Hoe kun je beter slapen

Hoe kun je beter slapen?

Slapen is onwijs belangrijk om de dag erna weer goed te kunnen functioneren. Een mens heeft gemiddeld zo’n 8 uur slaap per nacht nodig. Toch kampen veel mensen met slaapproblemen wat op langer termijn voor grote problemen kan zorgen. In dit bleef geef ik daarom antwoord op de vraag ‘Hoe kun je beter slapen?’ door een aantal slaaptips op een rijtje te zetten. 

Hoe kan ik beter slapen?

Word jij ook wel eens wakker met het gevoel alsof er een trein over je heen gereden is? Heb je ‘s ochtends eerst een paar koppen koffie nodig om aan de dag te kunnen beginnen? Slaapproblemen kunnen voor grote problemen zorgen. Als je op dit moment slecht slaapt is het heel belangrijk om ervoor te gaan zorgen dat je beter gaat slapen. 

Slaaptips om beter te slapen

Slapeloosheid kunnen in stand gehouden worden door een aantal gewoontes. Misschien sta je er niet direct bij stil, maar probeer eens bepaalde gewoontes te doorbreken om zo beter te slapen. Onderstaande slaaptips kunnen je helpen gewoontes te veranderen om uiteindelijk beter te slapen:

Voorbereiding op een betere slaap

 1. Probeer overdag of vroeg in de avond even lekker een uur of twee te gaan sporten. Hiermee maak je niet alleen je lichaam moe, maar ook je geest. Slecht slapen kan namelijk te maken hebben teveel gedachtes. Als je nog even lekker gaat sporten kun je je hoofd leegmaken en zul je beter gaan slapen. Sporten vlak voordat je naar bed gaat is dan weer niet zo handig, omdat het veel inspanning kost.  
 2. Voordat je naar bed gaat is het raadzaam om je lekker te ontspannen. Ga bijvoorbeeld een uur voordat je naar bed gaat lekker een wandeling maken of neem een warm bad om tot rust te komen.
 3. Koffieliefhebber? Neem twee a drie uur voordat je gaat slapen geen koffie of andere drankjes met cafeïne, want dan ga je sowieso stuiteren in bed.
 4. Leg je telefoon een uur voordat je gaat slapen weg om echt te ontspannen. Ga daarom ook niet meer tv kijken, achter de computer zitten of nog iets op te zoeken op een tablet. Dit zorgt namelijk voor veel prikkels en zal je niet helpen beter te slapen.

Ook het tijdstip wanneer je gaat slapen zorgt dat je beter slaapt

Wist je trouwens dat alle uren die je vóór 24.00 uur slaapt dubbel kan tellen? Oké, dat terzijde, ook het tijdstip dat je gaat slapen maakt deel uit van een goede nachtrust. Bekijk deze slaaptips om in een goed slaapritme te komen. 

 1. Val je op onregelmatige tijdstippen in slaap? Of ga je überhaupt elke avond op een andere tijd naar bed? Probeer dan eens om elke avond om 22.00 uur naar bed te gaan om in een vast slaapritme te komen. 
 2. Powernaps? Het is heerlijk, maar niet goed voor je nachtrust. Sla deze dus over en ga ‘s avonds wat eerder naar bed als je echt moe bent. 
 3. Toch nog even die ene serie afkijken? Nee, niet doen. Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan. 
 4. Lig je in bed maar ben je na een kwartier nog steeds niet in slaap gevallen? Zet dan niet de tv aan, maar ga lekker iets lezen met een niet te fel nachtlampje. 
 5. Sta elke dag rond dezelfde tijd op. Ook al ben je de nacht ervoor pas later in slaap gevallen, uiteindelijk kom je in een beter slaapritme waardoor je beter gaat slapen. 

Vergeet de slaapkamer niet voor een beter slapen ritme

 1. Is het rommelig in je kamer? Dat kan ook voor onrust in je hoofd zorgen. Probeer daarom om je slaapkamer helemaal op te ruimen, zodat je hier rustig wordt en geen last hebt van prikkels.
 2. Is de kamer niet goed geïsoleerd waardoor je veel last hebt van geluiden van buitenaf bijvoorbeeld? Gebruik dan tijdens het slapen oordoppen. Als je gordijnen niet geheel verduisterend zijn kun je last hebben van licht. Om daar iets aan te doen kun je bijvoorbeeld een slaap masker opzetten.
 3. Sommige vinden een warme slaapkamer lekker, echter kan een beetje frisse lucht geen kwaad. Zet daarom je raam op een kiertje om een beetje te ventileren.  

Waarmee beginnen om beter te kunnen slapen?

Maar hoe kun je beter slapen? Het zijn inderdaad heel veel slaaptips op een rij. Daarom adviseer ik je om een eigen avondritueel te bedenken. Het draait allemaal om ontspannen zijn. Waar word jij ontspannen van? Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om ‘s avonds nog een kop thee (niet te sterk!) te drinken en de dag met mijn partner te bespreken. Hoe was zijn dag, hoe was jouw werkdag en wat staat er voor morgen op de planning? Ik ruim nog even de laatste dingen in huis op en daarna ga ik lekker in bad of neem ik een warme douche. Dan lees ik in bed nog een stukje uit mijn boek en val ik vrij direct daarna in slaap. Dit is wat mij helpt mijn hoofd leeg te maken, waardoor ik beter ga slapen.   

Beter slapen is niet binnen één dag gebeurt

Als je bovenstaande tips gaat proberen moet je er niet vanuit gaan dat je meteen effect ziet. Het kan even duren om beter slapen in gang te zetten. Wees daarom niet minder blij met successen die je wel behaald hebt. Bijvoorbeeld dat je de afgelopen twee weken elke dag rond hetzelfde tijdstip bent opgestaan, waar je voorheen niet eens je bed uit kon komen. 

Wil je meer van dit soort Hoe kun je blogs lezen? Neem dan een kijkje op de site en lees bijvoorbeeld mijn blog Altijd moe en slaperig om een winterdip of winterdepressie te voorkomen. 

Written by