Conditie verbeteren en opbouwen

Hoe kun je je conditie verbeteren? 10 makkelijke tips

Ben jij na een sprintje naar de bus of tram ook uitgeput? Of Of moet je weer even op adem komen als je de trap opgelopen bent? Dan wordt het hoog tijd om je conditie te verbeteren en op te bouwen. Vandaag geven we daarom antwoord op de vraag ‘Hoe kun je je conditie verbeteren?’ door je 10 handige tips te geven. 

Voordelen van je conditie verbeteren

Het is heel belangrijk om een goede conditie te hebben, want het vermindert namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Doordat je vaker gaat bewegen gaat je stofwisseling versnellen, waardoor je meer calorieën gaat verbranden en dat zorgt er uiteindelijk voor dat je gaat afvallen. Een win-win situatie dus! Maar hoe verbeter je je conditie dan? Met onderstaande 10 tips ga jij zeker je uithoudingsvermogen verbeteren. 

Conditie verbeteren met 10 tips

  1. Langzaam opbouwen. Je moet natuurlijk niet gelijk van stapel lopen, omdat het dan niet makkelijk vol te houden is. Begin daarom langzaamaan met het opbouwen met het verbeteren van je conditie. Je hartslag kan dan rustig aan wennen aan meer lichaamsbeweging. 
  2. Houd jezelf gemotiveerd. Motivatie is een van de belangrijkste aspecten voor het conditie verbeteren. 
  3. Het hoeft niet lang te duren. Misschien heb je het smoesje ‘ik heb geen tijd om te sporten’ ook wel eens gebruikt. Maar je conditie verbeteren hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Al ga je elke dag 10 tot 15 minuten sporten helpt je al bij je conditie opbouwen. 
  4. Vind de juiste sport. Is de sportschool niet helemaal jouw ding? Kijk dan naar een sport wat je wel leuk vindt om te doen. Zo ben ik begonnen met tennis en dat is voor mij heel goed vol te houden, omdat ik het heerlijk vind om lekker buiten te sporten. 
  5. Vind een sportmaatje. Sommige vinden het heerlijk om in hun eentje te sporten, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je dan geen motivatie hebt. Probeer daarom een vriend of vriendin te vinden die met jou mee wil gaan sporten. Ik tennis nu bijvoorbeeld samen met mijn zus. Het is niet alleen onwijs gezellig, maar je kunt elkaar ook motiveren om tóch te gaan ondanks dat je eigenlijk niet zoveel zin hebt. 
  6. Pas je voedingspatroon aan. Je conditie verbeteren is natuurlijk super goed, maar hoe fijn is het als je meteen ook een paar kilootjes kwijt raakt? Dat lukt niet als je niet een beetje op je eten gaat letten. Probeer daarom wat minder koolhydraten te eten, zoals pasta’s, aardappels en brood. Je hoeft niet gelijk drastisch je hele eetpatroon aan te passen, maar kies een keer voor een lekkere salade als lunch in plaats van boterhammen. 
  7. Pak vaker de fiets. Ga jij regelmatig met de auto naar je werk, maar is het een klein stukje dat je eigenlijk ook met de auto kunt doen? Neem dan vaker de fiets. Ondanks dat het misschien maar een klein stukje is, heb je toch weer meer beweging dan dat je met de auto gaat.
  8. Begin met wandelen. Je conditie verbeteren is natuurlijk niet zomaar gebeurt. Als je nog niet gelijk kunt hardlopen, begin dan gewoon lekker met het wandelen van grote afstanden. Ideaal om gelijk je hoofd lekker leeg te maken.
  9. Zorg voor de juiste sportoutfit. En dat meen ik serieus. Het is zo belangrijk om bijvoorbeeld goede schoenen aan te schaffen wanneer je vaker gaat sporten om je conditie te verbeteren. Anders loop je jezelf snel een blessure, waardoor je even uit de running kunt zijn. 
  10. Luister naar je lichaam. Tot slot is het heel belangrijk om te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Je conditie verbeteren betekent namelijk ook; niet over je grenzen heen gaan. Heb je dus echt ergens last van? Gun jezelf dan voldoende hersteltijd. 

Succes bij je conditie verbeteren!

Met bovenstaande 10 tips gaat het jou gegarandeerd lukken om je conditie snel te verbeteren. Wil je meer van dit soort blogs lezen? Neem dan gerust een kijkje op mijn blogsite Hoekunje of lees mijn blog waarin ik je makkelijke geld sparen tips geef. 

Written by