slaapkamerverlichting nachtlamp

Hoe kun je goede slaapkamerverlichting kiezen?

Jouw slaapkamer wil je het liefst zo donker mogelijk hebben. Want dan slaap je het beste. Maar ook goede slaapkamerverlichting is heel belangrijk. Juist in een donkere ruimte als de slaapkamer. Waarom goed licht zo belangrijk is? Lees verder en ontdek het zelf!

Waarom is goede slaapkamerverlichting zo belangrijk?

´s Nachts wil je een lekker donkere slaapkamer, want in duisternis slaap jij – net als ieder ander – een stuk beter. Maar moet je ´s nachts naar de wc? Dan wil je wel een lampje hebben. Geen felle die pijn doet aan je ogen, maar ook geen hele zachte waarmee je nog steeds niks ziet. Zo´n lamp is het hele jaar door wel handig. In de winter komt er nog een extra eis aan slaapkamerverlichting bij: jouw bioritme helpen. Goede slaapkamerverlichting voldoet dus aan meerdere eisen. We leggen je de redenen kort uit.

Reden 1: bioritme

Je bioritme wordt ook wel biologische klok genoemd. Dat is een 24 uur durend patroon dat sterk wordt beïnvloed door fel licht – zoals daglicht en felle lampen, maar ook door blauw licht van mobieltjes en computerschermen. Bij een gelijkmatig veranderend licht werkt ons lichaam het beste. Zoals de hersenen, organen en spieren. Daarom worden we ´s avonds langzaam vermoeid als de zon ondergaat. En worden we ´s ochtends rustig wakker als de zon opkomt.

Maar felle lampen en blauwe schermen houden jou uit dat bioritme. Door in bed op je mobieltje te kijken, houdt het blauwe scherm jouw lichaam wakker en kom je dus moeilijker in slaap. En door midden in de nacht fel licht aan te doen als je naar de wc gaat, kom je vanuit een diepe slaap direct in de “klaarwakker”-stand. Zulke abrupte veranderingen moet je voorkomen. Daarom is een zachte ledlamp of een gedimde led ideaal voor in de slaapkamer. 

Reden 2: vanuit bed aan/uit te doen

Elke slaapkamer heeft een plafondlamp. Maar deze kun je vaak maar vanaf één schakelaar aan en uit doen. Veel mensen kiezen daarom voor extra slaapkamerverlichting. Zoals een lamp op het nachtkastje. Of een soort tl-buisje in het hoofdbord. Die verlichting kun je immers vanuit je bed aan en uit zetten. Wel zo handig!

Tip: combineer deze verlichting met reden 1 door voor een zachte verlichting te kiezen. Of een felle lamp die dimbaar is.

Reden 3: boek lezen of tv kijken

Lees jij graag een boek of tijdschrift voor het slapen gaan? Of staat de tv tegenover je bed standaard aan? Veel mensen beantwoorden minstens een van deze vragen met “ja”. Ook daarmee moet je dus rekening houden als je nieuwe slaapkamerverlichting zoekt. Want met het lampje op de foto hierboven zijn de letters van een boek nauwelijks te onderscheiden. Daar heb je dus een sterker licht bij nodig. En voor de tv?

Die straalt ook blauw licht uit, wat jouw biologische klok verstoort. Bovendien krijg je last van jouw ogen als je in een donkere kamer naar een fel tv-scherm staart. Doe dus vooral andere lichtbronnen aan, zoals led spotjes naast de tv die ook de rest van de muur verlichten. Of een lamp op het nachtkastje, zodat je niet hoeft te zoeken naar de afstandsbediening. Hoe beter verlicht jouw slaapkamer is, hoe aangenamer je tv kunt kijken. Maar let ook hier weer op met het bioritme, want meer lampen aan betekent ook een slechtere nachtrust. Wat dan helpt? De tv uitzetten, dan nog iets anders gaan doen en vervolgens pas slapen.

Reden 4: Gezellige sfeer

Een felle, witte lamp vindt niemand fijn. Helemaal niet als je ´s avonds moe in bed kruipt of ´s ochtends net je bed uit stapt. Bovendien draagt zo´n lamp totaal niet bij aan de sfeer. Wat je dus beter kunt doen: een goede lamp met warmere tinten. Zoals een warme witte kleurtemperatuur (2.200 tot 3.000 Kelvin). Die voelt niet te fel aan, geeft toch voldoende licht voor reden 3 én heeft een gezellige uitstraling.

Plaats bijvoorbeeld een lamp achter de spiegel in jouw slaapkamer. Daarmee creëer je een mysterieus en gezellig effect. Die lamp kan het beste warm wit (3.000 Kelvin) zijn.

Een gezellige sfeer waarbij je ook aan reden 3 voldoet? Dat kan. Bijvoorbeeld met ledspots aan de muur, die de muur rondom de tv verlichten. Zo geniet je van sfeervol licht terwijl je ontspannen tv kijkt én voorkom je pijn aan jouw ogen. Zulke ledspots moeten maximaal 2.700 Kelvin hebben.

Tip: kies accentverlichting

Praktische verlichting en decoratie in één: zogenaamde accentverlichting. Voeg zulke accentverlichting toe op strategische plekken in jouw slaapkamer. Zoals een LED strip bij het bed. Of een wandlamp die licht naar boven en naar onderen schijnt. Creatief én sfeervolle verlichting dus.

Tot slot: combineer diverse slaapkamerverlichting

Er zijn meerdere soorten verlichting voor de slaapkamer:

  • functionele verlichting
  • praktische verlichting
  • sfeerverlichting

Functionele verlichting is vaak een grote plafondlamp. Die geeft veel licht, waardoor je alles in de slaapkamer goed kunt zien. Handig als je in de kledingkast moet duiken, maar niet heel fijn voor je bioritme. Daarnaast heb je ook praktische verlichting zoals op de foto: een lamp op het nachtkasje of een klein lampje voor mensen die bang zijn in het donker. Natuurlijk is een goede lamp bij de spiegel ook erg handig. Tot slot heb je dus sfeerverlichting. Zoals spotjes of LED strips. Maar ook een vloerlamp in de hoek van de kamer kan heel sfeervol zijn.

De beste slaapkamerverlichting is een combinatie van deze drie soorten. Zorg er wel altijd voor dat je minstens één lamp vanuit je bed aan en uit kunt doen. Anders staat de slaapkamer vol lampen, maar moet je alsnog in de duisternis naar het bed lopen…

Written by