Welke klussen in huis kun je zelf oppakken

Er is niets zo bevredigend als een goed uitgevoerde DIY klus. Deze doe-het-zelf projecten zullen jouw status van klusjesman immers een boost geven. Sommigen zijn zelfs eenvoudig genoeg om helemaal alleen te doen. En dit zonder veel geld aan gereedschap en benodigdheden uit te geven. Dus pak ook je gereedschapskist en ga aan de slag!

Algemeen schilderwerk

Sommige doe-het-zelf projecten kunnen simpel met het juiste gereedschap en een beetje geduld door huiseigenaren zelf gedaan worden. Schilderen is een geweldige manier om je huis een flinke opknapbeurt te geven. En het is echt niet moeilijk als je er wat onderzoek naar doet en er de tijd voor neemt.

Verlichtingsarmaturen en sanitair

Dit zijn zeker DIY klusjes die de moeite waard zijn om zelf te doen. Zolang je jezelf maar vertrouwd maakt met de basisprincipes van de juiste veiligheidsprocedures. Zoals het uitschakelen van elektriciteit en water wanneer je aan het werk bent. Er zijn bovendien op het internet tal van praktische instructies te vinden voor deze eenvoudige verbeteringen in je huis.

Renoveren van de trap

Zelf je trap renoveren? Dat kan prima! Het verwijderen en vervangen van tapijt op je trap door overzettreden te plaatsen is een zeer goed te doen doe-het-zelf project. Maar ook het schilderen en eenvoudig herstelwerk van de steunpilaren en balusters van een trap is een relatief snelle DIY klus die je trapruimte thuis volledig kan transformeren.

Tegels vervangen

Het vernieuwen van je badkamer of keuken tegels lijkt misschien een lastige klus, maar het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Na het bekijken van een paar YouTube DIY handleidingen, veel geduld en een vaste hand, is het klusje redelijk eenvoudig te klaren. En afhankelijk van de complexiteit van het tegelwerk is het veelal vrij eenvoudig om de tegels met een (gehuurde) elektrische tegelsnijder op maat te maken.

Licht sloopwerk

Er zijn muren die je zelf kan neerhalen. Dit is op zichzelf een bijzonder gemakkelijke, hoewel soms een ietwat rommelige en onaangename taak om aan jezelf te geven. Zoek wel eerst goed uit dat de muur geen dragende muur is want dan heb je de poppen aan het dansen. 

Maar onder de noemer van slopen, wordt ook oude tapijten wegscheuren en behang verwijderen bedoeld. Of het aanpakken van slecht schrijnwerk, het afschrapen van verf en alle mogelijke ruwe schuur oppervlakken voor de volgende werkfase klaarmaken.

Al het boorwerk

Alles waarvoor een boormachine nodig is, is veelal een doe-het-zelf karwei. Het kan een beetje oefening vergen om met een boormachine vertrouwd te raken. Maar je kunt daarna in een mum van tijd met gemak gaten boren, pluggen toevoegen en planken, schilderijen, foto’s en meer ophangen. De waterpas en het meetlint zijn hierbij je allerbeste vrienden.

En als je stiekem iets verprutst door bijvoorbeeld een te groot gat te maken. Hang er dan gewoon iets overheen totdat je de tijd hebt om er vulstof in te stoppen, het te schuren en opnieuw te schilderen. Niemand zal het dan ooit weten!

Als het gaat om het opknappen of verbeteren van je woning, dan zijn er veel meer klussen die je zelf kunt doen dan je aanvankelijk had gedacht. Dit scheelt je niet alleen veel regelwerk, maar vooral tijd en geld.

Written by