kinderen op vakantie

Hoe kun je verre reizen met kinderen maken?

We houden allemaal van reizen, maar als je jonge kinderen hebt is reizen niet altijd even makkelijk. Toch wil je, als je kinderen eenmaal groot genoeg zijn, misschien wat verder weg op vakantie. Hier zijn een paar tips om het maken van lange reizen met kinderen wat gemakkelijker te maken, zodat jij en je kinderen optimaal van de reis kunnen genieten.

De voordelen van reizen met kinderen

Sommige ouders zullen zich afvragen: waarom zou je lange reizen maken met kinderen? Kinderen worden snel verveeld van een lange reis in de auto of het vliegtuig, ze zijn vaak minder geïnteresseerd in andere culturen en passen zich minder makkelijk aan aan buitenlandse eetculturen. Toch zijn er ook veel voordelen aan reizen met kinderen.

Zo kan een verre reis een geweldige band scheppen voor een gezin. Je besteedt extra veel tijd samen en beleeft veel bijzondere dingen samen. Ook leert een kind nieuwe (eet)culturen, gewoonten en mensen kennen. Ze komen in aanraking met dingen waar ze anders nooit mee in aanraking zouden komen, wat goed is voor hun ontwikkeling. Het verbreedt niet alleen hun horizon, maar leert ze ook flexibeler zijn. Op die manier leren ze op een flexibele manier naar de wereld te kijken. Bovendien leren de kinderen van een lange vlieg-, trein- of autoreis dat het belangrijk is om geduld te hebben.

Wat te overwegen als je met kinderen reist

Reizen met kinderen is dus hartstikke leuk! Er zijn echter een aantal dingen die je in gedachten moet houden wanneer je een reis met kinderen plant. Hier zijn enkele tips over hoe je dit het beste aanpakt.

Kies je bestemming zorgvuldig

Zorg ervoor dat jouw eindbestemming een plek is waar je kinderen belangstelling voor hebben en dat er activiteiten voor hen te doen zijn. Een strandresort lijkt misschien een goed idee, maar als je kinderen na een paar dagen uitgekeken zijn op het zand en de zee, wordt het geen geweldige reis. Kies daarom een locatie waar veel te doen is voor kinderen, met veel faciliteiten in de omgeving.

Kinderen zijn sneller moe – pas hier je vakantieritme op aan!

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk te zien en te doen op vakantie, maar dat kan moeilijk zijn met jonge kinderen. Ze worden snel moe en vinden het niet leuk om van plaats naar plaats te worden meegetrokken. Het is beter om het rustig aan te doen, de kinderen de ruimte te geven om te spelen en een meer ontspannen vakantie hebben.

Plan je vakantie vooruit

Boek je accommodatie en bijvoorbeeld vluchten ruim van tevoren, zodat je geen last-minute stress hebt voor je reis. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt (en nog meer!) van tevoren inpakt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je iets belangrijks vergeet wanneer je de auto inpakt of je jezelf klaarmaakt voor je vlucht.

Een reisverzekering is een must

Zorg ervoor dat je een reisverzekering hebt in geval van medische noodgevallen of andere problemen die zich kunnen voordoen terwijl je weg bent van huis. Dit neemt veel stress weg en zorgt voor een betere voorbereiding op eventuele problemen. Juist met kinderen is dit belangrijk!

Vliegen met kinderen? Wees voorbereid op een jetlag

Jetlags kunnen een groot probleem zijn als je met kinderen reist, dus probeer je reis zo te plannen dat je overdag op je bestemming aankomt (wanneer je kinderen waarschijnlijk wakkerder zijn) en heb wat activiteiten gepland voor de eerste paar dagen om ze te helpen wennen aan de nieuwe tijdzone. Liever geen jetlag? Plan dan een vliegreis dichterbij huis. Je komt dan nog steeds in aanraking met culturen die heel anders zijn dan de onze, maar het zal voor je kinderen wel makkelijker zijn om zich aan te passen.

Houd je kinderen bezig tijdens de reis

Neem wat boeken, speelgoed en andere activiteiten mee om je kinderen bezig te houden tijdens lange autoritten of vluchten. Het is ook een goed idee om wat films of tv-programma’s op je laptop of tablet te downloaden voordat je vertrekt, zodat je kinderen die in het vliegtuig of in de hotelkamer kunnen bekijken. Er zijn ook veel reisversies van bekende spelletjes. Zo vermaak je je kinderen gemakkelijk tijdens een lange reis!

