Hoe kun je als starter een huis kopen?

Hoe kun je als starter een huis kopen?

De huidige woningmarkt is enorm hectisch. Daarom merk je dat de huizenprijzen steeds vaker omhoog gaan dan omlaag. Dit maakt het voor enorm veel starters bijna onmogelijk om een eerste huis te kopen. En dan komt het fenomeen genaamd Kosten Koper nog even om de hoek kijken. Een bedrag waar je weer extra rekening mee mag houden bij het kopen van een huis en er geen lening voor kan afsluiten. Hierdoor krijg je meer vragen zoals: Hoe koop je een huis zonder eigen geld? Het lijkt er bijna op dat de huidige huizenmarkt bijna niet te betreden voor een starter, maar een huis kopen is zeker niet onmogelijk. In dit artikel hebben wij enkele tips zodat jij je eerste huis kunt kopen.

1- Klus aan een opknapper

De prijzen van huizen waar weinig aan geklust hoeft te worden gaan steeds meer omhoog. En om je droomhuis meteen te kopen komt het vaak voor dat je boven de vraagprijs moet bieden, wat natuurlijk uit eigen zak moet komen. Wij begrijpen dat dit voor veel starters bijna onmogelijk is. Als je handig bent is het een idee om te beginnen met een opknaphuis. Ga op zoek naar wat oudere huizen en knap het helemaal op. Beoordeel een huis op potentie en niet op huidige staat. Het is al helemaal mooi meegenomen als je ook handige vrienden hebt.

2- Uit je comfortzone

Wellicht wil je graag in een hele populaire stad of regio wonen maar dat willen wellicht wel meer huizenkopers. Dat zorgt er ook voor dat de huizenprijzen in populaire regio’s fors omhoog gaan. Kijk daarom uit je comfortzone en in minder populaire wijken. Er is een enorm groot verschil in huizenprijzen in het centrum van Amsterdam en in Amsterdam Slotermeer.

3- Huis kopen zonder makelaar

Een aankoopmakelaar is zeker niet verplicht wanneer je een huis koopt maar kan wel handig zijn tijdens de onderhandelingen. Het kan wel een paar duizend euro’s besparen als je geen gebruikt wilt maken van een aankoopmakelaar.

4- Koop je huurhuis 

Ben je tevreden over je huurhuis en woon je wel fijn? Dan is het een optie om contact op te nemen met je huisbaas of met de woningcorporatie om te vragen of het kopen van je huidige huurhuis een optie is. Het kan zo zijn dat zijn toevallig van het huis af willen. Onder het mom “niet geschoten is altijd mis” kan het geen kwaad om het te proberen.

Meer van dit soort blogs lezen? Neem een kijkje op Hoe Kun Je.

Written by