Hoe kun je stress verminderen?

Stress is een vervelend maar helaas veel voorkomend, dagelijks probleem voor veel mensen. Stress kan vele, uiteenlopende oorzaken hebben: je bent bijvoorbeeld gestrest door de druk die je ervaart op je studie of je werk, of dat je je zorgen maakt over je financiële situatie. Stress is in veel situaties een normale reactie, maar als de stress langdurig aanhoudt, dan kan dit erg slecht zijn voor je fysieke en mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je chronische stress vermindert of voorkomt. Wij geven je enkele tips die daarbij helpen.

Ademhalingsoefeningen tegen stress

Ademhalingsoefeningen werken stressverlagend. Bij een zo’n ademhalingsoefening leg je eerst je duim op je linkerneusgat, waarna je inademt via je rechterneusgat. Daarna leg je je duim op je rechterneusgat, waarna je door je linkerneusgat weer uitademt. Dit herhaal je zolang je wilt. Je zult zien dat je er rustiger van wordt. Deze ademhalingsoefening heet in het sanskriet Nadi Shodhana Pranayama. Prana betekent ‘levensenergie’ en de ademhalingsoefening heeft binnen de yoga dan ook als doel om de levensenergie weer vrij te kunnen laten stromen. 

Een andere ademhalingstechniek is de 4-7-8 methode. Bij deze ademhalingsmethode adem je eerst vier seconden langzaam in door de neus. Daarna houd je je adem zeven seconden in, waarna je weer langzaam acht seconden uitademt. Ook dit vermindert stress. 

Stress verminderen met mindfulness

Mindfulness is bewezen effectief tegen stress. Bij mindfulness is het belangrijkste dat je je met volledige acceptatie bewust voelt in het moment. Je focust je eerst op je ademhaling en je probeert daarna alle inkomende gedachten te laten zijn zoals ze zijn, zonder erop in te gaan. Alle gedachten laat je op je afkomen en je probeert er geen oordeel over te hebben. Klinkt dit ingewikkeld, of misschien een beetje zweverig? Probeer dan de app laagdrempelige Headspace of lees het boek Waar je ook gaat, daar ben je: meditatie in het dagelijks leven van Jon Kabat-Zinn. Je zult zien dat mindfulness meditatie echt niet zweverig hoeft te zijn, maar het wel heel erg kan helpen tegen stress. 

Stress verminderen in vrijetijdsbesteding

Als je chronisch gestrest bent, is het vaak belangrijk om even goed te ontspannen. Ontspanning vermindert stress  omdat het ervoor zorgt dat je echt even je hoofd leeg kunt maken en iets kunt doen wat je leuk vindt. Doe daarom iedere dag iets wat je leuk vindt, waarbij je goed ontspant! Heb je het gevoel dat je hier geen tijd voor hebt? De activiteit hoeft gelukkig echt niet lang te duren. Een half uurtje een boek lezen voor het slapengaan helpt ook al, als dat iets is waardoor jij goed ontspant. 

Verminder stress met beweging

Lichaamsbeweging helpt met het verminderen van stress. Matig intensief sporten wordt vooral aanbevolen om stress te verlagen, dus bijvoorbeeld fietsen, wandelen of op rustig tempo zwemmen. De Gezondheidsraad raadt aan om minstens 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. 

Maar hoe vermindert sport stress? Lichaamsbeweging leidt tot meer activiteit in het hersengebied de hippocampus, waardoor de hippocampus de hypothalamus beter kan afremmen. Wat deze hersengebieden precies doen hoef je niet te weten, behalve dat de hypothalamus de afgifte van het stresshormoon cortisol reguleert. Lichaamsbeweging zorgt er dus voor dat er minder van dit stresshormoon wordt aangemaakt, waardoor je je minder gestrest voelt. Daarnaast slaap je vaak beter als je hebt gesport, wat ook weer stressverlagend werkt. 

Written by

3   Posts

View All Posts