Hoe kun je paracord toepassen?

De oorsprong van paracord

Het woord paracord komt van het Engelse “parachute cord”, en betekent dus “parachute touw”. Het wordt soms ook “550-touw” genoemd, omdat het een gewichtsweerstand van 550 pound (250 kilogram) heeft. Het maken van paracord werd mogelijk gemaakt dankzij de uitvinding van Nylontouw in 1935, door Wallace Hume. Nylon is een synthetische vezel dat eerst gebruikt werd om vrouwenkousen te vervaardigen, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog als nuttig werd beschouwd voor het vervaardigen van parachutetouw, ter vervanging van zijde. Zijde moest toen immers uit Japan geïmporteerd worden. In tegenstelling tot zijde, is Nylon bestendig tegen rot, schimmel en andere vormen van slijtage. Bovendien droogt de stof ook redelijk snel en is het licht elastisch. Kortom, Nylon was een ware wondervezel, dat om die rede snel zijn intrede maakte in het leger.

Vandaag is paracord en ook PPM touw zeer hip geworden, omdat mensen er veel andere applicaties voor gevonden hebben. Het touw wordt gebruikt voor allerlei praktische, maar ook artistieke doeleinden. 

Praktische toepassingen van paracord 

Paracord heeft vele nuttige toepassingen in de hiking-en survivalwereld, net omdat het omwille van zijn vezeleigenschappen zo polyvalent is. Vervanging van schoenveters, verstevigen van touw, bevestiging van een tent, herstelling van beschadigde kledij, aanbrengen van hechtingen op een wonde, aanmaken van een vislijn, … Je hoeft het maar te bedenken om het met enige creativiteit te vervaardigen uit paracord. Daarom wordt dit polyvalent gereedschap als een must-have beschouwd voor elke uitstap. Er zijn weinig dingen die je er niet mee kan, het is duurzaam en gemakkelijk om op te bergen. Daarom wordt het vaak beschouwd als het ultieme overlevingsgereedschap. 

Artistieke toepassingen van paracord

De eigenschappen van paracord hebben er ook voor gezorgd dat kunstenaars gebruik maakten van het touw voor het vervaardigen van hun creaties. De meest populaire creatie is waarschijnlijk de polsband: door verschillende touwen, al dan niet in dezelfde kleur, door elkaar te weven, wordt het mogelijk om een stevige, flexibele en duurzame polsband te vervaardigen. Deze ogen niet alleen modieus, maar hebben ook een zeer strak en stoer uitzicht.

Aan de hand van diezelfde weeftechnieken werd het mogelijk om ook andere voorwerpen te creëren. In het breed assortiment van voorwerpen die uit paracord verwaardigd worden, vindt men tassen, poppetjes, geometrische constructies, sleutelhangers en nog veel meer. Ook hier lijken de mogelijkheden bijna onbeperkt. De stevigheid en flexibiliteit van het touw in combinatie met paracord sluitingen zorgt voor veel creatiemogelijkheden. 

Paracord is in de kunst-en modewereld vandaag zo populair geworden, dat het als een volwaardige stof beschouwd. Paracordcreaties zijn niet langer meer het resultaat van amateurisme of hobbyisme, maar werden op professionele wijze gecommercialiseerd. Op die manier heeft het “wondertouw” zijn intrede op de wereldmarkt kunnen maken. 

Written by