een eigen sportschool beginnen

Hoe kun je een eigen sportschool beginnen?

Welke fitness fanaat droomt er niet van? Een eigen sportschool. Er komt veel kijken bij het runnen van een eigen sportschool. In deze blog lees je wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen sportschool.

De markt

Een eigen sportschool beginnen is niet voor iedereen weggelegd. De sportschool branche is een miljardenindustrie met een groei van 6% in 2019 in Nederland. Dit raakte in een dip toen de Corona epidemie er op los sloeg. Hierdoor maakten sportscholen in heel de wereld grote verliezen. Maar elk nadeel heeft een voordeel. Door dit verlies kwamen er pioniers op de markt die technologie en fitness combineerde. Dit heeft ervoor gezorgd dat de markt nooit meer hetzelfde zal zijn. 

De locatie

Een sportschool starten in de buurt van een andere sportschool is niet zo’n goed idee. Een goede locatie vinden is misschien wel het allermoeilijkste maar ook zeker het belangrijkste bij het opzetten van een sportschool. Ga dus eerst op zoek naar een geschikte ruimte. 

Vergunningen, licenties en verzekeringen

Wanneer je een goede locatie hebt gevonden met een mooie grote ruimte is het zaak om de de juiste vergunningen te regelen. Je hebt voor aardig wat zaken een vergunning nodig. Zelfs bij het ophangen van een bord. 

Wanneer alle vergunningen zijn aangevraagd is het tijd om naar de Kamer van Koophandel te gaan. Het inschrijven is verplicht en kan vanaf 1 week voor en 1 week na de opening van je sportschool. 

Bij een sportschool zijn er hoop dingen die fout kunnen gaan. Daarom is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Het apparatuur dat wordt gebruikt is aardig duur en wanneer klanten dit kapot maken, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat dit goed geregeld wordt. Wij raden aan om een verzekeringsplan op te stellen die alle gebieden goed dekt. Dit betekent de algemene aansprakelijkheid, diefstal en werknemersverzekeringen. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, is het altijd mogelijk om juridisch advies in te winnen bij een expert. 

Ondernemingsplan

Een eigen sportschool runnen is leuk, maar dit is keihard ondernemen. Daarom is het van belang om een ijzersterk ondernemingsplan op te stellen. In het ondernemingsplan komt duidelijk te staan wat de doelen van de onderneming zijn en wat de unique selling points zullen worden. 

Verder komt de prijsstrategie aan bod. Vooral bij sportscholen is dit een zeer belangrijk gegeven. Ga je voor een high class sportschool of wil je juist dat iedereen kan genieten van je dienst? 

Er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij het openen van je eigen sportschool. Om nog maar niet eens te beginnen over het aanschaffen van al het apparatuur en het verkrijgen van een financiële lening. Het allerbelangrijkste is dat je alles duidelijk op papier schrijft en een deadline inplant wanneer je van start gaat. Wij wensen je veel succes bij het starten van je eigen sportschool.

Written by