Je gebit reinigen doe je zo

Hoe reinig ik mijn gebit?

Met het gebruik van alleen een tandenborstel reinig je jouw gebit nooit volledig. Je krijgt de ruimtes tussen jouw tanden en kiezen namelijk niet compleet schoon met een tandenborstel. Tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak, dit moet verwijderd worden om je gebit gezond te houden. Tandplak leidt namelijk tot ontstekingen en gaatjes. Reinig je gebit daarom door gebruik te maken van tandenstokers, flosdraad en tandenragers Interprox.
In dit blog gaan we dieper in op het gebruik van deze producten.

Is het reinigen tussen mijn tanden lastig?

Als je voor het eerst de ruimtes tussen je tanden en kiezen gaat reinigen, kan het pijnlijk zijn. Er is een grote kans dat het tandvlees gaat bloeden omdat het ontstoken is. Zodra je van het flossen, ragen en stoken een dagelijks ritueel maakt, zal de ontsteking verdwijnen. 

Een tandenrager gebruiken

Ragers zijn goed om te gebruiken als er voldoende ruimte tussen de tanden en kiezen is. Gelukkig zijn ragers verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Het is van belang om de juiste ragers te gebruiken, want te grote ragers tasten je tandvlees aan en te kleine ragers reinigen je gebit niet goed genoeg. Vraag advies van de tandarts als je niet goed weet welke ragers voor jou het beste zijn. Hieronder een kort stappenplan voor het gebruik van ragers:

  • Pak de tandenrager vast tussen je duim en wijsvinger.
  • Stop de tandenrager recht tussen je tanden en kiezen. Duw de tandenrager voorzichtig zo ver mogelijk door tussen je tanden en kiezen.
  • Beweeg de tandenrager een aantal keer horizontaal van buiten naar binnen.
  • De tandenragers gebruik je meerdere malen. Het is van belang om de tandenragers goed te spoelen en te drogen na gebruik.

Een tandenstoker gebruiken

Voor tandenstokers geldt ook dat er genoeg ruimte tussen de tanden en kiezen moet zijn voor gebruik. Houten, driehoekige tandenstokers met een platte kant zijn de beste tandenstokers. Afhankelijk van de ruimte tussen jouw tanden en kiezen kies je de grootte van jouw tandenstoker. Hoe je een tandenstoker gebruikt:

  • Maak de tandenstoker soepel door deze een beetje vochtig te maken.
  • Pak de tandenstoker tussen je duim en wijsvinger vast.
  • Stop de tandenstoker, net als de rager, recht tussen je tanden en kiezen. Ook de tandenstoker duw je zo ver mogelijk door. 
  • Trek de tandenstoker weer een stukje terug en duw de tandenstoker vervolgens weer door. Herhaal dit een aantal keer.
  • Na gebruik gooi je de tandenstoker weg.

Waarom tanden flossen?

Het gebruik van flosdraad wordt aangeraden wanneer tanden en kiezen heel dicht op elkaar staan. Het lukt dan niet om te stoken en ragen, wat wel de voorkeur heeft. Met flossen is er namelijk iets meer kans op het beschadigen van je tandvlees. Wil jij toch flosdraad gebruiken omdat de tandenragers niet goed aanvoelen? Overleg dit dan met je tandarts of mondhygiënist. 

Written by