tent opzetten

Hoe kun je een tent opzetten?

Kamperen is heerlijk. Prachtige nieuwe gebieden ontdekken, cultuursnuiven en van de zomer genieten en… aan het eind van de dag neerploffen in je eigen tentje. Of misschien staat jouw tent wel op een druk festivalterrein en geeft hij je rust na een lange dag te hebben gedanst. 

Waar jij je tent ook voor gebruikt, het is natuurlijk belangrijk dat hij stevig staat! Een tent opzetten doe je daarom gemakkelijk met de volgende stappen.

Tent opzetten

De volgende stappen gaan over het opzetten van een tunneltent, wat het type tent is dat de meeste mensen hebben. Zorg altijd dat je voor vertrek je tentuitrusting checkt. Een tent opzetten zonder haringen, tentstokken of zeil kan natuurlijk niet, dus controleer eerst of je uitrusting compleet is! Ook kan het helpen om de tent eerst eens thuis op te zetten, zodat je alle stappen al eens hebt doorlopen. 

1. Kies de juiste plek

Voordat je kunt beginnen aan de tent opzetten moet je natuurlijk eerst een goede plek hebben uitgezocht! Kies deze zorgvuldig. Ga op zoek naar een vlakke ondergrond die vrij is van stenen en wortels. Op deze manier voorkom je dat je tent beschadigt en zorg je voor een comfortabelere ondergrond. Kampeer je in een gebied met hoog gras? Haal dan alle dode plantenresten weg voordat je je tent opzet. Zo verklein je de kans dat er beestjes in je tent kruipen!

Ook belangrijk: zorg dat je genoeg ruimte vrijmaakt. Je hebt niet alleen genoeg vrije grond nodig voor je tent, maar ook voor je scheerlijnen. Kijk daarom hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt voor je tent en tel daar nog eens een meter bij op.

2. Plaats het grondzeil op het gekozen oppervlak

Je moet nooit beginnen aan de tent opzetten voordat het grondzeil ligt. Deze heb je nodig om je tent te beschermen tegen beschadigingen. Het zorgt ook voor extra isolatie en bescherming tegen regenwater, want je ligt niet meer direct met je tent op de grond. Let op: zorg ervoor dat je grondzeil straks niet onder je tent uitkomt. Als het gaat regenen, stroomt het water dan onder je tent.

3. Leg je tent op het grondzeil

De eerstvolgende stap van een tent opzetten, is de tent over het zeil spreiden. Leg de juiste hoeken op de juiste plaats zodat je weet welk deel van de tent waar terechtkomt. Zorg dat je de richting van de opening van je tent bewust kiest. Als het mogelijk is, zet je de opening niet in de richting van de wind. Tijdens een harde storm kan de wind anders sneller in je tent slaan, waardoor de wind je tent kan beschadigen.

4. De volgende stap: schuif de stokken in je tent!

Duw de stokken alvast in je tent. Doe dit voorzichtig en let erop dat je de stokken er echt in  duwt, niet trekt, want dan kan de tent beschadigen.

5. Steek de haringen er schuin in en trek de tent omhoog

De tent opzetten is belangrijk, maar nog belangrijker is dat hij stevig staat! Zet de achterkant van de tent eerst vast met twee haringen. De meeste tenten worden geleverd met metalen of plastic haringen die ontworpen zijn voor gebruik in zachte grond zoals gras of zand. Om ervoor te zorgen dat de haringen goed blijven zitten, steek je ze in de grond in een hoek van 45 graden (in de tegenovergestelde richting van het midden van je toekomstige tent). Het is ook belangrijk dat de haringen diep in de grond zitten, want hoe dieper, hoe steviger ze vastzitten! Gebruik voor de zekerheid een hamer om ze vast te slaan. Geen hamer bij je? Een grote steen kan ook van pas komen.

Nu is het tijd om de tent omhoog te trekken. Open eerst de rits van de opening van de tent waardoor er lucht in de tent komt. Hierdoor trek je de tent makkelijker naar voren. Vervolgens pak je één scheerlijn en zet je de tent daarmee vast. Zit de scheerlijn vast? Rits dan de opening weer dicht. Zet daarna de rest van de haringen vast.

6. Zet de buitentent over de binnentent

De binnenste tent opzetten is nu klaar, maar nu moet je de buitentent nog over de binnentent heentrekken. Je legt nu eerst de buitentent over de binnentent die je net hebt opgezet. De scheerlijnen moeten hiervoor aan de buitenkant hangen. De openingsluiken van de buitentent leg je over de openingsluiken van de binnentent.

7. De tent afspannen

Rits nu eerst de luiken dicht. Je zet nu de hoeken van je tent vast met haringen. Daarna zet je de afspanlussen vast aan de tent: ook deze moeten worden vastgezet met haringen. Zorg dat dit in één rechte lijn gebeurt. Het hoeft niet te strak te staan, dan staat er te veel druk op het materiaal. Het is echt niet erg als je tent een beetje beweegt.

Let op: span de tent kruislings af bij de ritsen. Anders komt er te veel druk te staan op de ritsen, waardoor deze sneller stuk gaan.

8. Span de scheerlijnen af

Nu span je de scheerlijnen af, met de naad van de tent mee. Met een haring zet je de scheerlijn stevig vast, maar let op: ook nu geldt dat de scheerlijnen niet te strak moeten staan.