Neem vaak pauzes tijdens de autorit

Als je lange afstanden rijdt, zorg er dan voor dat je veel pauzes neemt zodat iedereen even de benen kan strekken en naar het toilet kan gaan. Als je vliegt, sta dan iedere paar uur eventjes op om rond te lopen om krampen en het rustelozebenensyndroom te voorkomen. Ook voor kinderen is dit fijn! Dan kunnen ze even wat van hun energie kwijt. Voor kinderen is het ook vaak fijn om regelmatig de auto uit te gaan, omdat ze sneller wagenziek worden en het fijn vinden om even lekker hun energie kwijt te kunnen.

Hoe maak je verre reizen met kinderen betaalbaar?

Verre reizen zijn duur, maar er zijn manieren om de kosten te drukken en er toch een leuke en onvergetelijke ervaring van te maken voor je kinderen. Hier zijn een paar tips.

Plan je vakantie met kinderen ver vooruit

Begin ruim voor je reis met het zoeken naar aanbiedingen voor vluchten en hotels. Hoe vroeger je boekt, hoe groter de kans is dat je een goedkope accommodatie kunt regelen.

Gebruik frequent flyer punten, airmiles en andere spaarpunten

Vliegen met een hele familie is al snel duur. Als je frequent flyer mijlen of hotelpunten hebt verzameld, is dit het moment om ze te gebruiken! Veel luchtvaartmaatschappijen en hotels bieden geweldige aanbiedingen wanneer je punten inwisselt voor reizen.

Kijk voor familiekortingen en acties

Kijk online of je tickets met korting kan kopen voor dagjes uit, bij voorbaat al ver van tevoren zodat je kans maakt op vroegboekkorting. Sommige pretparken of andere attracties bieden ook speciale familieprijzen aan. Houd tijdens je vakantie dit soort familieacties ook goed in de gaten. Sommige attracties bieden gereduceerde tarieven voor kinderen, of voor hele families. Dit scheelt natuurlijk een hoop geld!

Neem zelf lunch, snacks en drinken mee

Eten en drinken betalen voor een hele familie is al snel duur, vooral op vakantie! Je bespaart geld door zelf pakjes drinken, water, boterhammen en snacks mee te nemen. Bovendien heb je dan altijd wat bij je als je kinderen plotseling trek of dorst krijgen tijdens de vakantie.

Hoe houd je kinderen rustig tijdens het reizen?

Het grootste obstakel bij lange reizen met kinderen is voor veel ouders dat het moeilijk is om

hun kind rustig te houden. Kinderen raken door het lange stilzitten snel verveeld, waardoor ze soms onrustig worden. Als je gaat rijden, zorg er dan voor dat je onderweg veel pauzes inplant. Zo kunnen de kinderen even de benen strekken en heb je ook even lekker de tijd om uit te rusten. Stop bijvoorbeeld bij een parkeerplaats langs de snelweg, maar plan ook wat korte uitjes in als je lang onderweg gaat zijn.

Ga je lang vliegen? Neem veel (reis)spelletjes mee en neem een tablet, telefoon of laptop mee met vooraf gedownloade kinderfilms- en series. Neem wel even oordopjes of een koptelefoon mee zodat je je medereizigers niet stoort.

Een leuke, speelse manier om kinderen te vermaken tijdens een lange auto- of vliegreis is door van tevoren een cadeautje voor ze mee te nemen en deze tijdens de reis te geven. Zo hebben ze iets om naar uit te kijken en zijn ze even afgeleid door het nieuwe speelgoed dat ze hebben gekregen. Als ze oud genoeg zijn om te lezen, zijn boeken en tijdschriften hier ook erg geschikt voor.

Wees op alles voorbereid. Zorg ervoor dat je snacks en drankjes bij de hand hebt en ook de nodige medicatie (bijvoorbeeld als je kind ADHD of allergieën heeft). Neem ook een EHBO-doos mee voor het geval dat iemand gewond raakt tijdens de vakantie.

Written by