Hoe kun je het beste naar werk gaan?
Op de fiets naar werk
De fiets is jouw beste vriend. Staat er wanneer hij er moet staan, is goedkoop, slurpt geen brandstof en is niet afhankelijk van vaste vertrektijden of vertragingen. Top!
Zorg wel dat je beste vriend niet gestolen wordt. Een fiets gps tracker is daarom wel aan te raden. Op die manier vindt je hem in geval van diefstal vaak eenvoudig weer terug. Een goed (dubbel) slot verkleint de kans op diefstal.
De keerzijde van de fiets is dat hij niet waterdicht is. Dus als het regent wordt je nat. Daarnaast kost het enige inspanning. Al is je conditie goed trainbaar en kan je ook zonder een kletsnatte rug in gestaag tempo op werk aankomen. Grofweg kunnen we stellen dat als je binnen een straal van 10 km van je werk woont de fiets over het algemeen de beste en goedkoopste keuze is.
Daarnaast is er nog het voordeel dat het natuurlijk goed is voor je conditie en gezondheid. Dus wil jij sowieso een uurtje per dag bewegen, dan is woon-werk fietsen echt een bonus. Want reizen moet je toch en nu hoef je bij thuiskomst niet alsnog apart de deur uit om te gaan sporten. Handig!
Elektrische fiets of scooter naar werk
In diezelfde straal van 10 km of zelfs nog wat verder is de elektrische fiets of scooter ook een goede keus. Iets minder goedkoop, zowel in aanschaf als ook de extra kosten voor de accu die opgeladen dient te worden. Daarnaast dien je een scooter verplicht te verzekeren.
Zeker buiten de bebouwde kom ga je met elektronische ondersteuning simpelweg wat harder dan op een normale fiets. Onderaan de streep zal de reistijd je dan ook minder tijd kosten.
Met de auto naar werk
Ideaal voor de wat langere afstanden, als je grote dingen moet vervoeren of netjes gekleed moet. De auto biedt veel meer comfort en combineert ook handiger met andere afspraken door de dag heen. De keerzijde is tweeledig. Namelijk files en kosten.
Een auto rijden kost nu eenmaal geld. Denk aan wegenbelasting, verzekering, hogere aanschafkosten, afschrijving en natuurlijk brandstof. Ongeacht welk type brandstof dat is.
Maar ook de kans op files is groter. Natuurlijk hangt dit wel samen met je werktijden, werklocatie en vaste woon-werk route.
Is de auto dus niet per se nodig vanwege de afstand of omdat je eenvoudig op werk kan omkleden. Bereken dan eens hoeveel je kunt besparen door één keer per week de fiets te pakken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het sportieve of gezondheidsvoordeel.
Met het OV naar werk
Het OV is ideaal maar zeker niet goedkoop. Als je ergens in een stadscentrum moet zijn en je wilt geen gedoe met parkeren is het perfect. Ook is het fijn dat je tijdens het reizen de handen vrij hebt. Even werken, lezen, puzzelen of iets anders doen? Geen probleem!
De keerzijde zijn de vaste vertrektijden en eventuele vertragingen. Vaak is één vervoersmiddel prima. Maar zodra je moet gaan overstappen wordt het al minder comfortabel. Meer loze wachtmomenten, net te kort om wat nuttigs te doen. En elke overstap is een potentiële kans op vertraging of het missen van de aansluiting. Veel mensen zijn zeker afhankelijk van het OV als het gaat om woon-werk verkeer. Maar ook hier geldt, leg de opties voor de (elektrische) fiets er eens naast en beoordeel je mogelijkheden.