wandverwarming gebruiken

Hoe kun je wandverwarming gebruiken?

Is jouw huis nieuw of toe aan een grondige verbouwing? Dan is dit het moment om te kijken naar het type verwarming. Ga je voor een vervuilende maar gezellige open haard, standaard radiateurs, vloerverwarming of wandverwarming? Dit blog gaat in op de laatste soort. Of beter gezegd: op de vraag hoe je wandverwarming gebruiken kan.

Simpel gezegd kun je op verschillende manieren wandverwarming gebruiken:

  • Als primaire warmtebron in kleine woningen of kamers
  • Als aanvullende warmte in grotere woningen of gebouwen
  • Om specifieke delen van jouw huis of kantoor te verwarmen die bijzonder koud zijn.

Wat is wandverwarming?

Wandverwarming is een geweldige manier om jouw huis te verwarmen. Het is zeer efficiënt en kan jou geld besparen op jouw energierekening. Er zijn twee soorten wandverwarming: straling en convectie. Stralende wandverwarming gebruikt infraroodgolven om de voorwerpen in de kamer te verwarmen, terwijl convectiemuurverwarming hete lucht gebruikt om de kamer te verwarmen.

Hoe werkt wandverwarming?

Stralende wandverwarming werkt door gebruik te maken van infraroodgolven om voorwerpen in de kamer te verwarmen. De golven worden uitgezonden vanaf een paneel op de muur en weerkaatsen op voorwerpen in de kamer, waardoor ze worden verwarmd. Convectiemuurverwarming gebruikt warme lucht om de kamer te verwarmen. Een ventilator blaast warme lucht in een kamer op de muur en deze wordt door de kamer gecirculeerd en verwarmt de kamer.

De voordelen van wandverwarming gebruiken

Het gebruik van wandverwarming heeft vele voordelen.

  1. efficiënt
  2. lagere energierekening
  3. comfortabel en
  4. droogt de lucht niet uit – in tegenstellingen tot bijvoorbeeld radiateurs
  5. maakt geen lawaai

De nadelen van wandverwarming gebruiken

Er zijn ook enkele nadelen aan wandverwarming. Zo is wandverwarming duurder om te installeren tot andere soorten verwarmingssystemen. Bovendien werkt het niet goed in zeer koude klimaten en kan het langer duren om een kamer te verwarmen dan andere soorten verwarming.

Wandverwarming in combinatie met vloerverwarming

Als je wandverwarming combineert met vloerverwarming, krijg je het beste van twee werelden. Vloerverwarming is zeer efficiënt en bespaart jou – net als wandverwarming – geld. Het is ook zeer comfortabel en droogt de lucht niet uit zoals geforceerde luchtsystemen. Bovendien maakt het geen lawaai en is het veilig voor kinderen en huisdieren. Zowel bij vloer- als wandverwarming duurt het even voor jouw huis daadwerkelijk warm is. Maar als je beide methoden gebruikt, gaat het een stuk sneller!

Written by