auto koelbox

Hoe kun je een auto koelbox installeren?

Een koelbox is zeer nuttig, vooral in de warme zomermaanden. Je hebt zo overal koude drankjes en gekoelde snacks tot je beschikking! Vooral op familievakanties kan dit enorm veel geld schelen, omdat je dan zelf eten en drinken mee kunt nemen. Maar waar installeer je de auto koelbox?

Welke auto koelbox past bij jou?

Om uit te kunnen leggen hoe je een koelbox in je auto installeert, is het van belang dat je weet wat voor type koelbox je hebt. We zullen eerst drie verschillende soorten koelers op een rijtje zetten. 

Passieve koelbox 

Aan deze traditionele koelboxen kan er weinig stuk gaan en ze verbruiken geen energie! Ze zijn te gebruiken met ijs- of gelpacks om het eten en drinken koel te houden. Ze zijn ideaal voor picknicks, stranddagen of road trips waar je misschien geen toegang hebt tot elektriciteit. Wel kan de temperatuur op den duur wat gaan afzakken, waardoor de koelbox minder constant koelt dan de thermo-elektrische koeler of de absorptiekoelkast. 

Thermo-elektrische koelers voor in de auto

Thermo-elektrische koelers worden aangesloten op je sigarettenaansteker en gebruiken elektriciteit om een koelelement aan te drijven. Ze blijven veel constanter en langer op temperatuur dan de normale koelbox. Ze werken echter alleen zolang je auto rijdt, dus ze zijn niet ideaal als je auto een tijdje stilstaat. Voor die momenten kun je hem natuurlijk wel gewoon als een normale koelbox gebruiken.

Compressor koelbox voor in de auto

De compressor koelbox koelt op een andere manier dan de thermo-elektrische en kan daardoor een constantere temperatuur vasthouden dan een thermo-elektrische koelbox. Ook heeft de comrpessor koelbox minder last van de buitentemperatuur, dus hij is ideaal om te gebruiken in warme landen. Ook dit type auto koelbox kan gewoon in de 12V sigarettenaansteker worden aangesloten.

Hoe installeer je een auto koelbox?

Er zijn een paar dingen te overwegen bij het installeren van een autokoeler. Ten eerste moet je een plaats kiezen die niet in de weg staat, maar toch makkelijk bereikbaar is. Je wilt niet dat hij in de weg staat of kan schuiven terwijl je rijdt. Probeer de koelbox ook zo veel mogelijk in de schaduw te zetten. Dan blijft de koelbox makkelijk op temperatuur. Een normale koelbox plaats je overal in je auto, als hij maar stevig staat. Plaats hem op de grond tussen de achterbank en de voorste stoel, of zet hem in je achterbak. 

Waar je de koelbox ook zet, zet hem in ieder geval niet op de achterbank! Dit kan erg gevaarlijk zijn als je plotseling een noodstop moet maken. 

Bij een thermo-elektrische en een compressor koelbox moet je beter nadenken over de standplaats. Je moet er namelijk voor zorgen dat de koelbox dicht genoeg bij de sigarettenaansteker staat. Is dit geen optie of is het kabeltje te kort? Koop dan een speciaal autoverlengsnoer. Zorg er bij thermo-elektrische én compressor koelboxen wel voor dat je de koelbox niet inbouw. Het is belangrijk dat dingen zoals luchtfilters en warmteafvoersystemen vrij zijn.

Written by