Hoe kun je een geschikte klok voor je woonkamer vinden?

De klok blijft ondanks de grote concurrentie altijd bestaan. Dat tijd relatief is, is een understatement, maar tijd wordt steeds belangrijker en is voor veel mensen een schaars goed. Door de jaren heen is de tijd een steeds belangrijkere rol gaan spelen en zijn ook de verschillende manieren waarop we de tijd waarnemen veranderd. Klokken bestaan al meer dan honderd jaar en is een lange tijd voor veel mensen het aangewezen interieurstuk geweest om de tijd op te zien. Tegenwoordig zijn er ook veel andere manieren waarop we de tijd kunnen bekijken, zoals bijvoorbeeld op de telefoon, de laptop of de smartwatch. Ondanks al deze nieuwe technieken en methodes zien we de klok nog in bijna elk huishouden en kantoorpand terug en evolueert deze ook mee met de tijd en modetrends.

De rol van de klok is door de jaren heen behoorlijk veranderd

De rol of functie van de klok is in de loop de jaren veranderd. Vroeger toen de eerste klokken uitgevonden werden en er vooral klassieke tafelklokken en muurklokken werden geproduceerd, was de klok vooral voor de rijkeren weggelegd en was dit niet alleen een instrument om de tijd op waar te nemen, maar ook een heus statussymbool. Later werd de klok ook voor de grotere massa’s geproduceerd en kwamen er steeds meer verschillende varianten bij, waarna vrijwel iedereen een klok in huis had. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook in publieke ruimtes of op kantoor zijn klokken eigenlijk onmisbaar. Een klok draagt bij aan de realisatie van de tijd en het in de gaten houden hiervan. Met een klok in een ruimte ben je je altijd van bewust van de tijd. Het is dan ook niet voor niets dat bijvoorbeeld Casino’s expres geen klokken gebruiken, om zo de mensen het besef van tijd te ontnemen, zodat ze langer zullen blijven spelen. De klok wordt echter allang niet meer alleen voor de tijdwaarneming gebruikt en wordt tegenwoordig ook meer als design object in het interieur gebruikt.

Klokken zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en voor iedereen

De klok is inmiddels dusdanig doorontwikkeld, dat er voor vrijwel elk doeleinde en voor iedereen wel een passende klok te vinden is. Klassieke koekoeksklokken zijn nog steeds erg gewild, maar ook industriële wandklokken zien we zowel in het huiselijke interieur, alsook in het zakelijke interieur terug. Een recente trend is het gebruik van XXL klokken, waarbij een extra grote klok een prominente rol in de ruimte inneemt en de rest van de ruimte hieromheen ingericht wordt. Alsmede zijn we steeds meer klokken in aparte kleuren zoals bijv. gouden klokken. Ten slotte, zien we ook steeds meer retro wekkers en klokken terug in Nederlandse huiskamers. 

Written by