Hoe kun je semi permanente haarkleuring gebruiken?

Ben jij klaar voor een hele nieuwe look? Verf je haar eens een compleet andere kleur! Tip: ga voor een een tijdelijke kleur. Dat is perfect als je even kort iets anders wilt, want je wast het er na een paar wasbeurten gewoon uit. Lees in deze blog hoe je semi permanente haarkleuring gebruikt.

Wat is semi permanente haarkleuring?

Semi permanente haarkleuring is een type haarkleuring dat langzaam vervaagt na verloop van tijd. Het duurt meestal ongeveer 6 tot 10 wasbeurten voordat de kleur weg is. Daarom is dit perfect voor een tijdelijke, nieuwe look! Deze haarkleuring kan ook een optie zijn als je een nieuw kleurtje wilt proberen voordat je je haar met kleurt. Een ander groot voordeel is dat er geen ammoniak of peroxide in zit, waardoor het een stuk minder schadelijk is voor je haar dan permanente haarverf.   

Als je langdurig je nieuwe kleur wilt behouden is semi permanente haarkleuring geen goede keuze. In dat geval is permanente haarverf de beste optie voor jou! Permanente haarverf was je er niet uit maar groeit langzaam uit. De pigmenten kunnen wat vervagen, maar het blijft wel veel langer zitten.

Andere nadelen zijn dat semi permanente haarkleuring geen grijsdekking biedt en in het algemeen minder goed dekt. Daardoor kun je je haar maar maximaal 0,5 tot 1 tint donkerder maken en lichter maken is geen optie. Althans, dit is geen optie zonder eerst je haar te bleken. En we raden af om dat vaak te doen, want bleken is slecht voor je haar. 

Hoe gebruik je een semi permanente haarkleuring?

Let op: lees altijd eerst de stapjes op de verpakking. Het kan dat sommige details afwijken voor bepaalde merken. 

Kies eerst de juiste kleur. Wil je dat je haarkleur langer blijft zitten of wil je een lichtere kleur dan je eigen haarkleur? Ontkleur je haar dan eerst. Oftewel: blondeer je haar. Hierdoor gaan je haarschubben open staan, waardoor jouw nieuwe kleur beter wordt opgenomen en dus langer blijft zitten. 

Test de semi permanente haarkleuring even op je huid voordat je het op je haar aanbrengt. Zo check je vooraf of je niet toevallig allergisch bent voor de verf. Wil je heel graag precies de gewenste kleur? Test de haarkleuring dan eerst op een klein stukje haar. Als de kleur anders blijkt te zijn op jouw haar, kies dan een andere kleur. 

Nu is het belangrijk dat je je haar goed wast, het liefst met zuiverende shampoo zodat je alle bleekresten wegwast. Conditioner laat je even zitten: dit gebruik je pas als je haarkleuring in je haar zit en je je haar hebt uitgespoeld. Föhn je haar volledig droog. Hoe droger, hoe beter. Haarkleuring trekt namelijk beter in als je haar goed droog is. 

Bescherm je huid en je kleding

Bescherm nu eerst je huid en je kleding. Hier gebruik je een kappersschort voor, of een oude handdoek. Het is ook slim om voor de zekerheid oude kleding aan te doen, want haarkleuring krijg je erg moeilijk uit je kleding. Als je je eigen haar verft, doe dan ook plastic handschoenen aan om je handen te beschermen. Vaak zijn deze al meegeleverd met de haarkleuring.

Nog een tip om je huid te beschermen: smeer wat vaseline langs je haarlijn, direct op je huid. Een dun laagje is voldoende. 

Tijd om je haar te verven!

Vervolgens breng je de haarkleuring aan op je haar. Als je al je haar wilt verven, is het het makkelijkst om met je handen wat verf te pakken en dit in te masseren. Dit werkt niet anders dan je haar inzepen met shampoo. Verspreid de semi permanente haarkleuring gelijkmatig om ervoor te zorgen dat de kleur gelijk is verdeeld. 

Verf je alleen highlights? Gebruik dan een haarkleuringskwastje en wat aluminiumfolie om je haar in strengen te verdelen. 

Geverfd. En nu?

Zo, de semi permanente haarkleuring is aangebracht! Nu is het een kwestie van wachten totdat de verf is ingetrokken. Dit verschilt vaak per merk, dus check vooral de handleiding op de verpakking. Vaak duurt dit zo’n 30 tot 60 minuten. 

Na de wachttijd kun je je haar uitspoelen. Het is belangrijk dat je je haar heel goed uitspoelt. Net zolang tot het water dat door je haar stroomt, helder is. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je vlekken maakt op alles wat je haar aanraakt. Na het spoelen doe je conditioner in je haar. Conditioner hydrateert je haar en helpt je haar te verzorgen. Droog je haar na afloop niet met de föhn, maar laat het drogen aan de lucht. Föhnen zorgt voor droger haar en hierdoor kan de haarkleuring sneller vervagen. 

Hoe behoud je je jouw nieuwe haarkleur?

Semi permanente haarkleuring blijft minder lang zitten dan permanente haarverf. Toch wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk kunnen genieten van je nieuwe haarkleur! Was daarom je haar zo min mogelijk om te voorkomen dat je de haarkleuring er weer snel uitwast. Het is ook aan te raden om een shampoo voor gekleurd haar te gebruiken om de kleur langer te behouden.

Je nieuwe haarkleur vervaagt sneller als je haar (te) droog is. Het is dus extra belangrijk om je haar goed te hydrateren! Gebruik een (leave-in) conditioner. Bij heel droog, stug en krullend haar is sheaboter ook aan te raden.

Als je je haar goed verzorgt en vooral niet te veel wast, geniet je het langst van je nieuwe haarkleur!

Written by