvouwbare modellen: die kunnen bij een botsing in elkaar klappen. Ook hier geldt dat het het beste is om te checken of de bench is getest op botsingen. 

Hondendeken auto

Ook prettig: een hondendeken voor in de auto. Een autodeken is comfortabel voor je viervoeter en beschermt de achterbank tegen krassen, haren, eventueel braaksel en andere uitwerpselen. Honden kunnen net als mensen wagenziek worden, dus dan is zo’n deken zeker geen overbodige luxe! Daarnaast is een autodeken waterafstotend, dus dat is na een lange wandeling erg prettig. 

Let op: een hondendeken voor in de auto zorgt ervoor dat je beestje onder normale omstandigheden niet van de bank af valt, maar beschermt je hond niet optimaal tijdens botsingen. 

Je hond laten wennen aan de auto

Nu je weet hoe je je hond veilig kunt vervoeren, moet je je hond natuurlijk eerst nog de auto in krijgen! Het is belangrijk dat je viervoeter zich veilig voelt. Stel hem daarom op zijn gemak. Laat de auto stil staan en leg iets lekkers in de auto voor de hond, bijvoorbeeld een snoepje. Of geef hem een snoepje wanneer hij al in de auto zit. Laat hem even rustig wennen aan de omgeving en zorg dat hij op een veilige manier in de auto zit, het liefst al in zijn tuigje of bench als je die hebt. Langzaam aan kun je beginnen aan je eerste ritje. Maar let op: het is belangrijk om je hond regelmatig in de auto mee te nemen en niet alleen mee te nemen als je met hem naar de dierenarts gaat. Je hond zal de auto dan associëren met de dierenarts en zal daardoor met veel tegenzin de auto in stappen, ook als je van plan bent om ergens anders heen te rijden!

Written by