Hoe kun je een verlovingsring kopen?
Wil je een verlovingsring kopen voor jouw partner, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of wil je misschien alvast wat voorkennis hebben voordat je naar de juwelier stapt? Lees snel deze blog!
Verlovingsring kopen stap 1: wat vindt ze leuk?
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je iets koopt waarvan je weet dat de ander het ontzettend mooi gaat vinden. Als het goed is krijgt je partner maar één kans om een verlovingsring te krijgen, dus je wilt natuurlijk wel dat de ring past in de stijl van je partner. Draagt zij altijd zilver en nooit goud? Wisselt ze het af? Houdt ze van opvallende sieraden met veel kleur of stenen, of houdt ze meer van klassiek en ingetogen? Dat zijn allemaal dingen waar je op moet letten als je een verlovingsring uitzoekt. Vind je het moeilijk, vraag haar familie en beste vrienden dan om hulp. Zij bevestigen meteen of ze denken dat je partner de ring mooi zou vinden. Daarbovenop kan het natuurlijk ook nog eens heel gezellig zijn om ze mee te nemen als je op zoek gaat naar een ring!
Materiaal kiezen voor je verlovingsring
Bij een verlovingsring kopen, is wat voor materiaal je wilt hebben één van de belangrijkste dingen om te overwegen. Zilver, geelgoud, witgoud, roségoud, maar ook bijvoorbeeld platina of titanium zijn bekende opties. We zullen alle materialen even kort toelichten met de bijbehorende voor- en nadelen.
Zilveren verlovingsring
Zilver is een mooi edelmetaal dat een stuk betaalbaarder is dan goud. Daarnaast heeft zilver een prachtige lichte kleur en heeft het een mooie glans. Het grootste nadeel aan zilver is dat het sneller slijt dan andere edelmetalen. Het is een zachter materiaal, waardoor er eerder krassen op komen en het materiaal er eerder gedragen uitziet. Een ander nadeel van zilver is dat het snel verkleurt, maar dit is gelukkig gemakkelijk op te poetsen.
Gouden verlovingsringen (14K of 18K geelgoud)
Als je een gouden ring koopt, koop je geen puur goud. Omdat goud zelf erg zacht en kostbaar is, wordt er een andere metaalsoort aan toegevoegd, vaak is dit koper, palladium of zilver. De hoeveelheid goud die er aan je sieraad wordt toegevoegd, is aangeduide met karaat. De meeste ringen zijn 14 of 18 karaat goud. 14 karaat heeft een goudpercentage van 58,5%, vandaar dat je vaak ‘585’ ingegraveerd ziet staan in 14k gouden sieraden. 18 karaat goud bevat meer ‘echt’ goud, namelijk 75% (dit herken je dus door de ‘750’ gravure). 18k goud is vaak geler dan 14k, omdat er minder andere metalen doorheen gemengd zijn. Om die reden wordt 24k goud (100% goud) ook eigenlijk nooit voor sieraden gebruikt.
Sommige mensen vinden het gelige van 18k goud mooier dan 14k. Wel is 18k goud prijziger, door het hogere aanbod goud. Door het hogere aanbod goud is 18k goud daarnaast zachter dan 14k goud, wat het minder slijtvast maakt. Het is dus belangrijk om te overwegen welke look je mooier vindt, maar ook in hoeverre je slijtage zoveel mogelijk wilt voorkomen.
Verlovingsring van witgoud of roségoud
Witgoud en roségoud zijn allebei geelgoud die zijn gemixt of gecoat met andere metalen. Witgoud is meestal gemaakt met goud, palladium of nikkel, wat het de bekende zilverachtige kleur geeft. Bij roségoud wordt er goud, zilver en koper gemixt. Er wordt meer koper dan zilver toegevoegd, waardoor de rosékleur ontstaat.
Let bij bijvoorbeeld nikkelallergieën goed op dat je geen witgoud koopt met nikkel. Dat kan de huid gaan irriteren.
Verlovingsring van platina
Een platina verlovingsring kopen is zeer populair en voor een goede reden. Platina is hypoallergeen, wat betekent dat het geen irritatie of huidreacties zal veroorzaken bij mensen met allergieën. Het is ook een van de sterkste metalen beschikbaar, zodat je zeker weet dat je ring bestand is tegen dagelijkse slijtage. Bovendien geeft platina een prachtige, glanzende afwerking aan elke edelsteen die erin is gezet.
Hoewel platina als materiaal veel voordelen heeft, is het wel erg aan de prijs. Dat komt omdat platina nog zeldzamer is dan goud. Daarbovenop is het ook zo dat platina ringen dankzij de hardheid van het materiaal met minder andere metalen kan worden gemixt om een duurzaam geheel te creëren. Daardoor is een platinaring meestal erg puur, wat er natuurlijk ook voor zorgt dat het prijskaartje wat hoger ligt.
