Relatiegeschenken

Hoe kun je relatiegeschenken bedrukken

Wanneer je een eigen onderneming hebt is het belangrijk om te laten weten aan je zakenrelaties en personeel waar je onderneming voor staat. Dit is ideaal mogelijk met relatiegeschenken. In deze blog lees je hoe je dit doet.

Relatiegeschenken

Zomaar relatiegeschenken geven aan relaties is natuurlijk al een leuk gebaar. Maar om een blijvende indruk achter te laten raden wij aan om relatiegeschenken te bedrukken. Relatiegeschenken zijn een effectief marketing en promotiemiddel. Hierbij laat je aan je klanten zien dat je ze waardeert. Er zijn tal van relatiegeschenken die te bedrukken zijn. Toch is er een verschil tussen een notitieboekje met jouw logo erop of een dure pen met jouw logo erop, wat je alleen geeft aan je grootste klanten. Zorg daarom dat de relatiegeschenken goed in je marketingplan past. Bekijk goed welke producten nuttig zijn op de lange termijn. Wanneer je bij een open dag gekleurde armbandjes uitdeelt is dan kans groot dat deze in de prullenbak terecht komen wat erg zonde is van je geld.

Relatiegeschenk doelen

Kies bij het inkopen van relatiegeschenken dus een duidelijk doel. Wil je de naamsbekendheid vergroten of wil je de relatie met klanten versterken. Met een duidelijk doel is het makkelijker om de keuze te maken welk relatiegeschenk jij wilt gebruiken. Het zou helemaal mooi zijn als je de resultaten van je relatiegeschenken meetbaar maakt. Bepaal dan het doel en een termijn wanneer dit doel bereikt moet zijn. Zorg er tevens voor dat de relatiegeschenken die je uitdeelt passen bij je onderneming. Wanneer dit niet het geval is dan heeft het juist een averechts effect en bestaat er de mogelijkheid dat het de imago van je onderneming schaadt. 

Fiscaal

Omdat relatiegeschenken onderdeel zijn van je bedrijfsvoering zit er ook een fiscaal voordeel in. In de wet spreken ze onder de term “representatiekosten” wanneer het gaat om relatiegeschenken. Hierbij geldt het dat het niet onder reclame of sponsoring mag vallen. De representatiekosten zijn aftrekbaar tot een aftrekbeperking van €4600 per jaar of een aftrek van 80% van de gemaakte kosten voor inkomstenbelasting ondernemers en 73.5% voor vennootschapsbelasting ondernemers. Let hierbij wel op dat er beperking zit aan de belasting wat teruggevraagd wordt bij de omzetbelasting. Wanneer de ontvanger het relatiegeschenk zelf heeft gekocht kan hij minder dan 30% omzetbelasting aftrekken. Wanneer je de ontvanger al meer dan €227 ex btw aan giften, relatiegeschenken of personeelsvoorzieningen hebt gegeven is het ook niet meer mogelijk om omzetbelasting terug te vragen.

Bekijk dus goed wat je doel is met het geven van relatiegeschenken en houd rekening met personen of bedrijven die niet alle omzetbelasting kunnen aftrekken. 

Written by