Hoe kun je beter horen 

Wist je al dat meer dan een miljoen 60-plussers in Nederland anderen moeilijk kunnen verstaan? Tijdens het ouder worden, vermindert bij velen de gehoorfunctie van de oren. Allereerst gaan de hoge tonen in het gehoor achteruit, daarna de lage tonen. Dit zorgt ervoor dat spraak mompelend overkomt en slecht te verstaan is. Gelukkig zijn hier wel genoeg mooie en simpele oplossingen voor. Wat deze zijn? Dat vertellen we je in deze blog! 

Begin altijd met een hoortest! 

Merk je dat je steeds slechter begint te horen? Dan is de eerste stap altijd een hoortest. Zo weet je namelijk meteen waar je aan toe bent. Mocht het gehoor dusdanig beschadigd zijn dat je een gehoorapparaat nodig hebt, dan kan de audicien je hierbij helpen. En wees maar niet bang, want de gehoorapparaten zijn anno 2022 echt een stuk gebruiksvriendelijker dan een aantal jaar geleden. Houd alleen rekening met het feit dat er ontzettend veel verschillende soorten gehoorapparaten op de markt zijn. Wij raden het in ieder geval aan om een gehoorapparaat te nemen met batterijen. Wanneer je een paar Rayovac 312 batterijen op voorraad hebt, hoef je namelijk nooit meer zonder te zitten. 

Stimuleer het gehoor 

Wie dagelijks zijn of haar gehoor en geest stimuleert, onderhoudt zijn auditieve en cognitieve vermogens. Strategische spelletjes, gehoor-spellen of cognitieve associaties helpen het gehoor te stimuleren en het brein te trainen om geluiden te herkennen. Daarnaast maken ze ook een inschatting van hoe ver weg ze zijn en helpen ze het gehoor beter te focussen. Er zijn ook een aantal smartphone-applicaties die specifiek ontwikkeld zijn om je gehoor scherp te houden. 

Train het gehoor met muziek 

Wanneer je van muziek houdt, is muziek een leuke manier om je oren te trainen. De meeste muzikanten zijn bekend met het ontwikkelen van hun ‘auditieve vaardigheden’. Dit houdt in dat ze hun vermogen trainen om verschillende geluiden in een muzikaal arrangement te horen. Een eenvoudige manier om hiermee te beginnen is door actief naar muziek te luisteren. Zet je favoriete muziek op en vraag jezelf af: wat voor geluiden hoor ik? Is het ritme van de muziek snel of juist langzaam? Zijn de geluiden hard of zacht? 

Verbeter het akoestiek 

Door weerkaatsende geluiden is het lastig om anderen goed te verstaan. Helemaal voor slechthorenden die geen hoortoestel dragen is een slecht akoestiek ontzettend vermoeiend. Het is daarom belangrijk om dit geluid te dempen. Dit doe je door bijvoorbeeld; 

  • De muur te versieren: lege ruimtes met gladde muren en vloeren weerkaatsen geluiden het beste. Maak daarom zo’n muur minder glad door te kiezen voor behang of stuuk de muur grof. 
  • Leg iets op de vloer: een gladde vloer ziet er misschien prachtig uit, maar wanneer je een prettiger hoor klimaat binnenshuis wilt, kun je toch echt beter kiezen voor tapijt. Een dik tapijt veert namelijk mee, waardoor de voetstappen minder hard klinken. Tegelijkertijd weerkaatsen de geluiden een stuk minder dan wanneer je een gladde vloer hebt.

Written by