Altijd moe en slaperig?

Ben jij ook de hele dag moe en slaperig? Misschien heb je wel last van een winterdip. En dat is natuurlijk helemaal niet zo gek, want mensen worden over het algemeen wat somberder als de dagen korter worden. In dit blog geef ik je een aantal tips hoe je minder moe en slaperig kunt worden en hoe je jezelf door een winterdepressie heen slaat. 

Altijd moe en slaperig door een winterdepressie

Heb jij in de wintermaanden vaak last van lusteloosheid en voel je je somber, maar verdwijnen deze klachten als het voorjaar weer aanbreekt? Dan kan het dus zijn dat je last hebt van een winterdepressie. Een winterdepressie of winterdip komt voornamelijk voor bij vrouwen. Als je in een winterdepressie zit, heb je waarschijnlijk last van de volgende kenmerken:

  • Je kunt van weinig dingen meer genieten
  • Je bent altijd moe en slaperig
  • Je kunt slecht slapen
  • Je hebt weinig eetlust of juist heel veel trek in eten
  • Je bent gevoelig voor prikkels
  • Je hebt over het algemeen een negatief zelfbeeld   

Word minder moe en slaperig door lichttherapie

Doordat de dagen in de winter korter zijn, kan een gebrek aan daglicht leiden tot depressieve klachten en dit is niet natuurlijk niet echt bevorderend voor de winterdip. Dat kan ook de reden zijn dat je altijd slaperig en moe bent.

Bij lichttherapie word je blootgesteld aan intensief licht en dat licht is een stuk feller dan normaal kunstlicht. Normaal gesproken heb je dit effect in de lichte seizoenen met het buitenlicht. Naast dat lichttherapie kan helpen bij je winterdepressie, kan het ook de moe- en slaperige klachten bestrijden.

Altijd moe en slaperig

De lichttherapie is volkomen veilig en pijnloos en duurt gemiddeld zo’n 45 minuten per dag, gemiddeld zo’n 5 tot 10 dagen lang. Meestal bepaald de arts hoe lang de behandeltijd is en hoe groot de afstand tot de lamp moet zijn, omdat dit afhankelijk is van de klachten die je hebt, de gevoeligheid van je ogen en bijvoorbeeld als je tijdens de behandeling medicijnen gebruikt. Lichttherapie kan je helpen om minder moe en slaperig te worden.   

Een winterdepressie thuis voorkomen met lichttherapie

Het is mogelijk om zelf een lichttherapie apparaat aan te schaffen. Dit kun je bijvoorbeeld halen bij elke apotheek, thuiszorgwinkel of medische speciaalzaak. Wanneer je een lichttherapielamp in huis haalt, kun je zelf bepalen wanneer je de lichttherapie gaat inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld de behandeling thuis uitvoeren tijdens het ontbijt.

Je kunt de lamp het beste ‘s ochtends aanzetten wanneer je net wakker bent geworden. Wanneer je de lamp na zonsondergang gaat gebruiken kan het voorkomen dat je niet meer in slaap kunt komen, dus doe de lamp vooral ‘s avonds niet meer aan, want we willen juist de moe en slaperigheid voorkomen.

En trouwens, een lichttherapielamp is ook ideaal als je onregelmatige diensten werkt en dus af en toe nachtdiensten moet draaien. Zo’n lamp kan je namelijk helpen om je bioritme weer te herstellen, waardoor je je minder moe en slaperig zult voelen.

Meer lifestyle blogs lezen? Lees bijvoorbeeld mijn blog over 5 handige tips hoe je het beste kunt leren of hoe je kunt zien of een ei nog goed is.

Written by