de tuin indelen doe je zo

Hoe kun je de tuin indelen?

Een nieuwe tuin ontwerpen of de oude wijzigen vergt veel meet en denkwerk. Hierbij is een goede basis belangrijk. Hier kun je lezen hoe je tot een goede basis komt om een tuin in te delen.

Oppervlakte en de vorm van de tuin

Meten is weten zo ook in de tuin. De grootte en de vorm van de tuin bepaalt de indeling van de tuin. Houdt rekening met de vorm van de tuin, een tuin met een ronde vorm vergt een heel ander ontwerp dan een vierkante tuin. Om met de juiste oppervlakte te kunnen werken, meet je vanuit de gevel tot de schutting. Om het huis bij de tuin te betrekken, geef je op de plattegrond ook het huis aan met de deuren en ramen. Dit is namelijk belangrijk voor de loop en kijkrichting in de tuin.

Zet je tuin wensen op een rij

Geef iedereen uit het huishouden een vel papier en laat ze hun wensen voor in de tuin op papier zetten. Bedenk wel dat niet alles zal gaan passen, maar op deze manier komen jullie er wel achter wat het gemeenschappelijke doel zal worden van de tuin. Houd dan de wensen die aan die het hoogste scoren. Op deze manier kun je een tuin gaan ontwerpen waar iedereen blij mee is.

Maak een grondplan

Een grondplan is een schets van de indeling van de tuin en vormt de basis van hoe jij de tuin wilt gaan aanleggen of wijzigen. Een grondplan is een totaaloverzicht van de tuin, van bovenaf gezien. In de stap hiervoor heb jij de maten en vormen goed uitgetekend. Denk eraan bij het uitwerken van een grond om te werken in schaal. Zo ga je werken met de juiste verhoudingen. Geef op het grondplan van de tuin aan waar bestaande poorten zitten. Heb je eenmaal bepaald hoe jouw droomtuin eruit komt te zien verwerk dit in het grondplan. Een grondplan van de tuin zorgt ervoor dat je tuin indeelt in verschillende onderdelen. Denk hierbij aan een gedeelte voor een terras, een gazon, plantenbakken en borders. Maak meerdere grondplannen om verschillende onderdelen uit te tekenen om te zien wat het beste bij jullie smaak past.

Aantal zonuren in de tuin

Bedenk goed waar je het zitgedeelte wilt gaan plaatsen of bepaalde bomen wilt gaan plaatsen. Dit heeft alles te maken met de zon, waar is het noorden in je tuin of waar het zuiden. Dit is handig om te weten in verband met de stand van de zon gedurende de dag. Wil je lekker zitten in de schaduw of juist lekker in de zon. Teken daarom eerst een pijl richting het noorden op de indeling van de tuin. Staat een heerlijk terras in de zon hoog op de wensenlijst, teken het terras dan eerst in de tuin indeling. Wil je lekker buiten kunnen eten, hou dan rekening met de maten van de eethoek. 

Conclusie

Om het jezelf makkelijk te maken tijdens de tuin verbouwing is het slim om eerst een goed overzicht uit te tekenen en alle wensen te verzamelen. Hierna de tuin indelen aan de hand van de wensen en maten. Vergeet niet het lekkerste plekje in de tuin voor een heerlijk zitplekje. En als laatste geniet van je nieuwe droomtuin.

Written by