Hoe kun je een droge blusleiding afpersen?

Droge blusleidingen vormen onderdeel van de brandbestrijdingsmaatregelen in hoge gebouwen. Brandveiligheid is nogal een breed begrip dat zich richt op brandpreventie, brandalarmering en brandbestrijding. Met brandbestrijding worden eigenlijk alle maatregelen bedoeld die worden genomen om een brand zo snel mogelijk in de kiem te kunnen smoren. Hieronder valt onder andere diverse blusapparatuur. Voor flats en gebouwen met moeilijk bereikbare ruimtes en/of meerdere verdiepingen vormen ook de droge blusleidingen onderdeel van de brandbestrijdingsmaatregelen. Een droge blusleiding moet nadat deze aangelegd is periodiek gekeurd worden en ook regelmatig onderhouden worden om ervoor te zorgen dat deze optimaal functioneert wanneer het nodig is.

Wat is een droge blusleiding precies en waar dient deze voor?

Een droge blusleiding is eigenlijk niet meer dan de naam al zegt en is een lege leiding die door de brandweer gebruikt kan worden om water op moeilijk bereikbare plekken te krijgen. Wanneer er bijvoorbeeld brand is op de 5e verdieping van een gebouw dan is er mogelijk geen watervoorziening op de desbetreffende verdieping aanwezig om een brand te blussen. Door gebruik van een droge blusleiding of stijgleiding kan de brandweer vanaf de grond grote hoeveelheden water door de leidingen pompen om zo de brand te kunnen blussen. Het is essentieel dat de droge blusleidingen bestand zijn tegen een grote druk, omdat hier gigantische volumes water in korte tijd doorheen gepompt moeten kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat de leidingen schoon zijn en bestand tegen deze volumes worden ze onder luchtdruk gezet. Deze techniek van het onderhouden en testen van stijgleidingen wordt ook wel afpersen genoemd. Afpersen droge blusleiding dient minstens iedere vijf jaar te geschieden. Dit is wettelijk verplicht in Nederland. Indien je dit niet zelf kunt, is het aan te bevelen dit over te laten aan een brandbeveiligingsbedrijf

Brandbeveiligingsbedrijven helpen met het afpersen van droge blusleidingen

Het afpersen van een droge blusleiding is niet eenvoudig en vormt vaak onderdeel van een periodieke keuringen of onderhoudsbeurt. Er zijn diverse bedrijven die zich specialiseren in brandbeveiliging. Deze bedrijven kunnen de zorgen uit handen nemen van de pandeigenaar en helpen bij de aanleg en bij het doen van keuringen en onderhoud van de droge blusleidingen en andere blusapparatuur. In de meeste gevallen kan er een contract afgesloten worden, waarbij alles in hetzelfde pakket valt en ook het afpersen van de droge blusleidingen ingesloten is in het pakket. Hierdoor weet je zeker dat jouw droge blusleidingen altijd goed zullen werken en daarnaast aan alle eisen en regelgeving voldoen zoals in het Bouwbesluit vastgesteld.

Written by