Hoe kun je verduurzamen?

Anno 2020 is verduurzamen een trending topic. Wil jij duurzamer leven? Maar weet jij niet hoe jij hiermee begint? In dit artikel hebben we 5 tips waardoor het verduurzamen van je leven niet onmogelijk is. 

Duurzame kleding: koop minder fast fashion

De kledingindustrie is de afgelopen 10 jaar enorm veranderd. Waar we voorheen jaren deden met een spijkerbroek of winterjas, wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. Hierdoor raken we sneller uitgekeken op onze kleding en kopen we steeds meer kleren. Deze kleding worden zo goedkoop mogelijk geproduceerd, tegen een laag loon en vaak in milieu onvriendelijke situatie. Hoe weet je dat kleding duurzaam geproduceerd is? 

  • Bestudeer het label: bekijk of de kleding van natuurlijke materialen gemaakt zijn.
  • Kleding keurmerken: bij logo’s van bijvoorbeeld Fairtrade Max Havelaar, Global Organic Textile Standard en Fair Wear Foundation weet je dat duurzame kleding in handen hebt.

Wat kun jij doen?

Het eerste dat je kan doen is stoppen met het kopen van fast fashion. Koop bijvoorbeeld kleding kwalitatief beter is. We snappen dat deze kleding vaak duurder is, maar deze kleding gaat langer mee. Je kunt beter één duurder kledingstuk kopen dan vijf goedkope.

Kijk ook eens naar tweedehands- of vintagekleding, deze kleding kan vaak nog een ronde mee en zijn te koop voor een laag bedrag. Zo bespaar jij op je portemonnee en hou je rekening met de wereld.

Creëer een duurzaam huis

Een duurzaam huis begint met het isoleren van je huis. Zo ontsnapt er minder warmte en heb jij minder energie nodig om het lekker warm te houden in huis. Het verduurzamen van je huis begint bij het isoleren van de muren. De muren zijn de belangrijkste plekken waar je warmte verliest. Gelukkig is het isoleren van je muren relatief goedkoop en een efficiënte manier om te verduurzamen.

Duurzame elektronica

Denk jij wel eens bij aanschaffen van elektronica aan het milieu? Het is ook best lastig om nou te bepalen welk product duurzaam is voor het milieu. Een goede optie is dan het kopen van refurbished apparaten zoals telefoons van Greenmobile. Deze telefoons zijn schoongemaakt en opgeknapt en klaar om opnieuw in gebruik te nemen. Het in gebruik nemen van refurbished apparaten is een duurzaam alternatief. De kwaliteit van de producten ligt ook hoog. Dit komt omdat Greenmobile de apparaten onderzoekt, opschoont, defecten onderdelen repareert en vervangt, test en opnieuw verpakken. Tevens geven zij ook garantie op je aankoop. Dus geef je om een duurzame levensstijl dan zijn refurbished apparaten een aanrader.

Eet duurzaam: minder vlees

Een andere manier om duurzamer te leven is het minderen met vlees. Ik zeg niet dat je helemaal moet stoppen met vlees eten, maar zelfs 1 dag zonder vlees heeft al veel invloed op het milieu. De vee-industrie is namelijk een van de grootste vervuiler in deze wereld. Dus wil je klein beginnen met duurzamer leven? Laat dan minstens 1 dag het vlees links liggen en vervang het met vis of extra groenten. 

Reis duurzamer

Werk je dichtbij? Pak eens de fiets naar werk. Tegenwoordig is het mogelijk om een elektrische fiets te leasen, duurzaam en lekker snel op werk. Of neem de trein als je een dag of weekend weggaat. Maar wil je echt duurzamer reizen, kijk dan eens naar vakantie adressen die bereikbaar zijn met het OV. Bijvoorbeeld een retourtje Bali is qua impact van de uitstoot vergelijkbaar met 4 jaar autorijden. 

Nog één belangrijke tip: verduurzamen is geen wedstrijd en een betere wereld begint bij jezelf. Iedereen is bezig op haar of zijn manier met duurzaam leven. Wat doe jij om de wereld schoner te houden?

Written by