Hoe kun je concert tickets kopen?

Concerten geven je een mooie manier om je favoriete artiesten live te zien optreden. Toch kan concert tickets kopen nog weleens lastig zijn! Gelukkig hebben wij alle belangrijke informatie voor jou op een rijtje gezet.

Hoe weet je of er een concert aankomt?

Sommige artiesten treden jaarlijks in Nederland op, andere komen slechts eens per tien jaar naar ons land. Hoe weet je dan of er een concert aankomt? Nou, er zijn dagelijks concerten. En ´s zomers ook nog eens veel festivals. Die kun je simpelweg niet allemaal bezoeken. Maar je kunt wel de concerten van jouw favoriete artiesten meemaken. Door deze kanalen in de gaten te houden, weet jij of een van hen een concert in Nederland gaat geven:

  • nieuwssites
  • songkick
  • spotify
  • social media
  • agenda van poppodia

Als een wereldberoemde artiest naar Nederland komt, lees je dat op nieuwssites. Bijvoorbeeld Guns ´n Roses, die voor het eerst in 20 jaar weer in Nederland kwam optreden. De NOS, RTL, Nu.nl en andere grote media kondigden het allemaal aan.

Via Songkick krijg je een update als jouw favoriete artiest een concert aankondigt. Of zelfs het voorstadium: een tour, zonder specifieke landen of data te noemen. “We gaan weer op tour!” Na die aankondiging kun je Songkick gewoon in de gaten blijven houden voor meer informatie. Maar dat doen meer mensen. En voor sommige artiesten worden de kaartjes al binnen enkele minuten uitverkocht. Dus… houd meerdere kanalen in de gaten!

Zoals spotify. Op de pagina van jouw favoriete artiest publiceren zij zelf nieuwtjes, waaronder dus een tour of deelname aan een festival. Via dit kanaal kun je geen tickets kopen, maar wel alvast de concertdatum in jouw agenda zetten. En aan je werkgever vragen of je de volgende dag mag uitslapen. 

Volg daarnaast jouw favoriete artiesten op social media. Die plaatsen altijd wel iets, dus ook aankondigingen van een nieuwe tour. Bovendien plaatsen ze tijdens die tour al korte video´s van hun concerten. Dus als ze eerst door de rest van Europa touren, weet jij al een beetje welke liedjes je binnenkort gaat horen. Extra voorpret dus!

Houd tot slot de agenda´s van poppodia in de gaten. Zij kondigen het grote nieuws namelijk ook zelf aan. En vermelden er direct bij wanneer de concert tickets verkocht gaan worden. Want die informatie heb je natuurlijk ook nodig. 

Soorten concert tickets: welke moet je kopen?

Je weet wanneer de ticketverkoop begint, maar welke soorten concert tickets zijn nou de beste? Je kunt vaak kiezen tussen drie soorten:

  1. Early Bird tickets
  2. staanplaatsen
  3. zitplaatsen

Bij een openluchtconcert in het Stadspark van Groningen of het Goffertpark in Nijmegen zijn natuurlijk geen zitplaatsen. En in Ahoy, de ArenA en het Gelredome zijn weer geen staanplaatsen. Maar poppodia hebben wel allebei. En een soort concert tickets hebben alle festivals, poppodia en concertzalen gemeenschappelijk: de Early Bird tickets. Dat zijn de allereerst verkrijgbare tickets. Ze zijn goedkoper dan normale tickets, een beloning voor het feit dat jij zo vroeg boekt. En dus de verkoper zeker is van wat inkomsten. Maar let op: het aantal Early Bird tickets is altijd beperkt, zodat er nog genoeg duurdere tickets voor de latere verkoop zijn.

De staanplaatsen en zitplaatsen worden allemaal tegelijk verkocht. Dit zijn de normale tickets die tegen normale prijzen te krijgen zijn. Tijdens het bestelproces moet je kiezen tussen een van beide soorten: staan of zitten. Als de concertlocatie natuurlijk beide soorten aanbiedt. 

Concert tickets kopen

Je weet nu hoe je kunt ontdekken of jouw favoriete artiest in Nederland komt optreden. En ook welke soorten concert tickets er zijn. Je hoeft nog maar twee dingen te doen: de datum van de ticketverkoop op te schrijven. En jouw concert tickets te kopen. 

Tip: je moet jouw concert tickets kopen via het poppodium, dat jou vaak doorstuurt naar Ticketmaster. Daar worden alle officiële tickets verkocht. Koop alsjeblieft géén concert tickets bij een andere aanbieder of zelfs via Marktplaats. Daar liggen de prijzen vaak een stuk hoger. Bovendien zijn hier veel neppe tickets in omloop. Wil je zeker weten niet worden opgelicht? Ga dan alleen jouw concert tickets kopen via Ticketmaster.

Hoe belangrijk is timing?

Wil je concert tickets kopen voor een hele grote naam, zoals Beyonce, Eminem of Adele? Dat zijn nou precies de artiesten bij wie de tickets binnen enkele minuten al zijn uitverkocht. Probeer dus de minuut dat de ticketverkoop opent jouw kaartjes te kopen. Maar bij veel artiesten hoeft dat helemaal niet. Bryan Adams is bijvoorbeeld jaren achter elkaar naar Nederland gekomen, en lang niet elke fan wil naar ieder concert. Of heeft daar het geld voor. Je kunt dus ook rustig de volgende dag nog tickets voor zijn optreden kopen. 

Dat geldt vaak ook voor Nederlandse artiesten die gaan touren. Veel fans denken dan: doe mij maar een kaartje voor een van de concerten, welke maakt niet uit. Die artiest treedt namelijk altijd wel meerdere keren in jouw regio op. Misschien moet je in plaats van een kwartiertje fietsen en half uur met de auto, maar dat is niet bepaald een probleem. 

Als je toch te laat bent… niet getreurd!

Heb je precies op het juiste moment ingelogd in Ticketswap om jouw concert tickets te kopen, maar is het toch niet gelukt? Kijk dan vooral niet op Marktplaats, omdat daar veel namaak tickets worden aangeboden. Het officiële platform is Ticketswap. Hier bieden mensen hun ticket aan omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn geworden. Of die dag gaan trouwen. Tja, toen ze het kaartje kochten, wisten je nog niet dat hun partner in de winkel stond om een verlovingsring te kopen… Redenen genoeg dus om een felbegeert kaartje weer te verkopen. En aangezien Ticketswap is verbonden aan Ticketmaster, weet je zeker dat het hier om een officieel kaartje gaat. Dit wordt ook echt gecontroleerd. Zo kun jij veilig concert tickets kopen.

Written by