Beschermen tegen bliksem

Hoe kun je jezelf beschermen tegen de bliksem?

Het komt maar een aantal keren per jaar voor: bliksem. Blikseminslagen zijn levensgevaarlijk. Wanneer het dondert en bliksemt bestaat de kans dat je geëlektrocuteerd wordt. Daarom bespreken we in deze blog hoe jij jezelf het beste beschermt tegen de bliksem. 

Beveiliging

Allereerst is bliksembeveiliging een goede en degelijke manier om je woning, bedrijfspand en al je apparatuur te beveiligen tegen bliksemschade. De schade door blikseminslag is meestal enorm hoog en heeft soms een dodelijk afloop tot gevolg. Een woning wordt meestal op twee manieren getroffen. Door een directe- of een indirecte blikseminslag. Bij een directe blikseminslag slaat de bliksem naar binnen. Bij een indirecte blikseminslag wordt een woning, gebouw, grondleidingen of iets anders in de buurt getroffen. Door middel van bliksemafleiding bescherm je jezelf, de woning of een ander pand tegen bliksemschade. 

Beschutting

Wanneer je buiten loopt en het begint plots te onweren is het belangrijk om te schuilen in een gebouw. Vermijd grote en kleine bomen en ga nooit te dicht in de buurt van een hoogspanningsmast staan. Ga in plaats daarvan op zoek naar een stenen dak of een grot. Auto’s zijn ook uitstekend geschikt om te schuilen voor de bliksem. Probeer kleine gebouwen en open plekken te vermijden. 

Don´ts

Ga dus niet onder een boom staan. De bliksem raakt namelijk hoge objecten. Als de boom wordt geraakt word jij automatisch ook geraakt of je raakt gewond door de boom. Blijf ook weg van ramen. Houd ramen dicht en probeer zover mogelijk van ramen weg te blijven. Ramen bieden toegang voor bliksem om langs te gaan. Wanneer je huis geraakt is door de bliksem raden we aan om niks elektrischs aan te raken.

Buiten

Wanneer je buiten bent en je hebt geen kans om ergens naar binnen te gaan, raden we aan om zo laag mogelijk te gaan zitten. Vermijd hoger gelegen land. Vermijd open plekken waar jij het hoogste object bent. Wanneer je aan het vissen of zwemmen bent, raden we aan om je onmiddelijk te verplaatsen. Water en bliksem zijn een extreem gevaarlijke combinatie. Wanneer je met een grote groep mensen buiten bent is het verstandig om afstand van elkaar te houden. Dit voorkomt dat de bliksem overslaat van de één naar de ander. 

Tips

Draag zoveel mogelijk rubberen kleding. Rubber is een materiaal dat geen elektriciteit geleidt. Wanneer je een bliksemschicht ziet tel dan tot 30 seconden. Is de tijd tussen donderslag en bliksem gelijk aan of minder dan 30 seconden dan is het onweer 10 km of minder in de buurt, zoek dan gelijk een schuilplek. 

Written by