dementie voorkomen

Hoe kun je dementie voorkomen?

Dementie is een hele vervelende ziekte die vooralsnog niet te genezen is. Veel ouderen krijgen ermee te maken en voor vele mensen is de kans dat ze dementie krijgen een erg beangstigende gedachte. Of je last gaat krijgen van dementie hangt voor een groot deel af van erfelijkheidsfactoren, dus dementie voorkomen is niet altijd voor iedereen mogelijk. Gelukkig zijn er ook dingen die je kunt doen om de kans op dementie te verminderen. 

Dementie voorkomen door goede voeding

Een gezond dieet zorgt voor minder overgewicht en een gezonder brein. Vaak wordt een mediterraans dieet als erg gezond beschouwd. In een mediterraans dieet zitten veel pure en verse ingrediënten zoals veel groente, fruit, noten en zeevruchten. Ook bevat het dieet veel gezonde vetten en volkoren producten. 

Overgewicht voorkomen is ook belangrijk, omdat je op die manier fysiek actiever blijft en je lichaam gezonder blijft. Ook verhoogt overgewicht de kans op diabetes. Mensen met diabetes hebben een grotere kans op dementie. Het is daarbovenop ook belangrijk om suiker- en vetinname te beperken om zo overgewicht, een te hoog cholesterol en daarmee diabetes te voorkomen. 

Wil jij gezond oud worden en dementie voorkomen? Laat alcohol dan zo veel mogelijk staan. Het wordt afgeraden om veel alcohol te drinken, voor je algemene gezondheid maar ook om de kans op dementie te verlagen. Toch regelmatig wat drinken? Het advies is om maximaal één glas per dag te drinken, meer glazen hebben alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Door je hieraan te houden verminder je de kans op dementie. 

Ook bewegen helpt!

Voorkom dementie en blijf actief, zowel mentaal, sociaal als fysiek. Helaas komt het geregeld voor dat ouderen vereenzamen, waardoor ze ook minder het huis uit gaan. Juist daarom is het belangrijk dat je sociaal actief blijft. Juist als je ouder wordt! 

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je voldoende beweegt. Volgens de richtlijnen moeten volwassenen minstens 2,5 uur per week matig intensief bewegen. Volg dit dus om fit te blijven! Wandelen, fietsen of huishoudelijke taken uitvoeren helpt ook al.

Houd de hersenen ook actief. Als je werkt worden de hersenen over het algemeen voldoende geprikkeld, maar oudere mensen hebben vaak baat bij geheugentrainingen. Ook het maken van puzzels en rekensommen kan de hersenen scherp houden en de kans op dementie verlagen. 

Dementie voorkomen door stoppen met roken

Roken kan een grote risicofactor zijn voor dementie. Volgens Alzheimer Nederland vergroot roken de kans op het krijgen van Alzheimer zelfs met 45%. Wel benadrukken zij dat het risico weer afneemt als je stopt met roken. Je bent dus nooit te oud om te stoppen met roken, zeker niet als je dementie wilt voorkomen!  

Written by