Hoe kun je je voornaam veranderen?
Iedereen krijgt bij zijn of haar geboorte een officiële naam en achternaam. In sommige gevallen hebben mensen meerdere namen of wordt er gebruik gemaakt van een doopnaam. Een naam die bij de overheid en aangifte van het kind wordt vastgelegd draag je in principe voor je hele leven bij je, maar er zijn redenen en ook mogelijkheden waarin de voor- of achternaam veranderd kan worden. Er zijn een aantal regels waar een voornaam aan dient te voldoen wanneer deze vastgelegd wordt. Zo mag een voornaam bijvoorbeeld niet ongepast zijn, het gebruik van scheldwoorden is niet toegestaan en woorden als bank of tafel worden ook niet geaccepteerd als officiële voornaam. De voornaam mag in principe ook niet gelijk zijn aan de achternaam, tenzij de bestaande achternaam ook algemeen beschouwd wordt als gebruikelijke voornaam.
Een verzoekschrift vindt altijd plaats door een meerderjarige en een advocaat
Het veranderen van de voornaam is niet iets wat snel geregeld is en er komt dan ook aardig wat bij kijken om dit te regelen. Om te beginnen kan de wijziging van een voornaam enkel aangevraagd worden door een meerderjarige (ouder dan 18). In het geval dat diegene waarvan de naam veranderd moet worden minderjarig is dan dient de aanvraag door de ouder of voogd gedaan te worden. Deze aanvraag dient vervolgens via een advocaat officieel aangevraagd te worden middels een brief naar de rechtbank. Naar deze brief wordt ook wel gerefereerd als verzoekschrift.
Verschillende redenen voor het veranderen van de voornaam
Het veranderen van de voornaam klinkt voor veel mensen misschien als een ongewone zaak, maar er zijn tal van legitieme redenen te bedenken waarom een voornaam gewijzigd zou moeten worden. In een geval van adoptie is het bijvoorbeeld niet ongewoon om het geadopteerde kind een Nederlandse naam te geven indien de originele naam niet passend is of lastig is om in het Nederlands uit te spreken of te schrijven. Een andere reden die in verband staat met de taal, is bijvoorbeeld een Nederlandse naam die misschien in het buitenland iets anders betekent, wat aanstootgevend kan zijn of een buitenlandse naam die in het Nederlands ongepast is. Er zijn verder ook mensen die de naam willen wijziging, omdat ze een geslachtsverandering hebben ondergaan, ze gepest worden of zijn geweest met hun huidige voornaam, psychisch last ondervinden van de huidige naam of vanwege religieuze redenen.
In de meeste gevallen is een bezoek aan de rechtbank fysiek niet nodig, maar dit is geen garantie. Het valt aan te raden om een voornaamswijziging uit te besteden aan een advocaat die zich gespecialiseerd heeft in deze procedure. De meest voornaamste advocatenkantoor van Nederland hierin is het in Alkmaar gevestigde advocatenkantoor Appelman. Zij hebben reeds voor vele cliënten op succesvolle wijze de gewenste voornaamswijziging gerealiseerd. Meestal wordt de procedure schriftelijk afgehandeld. In bijzondere situaties kan er echter een zitting georganiseerd worden, wanneer bijvoorbeeld een van de ouders het niet eens is met de naamsverandering of wanneer de rechtbank graag meer reden of context wil omtrent het motief van de aanvraag.