En voilà! De tent opzetten was nog nooit zo makkelijk. 

Voortent opzetten

Een voortent beschermt je tegen de zon en de regen. Het geeft je bovendien een fijne plek om overdag te relaxen, te eten en te drinken. Toch wil je na een lange rit niet te lang bezig zijn met het opbouwen van je voortent. Gelukkig is de voortent opzetten snel gedaan met de volgende stappen! 

1. Kies de juiste standplaats

Voordat je je voortent opzet, moet je natuurlijk weten waar je de tent precies opzet. Er zijn hierbij een paar dingen waar je op moet letten. Een voortent opzetten doe je bijvoorbeeld niet op het laagste stukje grond op de camping, want dan is het zeer waarschijnlijk dat je waterschade oploopt na een langdurige regenbui! Als je de keuze hebt, zet je de tent natuurlijk ook liever in de schaduw. 

Het is daarbovenop belangrijk dat je de caravan, vouwwagen of camper zo horizontaal mogelijk neerzet, want dan maak je het afspannen van de voortent een stuk makkelijker. 

2. Trek de tent door de tentrail

Let op: deze stap is het makkelijkst uit te voeren met twee personen. Verwijder eerst alle losse panelen. Nu trek je de tentrail met zijn tweeën door de tentrail. De ene persoon stopt de rail in het gat van de tent, de ander trekt de tent verder. Bevestig nu de afspanpunten. Let hierbij op dat de punten aan de linker- en rechterkant op dezelfde hoogte zitten.

3. Bevestig het middenstuk van het frame

Het middelste stuk van het frame plaats je onder het doek van de voortent. De haak van de middelste dakligger bevestig je in het tentoog. Nu begin je met de linkerhoek, die je eerst aan het middelste stuk van het frame bevestigt. Je plaatst de hoek op de goede plek. Daarna zorg je dat de dakliggers door het tentoog worden gehaakt en worden verbonden met de linkerhoek. Daarna doe je hetzelfde met de rechterhoek. 

4. Bevestig de losse panelen van de voortent

Nu het frame staat, zorg je ervoor dat de losse panelen worden geplaatst. Sluit nu ook alle ritsen.

5. Plaats de petluifelstokken 

De volgende stap is het bevestigen van de petluifelstokken. Het is belangrijk dat je deze ver uitspant, zodat de frontliggers nog net de voorwand van je tent raken. Zorg ervoor dat de afspanpunten allemaal op dezelfde hoogte boven de grond zitten. Begin vervolgens met de voorkant van de tent: span deze in de breedte. Het middenstuk moet daarbij precies in het midden terechtkomen. Als dit goed vastzit, is het tijd om de dakliggers te spannen in de diepte. 

6. Gebruik haringen en trapspanners om de voortent af te spannen 

Begin met afspannen achter aan de tent, bij de caravan, camper of vouwwagen. Doe daarna de hoeken aan de voorkant van de tent. Het is hierbij belangrijk dat de wanden van de tent in een rechte lijn staan. 

7. Bijna klaar: bevestig de tochtstrook, de wielafdekking en de gordijnen

Nog even volhouden, het is bijna tijd om écht vakantie te vieren! Maar eerst is het nog even belangrijk om de tochtstrook en de wielafdekking door de rail te trekken zodat je beter beschermd bent tegen de wind. Ook vouw je de slikranden van de tent even naar binnen. Voor de finishing touch hang je de gordijnen van de voortent op. 

Zo, hopelijk was de voortent opzetten een eitje. En dan nu: lekker relaxen en genieten van je vakantie! 

Partytent opzetten: deze tent opzetten is een feestje!

Een partytent is perfect voor lange zomeravonden met vrienden en familie. Je zit beschut tegen zon en regen, waardoor je ontspannen kunt genieten van je feest, diner of barbeque. Dat belooft een onvergetelijke avond! Maar je moet natuurlijk wel eerst de partytent opzetten. Gelukkig is dat met de volgende stappen een eitje. De tent opzetten is dan al snel een feestje!

1. Kies een vlakke plek

Een partytent opzetten is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je de juiste standplaats uitzoekt. Zorg in ieder geval dat de partytent op een vlakke plek staat. Dit zorgt ervoor dat jouw tent stabiel staat en niet instort bij wind. Als je de tent op gras zet, zorg er dan voor dat je alle stenen en eventuele wortels verwijdert die onder de tent liggen.

2. Zet het frame in elkaar

Je zet eerst het frame in elkaar en trekt de poten uit elkaar. Dit doe je poot voor poot. Let erop dat je hem nog niet volledig uit elkaar trekt: je moet het doek er immers nog overheen kunnen trekken. 

3. Spreid het zeil uit

Zodra het frame staat, kun je het doek eroverheen vastmaken. Eerst trek je het doek over het dak. Je maakt het daarna vast. Daarna trek je de rest van de poten uit en maak je de rest van het doek vast. 

4. Controleer of alles vast zit en plaats eventueel scheerlijnen

Controleer of alles goed vastzit. Plaats waar nodig wat scheerlijnen en bevestig deze met haringen. Je weet dan zeker dat je partytent zo stevig mogelijk staat als het gaat waaien.

En klaar! De partytent opzetten is zo gebeurd. Nu kan het feest pas écht beginnen.

Written by