zwemmen in zee

Hoe kun je zwemmen in zee?

Zwemmen in zee kan heerlijk verfrissend zijn, maar ook gevaarlijk! En hartstikke koud, in het geval van de Noordzee. Maar welke stappen kun je zelf ondernemen om je zwemervaring veiliger en aangenamer te maken?

De gevaren van zwemmen in zee

Hoewel zwemmen in zee vaak als positief wordt ervaren, zijn er verschillende risico’s waar je je van bewust moet zijn:

  • Sterke stromingen, bijvoorbeeld als gevolg van slecht weer
  • Gevaarlijke zeedieren, zoals kwallen
  • Heel koud water, wat kan leiden tot verstijving

Vooral in de Noordzee moet je goed oppassen met de sterke stromingen. Dit gevaar wordt vaak onderschat, waardoor het soms voorkomt dat mensen (bijna) verdrinken. Wees daarom voorzichtig en ga nooit met opblaasbare ligbedden de zee in. Door de stromingen kan je snel ver van de kust afdrijven.

In de Noordzee moet je ook goed oppassen voor het koude water. Door de kou kunnen je spieren verstijven, waardoor bewegen heel moeilijk wordt en je dus kunt verdrinken. Zwem daarom vooral ‘s zomers, als het water al wat warmer is. 

Tot slot moet je in de zee oppassen voor gevaarlijke zeedieren. Gelukkig zul je in de Noordzee natuurlijk geen haaien tegenkomen! Toch is het wel belangrijk dat je erop let dat je in de branding niet op een kwal stapt. Kwallen kunnen steken, wat giftig is voor mensen. Je kan erdoor pijn en jeuk krijgen en in sommige gevallen zelfs ademhalingsklachten krijgen.

Geniet van het zwemmen in zee, maar wees je dus bewust van de gevaren die er zijn!

De voordelen van zwemmen in zee

Naast de gevaren van de zee, zijn er ook voordelen aan zwemmen in dit mooie natuurwater. Zwemmen in zee kan:

  • Je mentale gezondheid verbeteren: zwemmen in zee heeft een kalmerend effect dat stress en angst kan helpen verminderen.
  • Je immuunsysteem stimuleren: het zoute water en de mineralen in de zee kunnen je immuunsysteem helpen stimuleren.
  • Je fysieke gezondheid verbeteren: zwemmen is erg goed voor je lichaam. Je blijft fit zonder bepaalde lichaamsdelen specifiek te overbelasten.

Als je gewoon voorzichtig doet, zijn er dus veel voordelen aan zwemmen in zee! 

Veilig in de zee zwemmen? Volg deze 8 stappen

Klaar om de sprong te wagen en in zee te zwemmen? Hier volgen 8 tips waarmee zwemmen in zee een stuk veiliger wordt. 

Tip 1. Begin langzaam

Als je niet gewend bent om in zee te zwemmen, begin dan langzaam door korter te zwemmen. Laat jezelf daarbij ook goed doorkomen in ondiep water, zodat je minder snel verstijft op een plek waar je niet meer kan staan. 

Tip 2. Ga niet te ver

Als je eenmaal vertrouwd bent met het zwemmen in de ondiepe gebieden, kun je je verder wagen. Maar ga niet te ver! Vooral de Noordzee is erg koud en kan gevaarlijk zijn door de sterke stromingen.

Tip 3. Draag de juiste kleding

Het dragen van een wetsuit of andere beschermende kleding kan je helpen om warm te blijven in het water. Dit kan helpen voorkomen dat je verstijft van de kou. Alleen in de zomer de zee in gaan helpt natuurlijk ook al veel!

Tip 4. Wees je bewust van getijden en stromingen

Getijden en stromingen kunnen snel veranderen, dus het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn voordat je gaat zwemmen. Denk aan eb en vloed en eventueel veranderende windrichtingen. Zoek dit dus van tevoren uit zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan! 

Tip 5. Zwemmen in zee doe je niet alleen!

Zorg ervoor dat je iemand bij je hebt als je in zee zwemt. Mocht er dan iets gebeuren, dan kan de ander je meteen helpen. Ook als er iemand bij je is, moet je natuurlijk alsnog alle andere voorzorgsmaatregelen nemen. 

Tip 6. Zwem je in de Noordzee? Let op de strandvlaggen! 

Als je een gele vlag ziet, is het gevaarlijk om te zwemmen. Zie je echter de rode vlag, dan mag je helemaal niet de zee in omdat het te gevaarlijk is. Mocht je in plaats van een vlag een oranje luchtzak zien, dan mag je gewoon zwemmen en is er niets aan de hand!

Wil je watersporten doen in de zee? Zoek dan naar de zwart-wit geblokte vlag. Hier is het toegestaan om aan watersporten te doen. Andersom moet je als zwemmer ook op deze vlaggen letten. Zwemmen in zee bij een zwart-wit geblokte vlag kan erg gevaarlijk zijn, want je bent slecht zichtbaar voor de surfers en bootjes. Vermijd echter de rood-gele vlag: deze geeft een bewaakte badzone aan. Hier mag je dus niet aan watersport doen. 

Tip 7. Laat de opblaaskrokodil thuis

Je mag niet met opblaasbare voorwerpen de zee in. Zoals we eerder hebben besproken kan dat erg gevaarlijk zijn, omdat je dan mee kan worden gevoerd door de stroming. Bewaar die opblaaskrokodil dus lekker voor het zwembad! 

Tip 8. Raak niet in paniek als de stroming je meevoert

Bij het strand liggen verschillende zandbanken. Tussen die zandbanken bestaan er openingen, die ook wel muien worden genoemd. Kom je per ongeluk in zo’n mui terecht, dan kan het dat je in een soort draaikolk terecht komt. Dat is natuurlijk hartstikke eng, maar pas op! Het is juist belangrijk dat je niet in paniek raakt. De reddingsbrigade zegt dat je je gewoon moet laten wegdrijven van de muien, tot maximaal 100 meter van de kust. De reddingsbrigade ziet je dan en komt je halen. Jij staat vervolgens weer veilig aan de kant. Let er daarbij natuurlijk wel op dat je in een gebied zwemt waar zo’n brigade actief is! Zwemmen in zee is natuurlijk een stuk veiliger als je weet dat de reddingsbrigade in de buurt is. 

Written by