Verlovingsring van titanium
Titanium verlovingsringen zijn ook een goede keuze voor mensen met allergieën, want titanium is net als platina hypoallergeen. Titanium is ook een zeer sterk metaal, waardoor het dagelijkse slijtage goed kan weerstaan. Een nadeel van titanium is echter dat er makkelijker krassen op komen dan bij veel andere edelmetalen. Ook is titanium vaak lastig om te laten verstellen, omdat het materiaal zo hard is. Dat kan onhandig zijn als je wilt dat je toekomstige echtgenoot de ring voor de rest van hun leven kan dragen!
Een verlovingsring kopen met een diamant?
De diamant is dé klassieke edelsteen voor een verlovingsring. Diamanten zijn erg aan de prijs, maar zijn de hardste edelsteen waardoor ze beter bestand zijn tegen beschadigingen dan alle andere edelstenen. De prijs van een diamant hangt af van verschillende factoren die vaak worden samengevat met de ‘vier C’s’. De vier C’s van diamanten staan voor Carat (of karaat), Cut (of slijpvorm), Clarity (helderheid) en Color (kleur). Als je een ring wilt kopen met een diamant, houd de vier C’s dan in gedachten.
Karaat
Het karaatgewicht is hoeveel een diamant weegt – dus een 1 karaat diamant zou groter zijn dan 1/2 karaat maar kleiner dan 2 karaat. De grootte is echter niet altijd bepalend voor de kwaliteit – twee diamanten kunnen een verschillend gewicht hebben, maar de ene kan meer schitteren omdat hij beter geslepen is of minder vlekken heeft (deze vlekken worden ook wel ‘insluitsels’ genoemd). Veel mensen willen een verlovingsring kopen met een 1.00 tot 1.18 karaat diamant, maar de grootte van de diamant hangt natuurlijk ook af van smaak en budget.
Slijpvorm
Slijpvorm verwijst naar zowel de hoogte en breedte van de steen als de diepte – alle drie de factoren hebben invloed op de manier waarop licht op de diamant inwerkt en zorgt voor fonkeling. Een goed geslepen diamant zal er helder uitzien, zelfs wanneer hij in een verlovingsring wordt gezet.
Helderheid
De helderheid geeft aan hoe vrij de steen is van onzuiverheden of insluitsels. Hoe minder insluitsels, hoe waardevoller de diamant. De meeste insluitsels zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar een juwelier kan ze vaak onder vergroting zien. Een goede slijpvorm in combinatie met de juiste helderheid en kleur zorgt voor een prachtige schittering in de diamant.
Kleur
Kleur wordt beoordeeld op een schaal van D (geen tint) tot Z (een geelachtige of bruinachtige tint). Hoe minder kleur in een diamant, hoe waardevoller hij is – en daarom zijn de meeste diamanten voor verlovingsringen bijna kleurloze stenen (G-H gamma). Sommige mensen hebben echter liever diamanten met meer kleur. Deze diamanten worden ook wel grijze of zout-en-peper diamanten genoemd. Laat het feit dat deze diamanten minder kostbaar zijn je niet wegjagen: omdat deze diamanten een uniek karakter hebben, vinden veel mensen ze juist mooi. Ook dit is een kwestie van smaak.
Alternatieven op diamanten
Hoewel diamanten niet voor niets een klassieke keuze zijn, zijn er ook veel mensen die diamanten actief proberen te vermijden. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste worden natuurlijke diamanten in sommige gevallen op zeer onethische wijze gemijnd (hier komt de term ‘bloeddiamant’ vandaan). Daarom gaan sommige mensen voor een echte diamant die in een lab is gecultiveerd, die ook nog eens een stuk goedkoper zijn. Een tweede reden waarom mensen diamanten vermijden, is dat diamanten simpelweg erg duur zijn. We geven je twee alternatieven op diamanten die geschikt zijn voor in een verlovingsring.
Moissanite voor een verlovingsring
Moissanite is een prachtige, fonkelende steen die veel lijkt op de klassieke diamant, maar een stuk goedkoper is. Omdat de edelsteen ook duurzaam en krasbestendig is, wordt hij vaak gebruikt voor verlovingsringen en is hij een populaire keus voor mensen die een alternatief zoeken op de diamant. Hoewel moissaniet niet zo hard is als diamant, is het na diamant de hardste edelsteen die vandaag de dag voor sieraden wordt gebruikt.
Verlovingsring kopen met met een saffier
Saffier is een prachtige edelsteen die perfect is voor een verlovingsring. Het is duurzaam en krasbestendig, waardoor het een goede keuze is voor een alledaagse ring. Saffier is ook de geboortesteen van september, waardoor het een goede keuze is voor paren die in die maand gaan trouwen. Daarbovenop komen saffieren in veel kleuren, dus als je een krasbestendige gekleurde steen zoekt is saffier een goede optie.