Best practices voor verantwoord en effectief zonnebanken

Er is momenteel nogal wat discussie over hoe gezond zonnebanken is. Dit is een discussie waar we in dit artikel niet op in willen gaan. Maar feit is dat het uitermate lastig is om een mooi tintje te behouden buiten de zomer. De Nederlandse zon laat zich immers niet veel zien en is vaak vrij zwak te noemen. Niet genoeg om een mooi egaal kleurtje te behouden in de overige jaargetijden. Wanneer werk of familie je aan Nederland bindt en je dus niet de vrijheid hebt om elders te overwinteren ben je aangewezen op de zonnebank. Wanneer je het besluit neemt om onder de zonnebank te gaan wil je dit zo verantwoord mogelijk doen. Er zijn vele do’s en don’ts waarvan we de belangrijkste voor je op een rijtje zullen zetten zodat je op een verantwoorde manier kunt bruinen.

Do’s 

Stel allereerst vast wat voor huidtype je hebt. Dermatologen onderscheiden in grote lijnen 4 huidtypes. Huidtype 1, dan kun je denken aan mensen met rossig haar en sproeten, mensen met een zeer lichte huid die snel verbrand. Voor deze groep is te stellen dat zonnebanken eigenlijk uit den boze is. Nooit een goed idee. Huidtype 4 zijn dan mensen die van nature een getinte huid hebben en vrijwel nooit verbranden. Huidtypes 2 en 3 zitten daar tussen in. Hoe stel je nu vast welk type jij bent? Dit kun je zelf enigszins inschatten door in acht te nemen wat voor huidskleur je hebt, haarkleur, oogkleur en hoe snel je doorgaans verbrandt. 

Alsmede kun je aan het personeel in de zonnestudio raad vragen. Zij hebben deze vraag al duizenden malen beantwoord en hebben dus ervaring met het inschatten van huidtype.

Ga nooit onbeschermd onder de zonnebank liggen. Smeer jezelf voldoende in met een zonnebank crème. Alsmede, vergeet het zonnebank brilletje niet! De zonnebank kan veel schade doen aan je ogen wanneer je deze niet draagt, denk aan lasogen of staar. 

Don’ts  

Loop niet te hard van stapel. Ook al wordt je aanvankelijk niet bruin. Geduld is een schone zaak. Ga niet direct uren onder de zonnebank liggen. Bouw het langzaam op. Begin met een kwartiertje tot een half uur, afhangend van de huidstype die je hebt. Niet te vaak. Je kan beter niet te veel per week gaan. Eens tot twee keer per week zou voldoende moeten zijn voor de meeste mensen om een bevredigend resultaat te behalen. Ook niet doen: een reguliere zonnebrand middel gebruiken voor onder de zonnebank. Zonnebank crème bestaat niet voor niets en deze helpt je specifiek met bescherming voor zonnebank situaties.
Een alternatief voor zonnebanken en andere vormen van zon blootstelling is zelfbruiner. Bespaart de tijd van het liggen onder de zonnebank of de zon buiten, en andere nadelen die kleven aan zon blootstelling.

Written by