Hoe kun je energie besparen?
Gasprijzen zijn enorm toegenomen en daarbovenop willen veel mensen verduurzamen om klimaatverandering tegen te gaan. Energie besparen is aantrekkelijker dan ooit! Bovendien wil de overheid ons op den duur van het gas af hebben, dus nu zelf al de transitie maken naar een duurzamere woning kan zeker geen kwaad. Wij geven je enkele tips waarmee je gemakkelijk energie bespaart!
Energie besparen door sluipverbruik te stoppen
Laat jij apparaten altijd op standby staan, zoals een tv die wel uitstaat maar waarvan het lampje nog brand? Of laat jij opladers en andere apparatuur in het stopcontact zitten als ze uit staan of niet worden gebruikt? Dan heb je last van sluipverbruik. Dit kan leiden tot onnodig energieverbruik en dus onnodige kosten. Sluipverbruik van één tv kan je jaarlijks wel 35 euro kosten! Bespaar gemakkelijk energie door televisies en andere apparaten aan te sluiten op een stekkerdoos met een schakelaar. Gebruik je de apparaten niet? Schakel de stekkerdoos dan uit, dan is er geen sprake van sluipverbruik. De apparaten volledig uit het stopcontact trekken of bijvoorbeeld de tv helemaal uitzetten in plaats van op standby laten staan helpt ook al.
Hoe kun je je huis duurzaam verwarmen?
Zet je thermostaat voor je gaat slapen een stuk lager, bijvoorbeeld op 15 graden. Vind je dat koud klinken? Slaap dan eens met een extra deken. Zet de thermostaat ook lager wanneer er niemand thuis is, bijvoorbeeld overdag wanneer iedereen aan het werk is of op school zit. Je kunt ook energie besparen door alleen de verwarming aan te zetten in de kamers waar je vaak bent op een dag.
Zet je de verwarming altijd erg hoog? Bouw geleidelijk af. Je thermostaat 1 graad kouder zetten kan je volgens Milieu Centraal al zo’n 200 euro per jaar besparen! Kleed je warmer als je het te koud vindt in huis of pak er een plaid bij.
Als je het vervelend vindt om dit allemaal handmatig te doen, kun je een programmeerbare thermostaat kopen. Je kunt dan precies instellen vanaf wanneer je wilt dat de thermostaat aan gaat en wanneer hij lager of uit staat. Een perfecte, gemakkelijke manier om energie te besparen.
Energie besparen met warmtepomp of zonnepanelen
Heb je een eigen huis? Overweeg dan om een warmtepomp of zonnepanelen aan te schaffen. Hoewel ze in de aanschaf duur zijn, verdien je een warmtepomp meestal met zeven tot vijftien jaar terug en zonnepanelen al met zeven jaar. Met tien zonnepanelen bespaar je daarna al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening. Een ander voordeel is dat je, wanneer je meer energie opwekt dan dat je zelf verbruikt, de energie terug kunt leveren aan je energieleverancier. Hiermee lever je niet alleen groene energie, je krijgt er ook nog een vergoeding voor.
Bespaar energie met energielabel A voor apparaten
Gaat je vaatwasser, wasmachine, droger of tv stuk? Koop dan een nieuwe met duurzaamheidslabel A. Duurzaamheidslabels zijn binnen de EU verplicht voor alle huishoudelijke apparatuur, wat het makkelijker maakt om de duurzame keus te maken. Deze duurzame apparaten zijn vaak duurder dan hun minder duurzame alternatieven, maar het voordeel is wel dat je er energie mee kunt besparen. Op je energierekening ben je met een duurzamer apparaat dus wel goedkoper uit.
Bespaar energie door je huis te isoleren
Als je een eigen huis hebt, kun je ervoor zorgen dat je je huis beter isoleert door er bijvoorbeeld dubbel glas in te zetten. Je kunt ook nagaan op wat voor manier je je vloer, dak of muren beter kunt isoleren. Als je huis erg tochtig is maar je in een huurhuis woont kun je echter ook stappen ondernemen om de tocht tegen te gaan. Plak bijvoorbeeld tochtstrips langs tochtige kieren en kit kieren in de buurt van ramen dicht.
Energie besparen met LED verlichting
Heb jij nog halogeen- of gloeilampen in huis hangen? Vervang deze dan door LED lampen. LED lampen hebben een hogere aanschafprijs, maar gaan veel langer mee waardoor je op lange termijn kosten bespaart. Daarbovenop is een LED lamp veel zuiniger, dus je kunt er ook kosten en energie mee besparen.