5 handige tips hoe je het beste kunt leren

Een blog over hoe je het beste kunt leren.

Heb je onlangs keihard geleerd voor een toets, maar heb je toch een onvoldoende gehaald? Of staat er binnenkort weer een tentamen voor de deur, maar weet je even niet zo goed hoe je het beste kunt leren hiervoor? In dit blog geef ik je 5 handige tips hoe je het beste kunt leren.

Het beste leren door hardop te lezen

Het kan helpen om de stof hardop voor te lezen. Als je in de trein zit en je wilt hardop lezen, dan wordt dat natuurlijk een beetje ongemakkelijk. Zoek daarom, wanneer je buitenshuis gaat leren, een rustig plekje op waar je de tekst hardop kan lezen. Je kunt de tekst hoogstwaarschijnlijk beter begrijpen en onthouden wanneer je deze hardop leest. 

Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat wanneer er een paar belangrijke elementen in de tekst staan die je moet onthouden, je deze hardop moet uitspreken. De zinnen die je uitspreekt krijgen dan een extra dimensie en je gaat het je later herinneren als je ze uitgesproken hebt. En hierdoor is de herinneren aan de uitgesproken zinnen anders dan de zinnen die je niet hardop gelezen hebt.    

Wees goed voorbereid en lees vooruit om het best te kunnen leren

Heb je ergens in de komende week een college van het vak waar je binnenkort een tentamen over hebt? Zorg er dan voor dat je de avond van tevoren al de hoofdstukken hebt gelezen waar het college over gaat. Op die manier kun je namelijk je geheugen trainen door de herhaling in het college en met de nieuwe informatie van je leraar kun je de nieuwe kennis associëren met wat je die avond ervoor al hebt doorgenomen. 

Maak een samenvatting om het best te kunnen leren

Als je eenmaal de stof doorgelezen hebt, is het heel handig om een eigen samenvatting te maken. Je kunt tijdens het lezen wel alvast wat aantekeningen op de pagina’s maken om vanuit daar een eigen samenvatting te maken. Wanneer je een samenvatting (of mindmap) maakt, herhaal je de opgedane kennis en herhaling werkt om goed te kunnen leren. 

Tevens is het handig om kaartjes te maken met daarop een aantal vragen over de stof. Pak op een later moment deze kaartjes er weer bij en geef hardop antwoord op de kaartjes. Weet je het antwoord niet meer? Pak dan nog eens jouw samenvatting erbij en leer dat stuk nog een keer.

Oude tentamens maken kunnen helpen om goed te kunnen leren

Als je eenmaal jouw eigen vragen goed kunt beantwoorden, kan het helpen om oude tentamens te gaan maken. Vraag aan jouw docent of hij of zij een oud tentamen heeft die jij kan gaan maken. Het liefst met de antwoorden er ook bij, zodat je achteraf jouw antwoorden kan controleren met de antwoorden van het examen. 

Het tijdstip heeft invloed op hoe je het beste kunt leren

Het tijdstip waarop je gaat leren voor een toets is erg belangrijk. Misschien heb je het zelf ook wel eens gemerkt dat je de ene keer een stuk tekst wel 3x moet lezen voordat je het begrijpt, terwijl je op een ander moment er zo doorheen vliegt. Dat heeft te maken met hoe actief je hersenen zijn. Op bepaalde momenten van de dag zijn je hersenen actiever dan andere momenten en als je dus op deze actieve momenten gaat leren, slaat je brein de meeste informatie op. Maar wat is dan het beste tijdstip om te leren? Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je net wakker bent en ‘s avonds voordat je weer gaat slapen de beste tijden zijn om te leren. 

Als je ervoor kiest om ‘s ochtends, vlak nadat je wakker bent geworden, te gaan leren, is je lichaam nog in ontspanmodus. Je kunt je heel goed focussen omdat je hersenen de hele nacht rust hebben gehad. Tegelijkertijd is het goed om ‘s avonds voordat je gaat slapen nog even te gaan leren, omdat je hersenen de informatie die je tot je hebt genomen gaat verwerken tijdens het slapen. Als je dus nog gaat leren voordat je gaat slapen, gaan je hersenen dit herhalen tijdens je slaap, omdat dit het laatste is wat je op de dag ervoor hebt gedaan. Let er wel op dat een goede concentratie nodig is om informatie op te slaan. Heb je dus de hele dag al geleerd en ben je echt moe? Dan heeft het geen nut meer om voor het slapen nog te gaan leren.     

Neem ook altijd een aantal pauzes tussen het leren door. Leer maximaal 3 uur achter elkaar en las daarna een pauze in. Je concentratieniveau is namelijk gezakt, dus stof die je daarna nog gaat doorlezen ga je hoogstwaarschijnlijk niet onthouden. 

Hoe kun je het beste leren? 5 handige tips op een rijtje

  1. Lees de stof hardop om de tekst goed te kunnen begrijpen en onthouden.
  2. Wees goed voorbereid en lees voordat je een college hebt de tekst nog eens goed door. 
  3. Maak een samenvatting en oefen door een aantal vragen op kaartjes te zeggen. 
  4. Maak oude toetsen om alvast te oefenen om de juiste vragen te formuleren.
  5. Ga leren op het moment dat jouw concentratie hoog is. Het beste is om ‘s ochtends nadat je wakker bent geworden, omdat jouw hersenen dan voldoende uitgerust zijn. 

Written by