Help! Hoe kan ik mijn gehoor verbeteren?

Gehoorbeschadiging en gehoorverlies komt steeds vaker voor. De oorzaken variëren van erfelijke factoren, langdurige blootstelling aan lawaai en infecties van het gehoororgaan, tot een ongezonde levensstijl. Het begint met een paar woorden die je af en toe mist. Na verloop van tijd ontdek je steeds vaker dat je moeite hebt met het volgen van gesprekken. Heb jij het idee dat je last hebt van gehoorverlies? Probeer dan onderstaande tips eens uit! 

Doe een hoortest! 

Merk je dat je steeds slechter hoort? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een hoortest doet! Er zijn verschillende soorten hoortesten maar wij raden de audiometrie test aan. Deze doe je bij een audicien of in de huisartsenpraktijk. Als die audicien merkt dat het gehoor zodanig is beschadigd dat je het zelf niet meer kan oplossen, dan wordt er een hoortoestel voor je aangemeten. Een hoortoestel heeft voordelen maar ook een aantal nadelen. Je krijgt namelijk nooit 100% van je gehoor terug, maar het zorgt er wel voor dat je weer een gesprek voert zonder enige twijfels of je het wel goed hebt verstaan. Houd wel rekening met het feit dat er ontzettend veel verschillende soorten hoortoestellen op de markt verkrijgbaar zijn. Mocht je een hoortoestel met batterijen nemen, dan raden wij het aan om in ieder geval een aantal rayovac 312 batterijen op voorraad te hebben. Dit zijn de meest verkochte hoortoestelbatterijen ter wereld en hebben een ontzettend lange levensduur. 

Gezonde levensstijl 

Heb je een gehoortest gedaan en is het nog geen tijd voor een hoortoestel? Goed nieuws! Dan is je gehoor nog te redden. Om te beginnen, kies voor een gezonde levensstijl. Je levensstijl heeft namelijk veel impact op je gehoorfunctie. Regelmatige fysieke inspanning verbetert de doorbloeding in het binnenoor omdat je door de inspanning je hart- en vaatstelsel activeert. Ga daarom vaker hardlopen, probeer eens een yoga sessie en ga na het eten een rondje snelwandelen. Kies vooral iets wat je leuk vindt en beoefen de activiteit 2 tot 3 maal per week!  

Los puzzels op 

De hersenen van het menselijk lichaam is misschien wel 1 van de belangrijkste onderdelen van het lichaam. Ze spelen een sleutelrol bij de verwerking van geluid dat je oren waarnemen. Net zoals je spieren regelmatige oefeningen nodig hebben om in vorm te blijven, hebben de hersenen dit ook nodig. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van puzzels. Het oplossen van puzzels is een leuke manier om je hersenen in topvorm te houden. Doe dit minimaal één keer per week, maar bij voorkeur dagelijks! 

Stop met roken! 

Uit een Europees onderzoek, geleid door de Universiteit Antwerpen, is gebleken dat roken schade toebrengt aan het gehoor. Dat heeft te maken met de doorbloeding in het lichaam. Roken vernauwt de bloedvaten en verslechtert de doorbloeding. Ook de oren hebben baat bij een goede doorbloeding. Een slechte doorbloeding in de oren betekent een slechte kwaliteit van het gehoor. Nog een reden om te stoppen met roken!

Written by