Boekhouden met Excel

Een professionele boekhouder in dienst nemen zonder deze een loon te moeten betalen? Dat kan met Microsoft Excel. Het programma biedt een waaier aan essentiële functies die je zullen helpen een boekhouding bij te houden zoals facturatie- en rekenfuncties. Of je nu je huidige boekhouder het werk wat lichter wilt maken of simpelweg een aantal boekhoudprocessen wil automatiseren, op boekhouden in Excel kan je rekenen.

Uitgebreid pakket

De boekhouding van elke organisatie is natuurlijk verschillend. Maar met het rekenprogramma van Microsoft kan je elke boekhouding vlot omzetten in een werkblad. Zelfs als je niet vertrouwd bent met dit programma zal je de structuur ervan herkennen van andere Office-programma’s. Om je eerste eenvoudige werkblad in te stellen klik je op een cel en begin je te typen. Meestal zal je een rij titelkolommen aan de bovenkant hebben en één aan de zijkant. Je zal misschien één werkblad willen maken dat al je te ontvangen inkomsten bijhoudt, één dat je een overzicht geeft van al je te betalen facturen, één voor de investeringen, één voor eigendommen, inventaris, salarissen enzovoort. Eens je je eerste werkblad gemaakt hebt kan je dit opslaan als model voor je andere werkbladen.

Sjablonen

Je zult je nog altijd zelf moeten bezighouden met je boekhouding of dit uitbesteden aan je personeel of een boekhoudkantoor maar door gebruik te maken van alle sjablonen die Excel je te bieden hebt zal je wel veel tijd en moeite kunnen uitsparen. Je vindt deze sjablonen via het Bestand-menu waar tal van prefab sjablonen kunnen gevonden worden voor facturatie, budgetten, bedrijfsrapporten en nog veel meer. Als je zo een sjabloon opent dan zal je daarin de macro’s vinden en de plaatsen waarop je gegevens moet invullen waarna je deze zo naar een collega of klant kan sturen. Je kan de sjablonen volledig aan je eigen wensen aanpassen. Zo kan je een logo toevoegen bijvoorbeeld om je bedrijfsstijl ook in de boekhouding toe te passen.

Macro’s en formules

Of je het programma nu enkel gebruikt voor het uitvoeren van moeilijke berekeningen of voor het bijhouden van een volledige boekhouding, met macro’s en formules kan je je het leven veel gemakkelijker maken. In plaats van de berekeningen zelf uit te voeren kan je dit pakket zo programmeren dat het deze voor jou doet. In het Formules-menu vind je een veelheid aan functies die we macro’s noemen. Dit zijn kleine formules die worden uitgevoerd op de cellen die je aanduidt. Je kan ook je eigen macro’s en formules opslaan zodat je deze steeds opnieuw kunt gebruiken en zo tijd winnen.

Is dit toch allemaal een ver van je bed show? Dan kun je beter gelijk beginnen met  toegewijde administratie software. Deze zijn specifiek ontworpen voor Nederlandse ondernemingen en kennen o.a. nuttige koppelingen met bijv. de online bankieren omgeving.


Written by