De 6 voordelen van een warmtepomp
De meeste mensen in Nederland vertrouwen nog altijd op traditionele gas verwarmingssystemen. Desondanks neemt de populariteit van warmtepompen steeds meer toe dankzij de toepassing van nieuwe technologie, plus ontwerp- en installatieverbeteringen.
Hoe werkt een warmtepomp
Warmtepompen werken door warmte van de ene plaats (buiten) naar een andere plaats (binnen) te pompen of te verplaatsen. Het systeem doet dit met behulp van een compressor en een circulerend systeem van een vloeibaar of gas koelmiddel. Daardoor wordt er warmte aan externe bronnen onttrokken en naar binnen gepompt.
De voordelen van een warmtepomp
Het gebruik van een warmtepomp heeft veel voordelen voor bij jouw thuis of op kantoor. Het verpompen van warmte verbruikt immers minder elektriciteit dan wanneer er enkel elektriciteit als middel om te verwarmen gebruikt wordt. Tijdens de zomer kan deze cyclus zelfs omgekeerd worden en functioneert de warmtepomp unit als een heuse airco.
Warmtepompen winnen niet alleen aan populariteit in ons land, maar de Nederlandse Rijksoverheid is daarnaast ook met de implementatie van een subsidie voor een warmtepomp installatie begonnen. Iets wat de overgang naar een groener leven en het gebruik van alternatieve energie soepeler en betaalbaarder zal maken.
Warmtepompen kunnen op diverse manieren een fantastische keuze voor je woning zijn. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen die ook jij kunt behalen door een warmtepomp te laten installeren.
1. Biedt lagere bedrijfskosten
Een warmtepomp is goedkoper in gebruik dan een systeem die op basis van verbranding werkt. Hoe energiezuiniger het systeem is, hoe groter de besparing op energie op de lange termijn is. Deze milieuvriendelijke investering zal jou helpen om jaarlijks flink wat geld op jouw energierekeningen te besparen.
2. Heeft minder onderhoud nodig
Warmtepompen hebben minder onderhoud dan een standaard cv-ketel nodig. Er hoeft slechts één keer per jaar een aantal details van het systeem gecontroleerd te worden. Dit is iets wat jij gemakkelijk zelf kunt doen. Een installateur moet daarentegen om de drie of vijf jaar het gehele systeem professioneel controleren.
3. Zorgt voor meer veiligheid
Warmtepompen zijn een stuk veiliger dan de gas verwarmingssystemen. Ze zijn bijzonder veilig in gebruik omdat ze enkel van elektriciteit afhankelijk zijn. Omdat ze geen brandstof hoeven te verbranden om warmte op te wekken, brengen ze minder veiligheidsrisico’s dan hun tegenhangers met zich mee.
4. Vermindert de koolstofemissies
Het warmtepompsysteem vermindert niet alleen jouw CO2 uitstoot. Maar het biedt ook een efficiënte omzetting van energie in warmte. Sommige warmtepompen halen zelfs een zeer hoog rendement van bijna 600 procent!
5. Biedt ook verkoeling
Een warmtepomp is tijdens de warme periodes van het jaar in staat om haar werking om te keren en kan zo dus ook als een airco eenheid functioneren. Want de zogenaamde ‘lucht-lucht’ warmtepompen kunnen in de zomer gemakkelijk op een koelmodus overgeschakeld worden.
6. Heeft een lange levensduur
De levensduur van een warmtepomp is relatief lang, soms wel tot 50 jaar. Maar de gemiddelde levensduur is ongeveer 15 jaar. Het is daardoor een zeer betrouwbare en constante warmtebron.
De twee belangrijkste nadelen van een warmtepomp
Een warmtepomp is zonder meer één van de efficiëntste verwarmingsoplossingen die er is. Naast alle voordelen zijn de twee belangrijkste nadelen de hoge kosten vooraf en dat ze vrij moeilijk te installeren zijn.
Een warmtepomp brengt dus hoge initiële kosten en absoluut een professionele installatie met zich mee. Maar aan de andere kant vertalen de lage bedrijfskosten zich op de lange termijn in behoorlijke besparingen op de energierekening. En leiden ze bovendien tot een vermindering van de CO2 uitstoot.
Zijn warmtepompen de investering waard?
Alle bovengenoemde voordelen geven duidelijk aan dat de installatie van een warmtepomp op lange termijn een slimme investering is. Het levert per slot van rekening een aangename besparing op je energierekening op. En de overheid helpt je ook nog eens een handje bij de overgang naar een groene energieoplossing.