Hoe kun je de BPM berekenen bij import van een auto?
Wil je een auto importeren vanuit het buitenland dan moet je daar BPM over betalen. Vanaf het moment dat je auto geregistreerd staat in het kentekenregister ben je BPM verschuldigd. BPM aangifte is verplicht, omdat er anders geen Nederlands kenteken wordt afgegeven. In Nederland worden speciale regels gehanteerd op het gebied van BPM. De hoogte van de BPM die je moet betalen heeft alles te maken met de CO2 uitstoot van de auto en of je diesel of benzine gebruikt. Wat komt er allemaal kijken bij de BPM?
Wat is nou eigenlijk BPM?
Er wordt zo makkelijk gesproken over het betalen van BPM, maar wat is dit nou eigenlijk? BPM is niets anders dan Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Een luxebelasting dus over een luxe die je gebruikt. Let wel het gaat hier niet alleen om personenauto’s en motoren, maar ook over die kampeerwagen, motorscooter of quad die je van plan bent uit het buitenland te importeren.
Over welk bedrag betaal je BPM?
Welk bedrag je aan BPM je voor je personenauto betaalt is ten eerste afhankelijk van de CO2 uitstoot van je auto. En dan gaat het om de CO2 uitstoot in gram per gereden kilometer. Rijdt je in een auto die rijdt op diesel, dan krijg je nog eens een extra toeslag.
In principe betaal je BPM over de netto cataloguswaarde inclusief alle extra’s aan je auto. Dus ook voor open dak, cruise control of welke extra optie die je ook maar gekozen hebt.
Wat moet je weten over BPM?
Er zijn verschillende manieren om de BPM te berekenen. En de uitkomsten van de berekeningen kunnen behoorlijk van elkaar verschillen.
Kies een voordelige BPM jaar als uitgangspunt
Het is logisch dat iedereen de meest gunstige berekening wilt toepassen. Kies daarom ook voor het meest voordelige BPM jaar als uitgangspunt. Dat mag, want je bent niet verplicht, om zoals zo velen denken, de meest recente BPM formule te hanteren.
Deze manier wordt ook wel ‘historische bruto BPM’ genoemd. Er zit echter wel een maar aan verbonden. Stel je wilt een auto importeren die in het buitenland als 1e maal is geregistreerd op 13 april 2011. Je mag dan voor je BPM berekening als basis kiezen uit de jaren 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015. Maar je mag niet zeggen ik neem de BPM formule van het jaar 2009, dat is niet toegestaan. Je mag kiezen vanaf het jaar dat het kenteken voor het eerst is geregistreerd.
Over een tweedehands auto betaal je nooit de volledige BPM
Het BPM bedrag dat je in eerste instantie berekent is het bruto BPM bedrag. Dit is het bedrag dat je moet betalen over een nieuwe auto. Maar als je een gebruikte auto importeert vanuit het buitenland dan hoef je niet het volledige BPM bedrag te betalen, omdat er al een gedeelte van de auto is afgeschreven. Je betaalt dus eigenlijk een soort Rest-BPM.
Tip: raadpleeg de kosteloze en vrijblijvende berekening van specialist Easy Import.
De Belastingdienst helpt je niet aan een lage BPM
Iedere BPM berekening is uniek en de BPM verschilt per auto. Je kunt het beste alle berekeningen voor jezelf doorlopen en kijken wat voor jouw auto het voordeligst is. Natuurlijk kun je ook de handleiding gebruiken van de Belastingdienst. Maar… dat is niet de goedkoopste manier, want de Fiscus wil maar één ding en dat is winst maken door een zo hoog mogelijke BPM.
Wanneer is een auto nieuw of tweedehands in de ogen van de Belastingdienst?
Als jij een auto wilt invoeren die minder dan 3000 kilometer op de teller heeft staan of die jonger is dan 3 maanden dan is deze auto in jou ogen niet nieuw. Echter de Belastingdienst denkt hier heel anders over. Ook al is de auto al 4 maanden oud, maar heeft hij nog geen 2000 kilometer gelopen, dan betaal je toch volledige BPM.
Koop dus altijd een auto die meer dan 3000 kilometer heeft gereden en die ouder is dan 3 maanden. Dit kan duizenden euro’s schelen.