camper

Hoe kun je een camping koelkast kiezen? 

Op de camping wil je natuurlijk lekker van koude drankjes en gekoeld eten kunnen genieten! Daarom is een camping koelkast wel zo handig. Kom er snel achter welke het beste past bij jouw wensen!

In deze blog bespreken we de volgende drie categorieën:

  • (Thermo-elektrische) koelbox
  • Absorptiekoelkast
  • Compressorkoelkast

Thermo-elektrische koelbox: goedkoop alternatief 

Als je naar plekken reist waar de temperaturen netjes onder de 25 graden blijven, kun je op de camping prima uit de voeten met een normale koelbox. We raden dan wel aan om een thermo-elektrische koelbox te nemen, want een normale koelbox houdt je eten en drinken niet lang genoeg koel. Thermo-elektrische koelboxen zijn vaak redelijk betaalbaar en je hebt er op de camping veel plezier van!

Helaas kunnen thermo-elektrische koelboxen de temperatuur niet onder de 4 tot 7 graden houden als de buitentemperatuur boven de 25 graden ligt. Deze temperatuur van 4 tot 7 graden is nodig om bederfelijk voedsel koel genoeg te houden. Bij deze temperatuur groeien schimmels en bacteriën bijna niet, wat betekent dat de kans op voedselvergiftiging veel kleiner is. Als je vooral koude dranken in de koelbox koelt, is de thermo-elektrische koelbox ook in warme temperaturen een prima optie. Wil je echter bederfelijke voedingsproducten bewaren, kijk dan naar een absorptie- of compressor camping koelkast. 

Absorptie camping koelkast

Absorptie camping koelkasten zijn krachtiger dan de goedkopere thermo-elektrische koelboxen. Een koelkast moet een temperatuur van 4 tot 7 graden behouden en dat doet de absorptiekoelkast prima, maar wel tot een bepaalde buitentemperatuur. De absorptie koelkast kan namelijk koelen tot een temperatuur van 25 graden onder de omgevingstemperatuur. Mocht je dus in een vakantieland zitten waar de temperaturen boven de 30 graden uitstijgen, dan is de absorptiekoelkast niet krachtig genoeg. Koop voor die temperaturen daarom een compressor camping koelkast. 

Een voordeel van de absorptiekoelkast is dat hij zowel op 12V, op 230V als op gas werkt. Je sluit hem dus gemakkelijk aan op je auto, maar ook op gas of je caravan. Dat is wel zo makkelijk! Een ander groot voordeel: hij maakt weinig geluid. De absorptiekoelkast gebruikt namelijk koelvloeistof, waardoor er geen onderdelen in het systeem zitten die trillen en geluid maken. Let er wel op dat de koelkast waterpas staat, want anders heeft hij meer moeite met koelen. 

Compressor camping koelkast

De compressorkoelkast heeft uit deze drie opties het sterkste koelvermogen. Eigenlijk werkt de compressor koelkast hetzelfde als je koelkast thuis. Hij kan dus behoorlijk wat aan! Zelfs in buitentemperaturen van meer dan 43 graden houdt deze handige camping koelkast netjes de temperatuur van tussen de 4 en 7 graden aan. Ook handig: de meeste compressor koelkasten hebben naast een koelfunctie ook een vriesfunctie. Mocht je dus op zoek zijn naar een camping koelkast die je ijsjes lekker koel houdt tijdens je zomervakantie, zit je met een compressor koelkast goed!

Een nadeel: de compressor koelkast wordt niet constant koel gehouden. De koelkast slaat eens in de zoveel tijd aan om de koelkast op temperatuur te houden. Dit hoor je, wat vervelend kan zijn als de koelkast in dezelfde ruimte staat als waar je slaapt. Het voordeel van dit systeem is echter wel weer dat het relatief weinig stroom verbruikt. 

Written by