vegan tempeh

Hoe kun je een vegan recept klaarmaken?

Eerder las je al meer op hoekunje.nl over vegetarisch koken en vegan koken, maar we gaven je nog geen voorbeelden van vegan recepten. Ben je benieuwd naar makkelijke, gezonde en toch heerlijke veganistische recepten? Lees dan snel verder!

Vegan recept met rijst, wokgroente, gemarineerde tempeh en sojasaus

Dit heerlijke gerecht bevat veel groente, is makkelijk te bereiden en staat snel bij je op tafel. Dit recept is voor twee personen, maar je kan de hoeveelheden natuurlijk aanpassen aan jouw groepsgrootte. Je marineert eerst de tempeh, daarna volgt het recept voor de rest van het gerecht. Eet smakelijk!

Vegan recept voor tempeh 

Tempeh is, net als tofu, een sojaproduct. Het heeft een specifieke smaak die perfect samengaat met rijstgerechten zoals dit wokgerecht! Het is het lekkerste als je tempeh al ver van tevoren marineert. Zo zorg je ervoor dat de tempeh de smaak van de marinade goed in zich opneemt. Dit kan een dag van tevoren, maar een paar uur van tevoren werkt ook al. 

Marinade voor de tempeh (2 personen): 

  • Tempeh (1 blok van 250 gram)
  • 1-2 cm gember 
  • 1 teentje knoflook 
  • Halve rode peper
  • 4 el sojasaus 
  • 1 el zonnebloem- of wokolie

Tempeh bereiden voor dit gerecht doe je volgens de volgende stappen:

  1. Snijd de gember, knoflook en rode peper fijn. 
  2. Mix de gember, knoflook en rode peper in een afsluitbare bak. Voeg hier de sojasaus en zonnebloemolie aan toe.
  3. Snijd de tempeh in repen, die je daarna nog eens in drie blokjes snijdt. 
  4. Doe de blokjes tempeh in de plastic bak, sluit af en schud hard door elkaar heen.
  5. Zet de afgesloten bak in de koelkast en wacht totdat de marinade in de tempeh is getrokken. Een avond van tevoren is ideaal, maar een paar uur van tevoren is ook prima.
  6. Voeg wat zonnebloemolie toe aan een koekenpan en bak de blokjes tempeh tot ze donkerbruin zijn. Zet dan het vuur uit. 

Dit is natuurlijk een basisrecept. De sojasaus, knoflook, rode peper en gember die in het recept zitten kunnen op smaak in meer of mindere mate worden toegevoegd. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Voeg dan vooral wat meer rode peper en gember toe!

Vegan wokgroente bereiden

Dit makkelijke gerecht zet je snel op tafel met de gemarineerde tempeh. Vegan koken wordt al snel gezond met deze maaltijd met veel groente en plantaardige eiwitten!  

Ingrediënten (2 personen):

  • 400 gram Oosterse wokgroente. Je kan ook zelf paksoi, prei en rode paprika kopen.
  • 250 gram kastanjechampignons 
  • 150 gram rijst
  • 1 teentje knoflook
  • Sojasaus
  • Wokolie (en eventueel sesamolie op smaak)
  • Halve rode peper

Dit vegan recept bereid je razendsnel met de volgende stappen:

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Snijd de champignons en hak de knoflook en hete peper fijn. (Snijd ook eventueel de groente die je er zelf bij hebt gekocht.)
  3. Doe wat zonnebloemolie in de wokpan op een middelhoog vuur.
  4. Doe de knoflook en halve rode peper in de wokpan. 
  5. Voeg de champignons toe.
  6. Voeg de (gesneden) wokgroente toe en kook enkele minuten mee tot de groente gaar is.
  7. Voeg wat sojasaus toe naar smaak.
  8. Doe nu de tempeh in de pan. Bak de tempeh even mee in de pan zodat het weer opwarmt.
  9. Serveer met de rijst. 

Vegan nasi met satésaus op basis van kokosmelk

Een heerlijke vegan nasi met satésaus zet je snel op tafel. Helaas is een kant en klare vegan satésaus nog niet overal te vinden. Maar wees gerust: het is sowieso veel lekkerder als je het zelf maakt! En helemaal niet moeilijk. 

Met dit vegan recept bereid jij snel een heerlijke vegan satésaus. Combineer de satésaus met nasigroente en cashewnoten en je hebt er een heerlijke maaltijd aan. Als je de maaltijd helemaal compleet wilt maken, maak je er wat zoetzure komkommer en radijs bij. Heerlijk!

Vegan satésaus maken

Ingrediënten voor de satésaus (2 personen):

  • 2 el ketjap manis
  • 1,5 el sambal
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 cm gember
  • 5-6 eetlepels pindakaas (pindakaas gemaakt van 100% pinda’s is hiervoor het lekkerst)

Doorloop de volgende stappen om de heerlijke vegan satésaus te maken:

  1. Hak de gember fijn. 
  2. Zet een pannetje op het vuur en voeg de kokosmelk toe. 
  3. Als de kokosmelk goed heet is, voeg je de pindakaas toe.
  4. Roer het geheel tot de pindakaas is opgelost in de kokosmelk.
  5. Voeg de ketjap, sambal en gember toe. Voeg eventueel meer pindakaas, ketjap, sambal en gember toe op smaak. 

Vegan recept voor nasi

Vegan koken hoeft niet moeilijk te zijn! Dit vegan recept bevat veel groente en knapperige noten. Serveer het gerecht met de satésaus en eventueel met de zoetzure komkommers en radijsjes waarvan je het recept hieronder vindt. Eet smakelijk!

Ingrediënten (2 personen)

  • 450 gram nasigroente
  • Rode paprika
  • Eventueel taugé
  • Rode peper
  • 150 gram rijst
  • Zakje cashewnoten of pinda’s
  • Zonnebloemolie

Kook de vegan nasi met de volgende stappen:

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Snijd de rode peper fijn.
  3. Snijd de rode paprika.
  4. Doe wat zonnebloemolie in de wokpan en doe daar de rode peper in.
  5. Voeg de nasigroente, taugé en de paprika toe aan de pan.
  6. Bak de groente gaar. 
  7. Serveer met de satésaus en de rijst. Garneer met een handje noten. 

Optioneel: zoetzure komkommersalade 

Deze zoetzure komkommers met radijs zijn een heerlijk verfrissend bijgerecht bij de nasi! Halveer de hoeveelheden als je een kleinere portie wilt hebben. 

Ingrediënten voor de zoetzure komkommer:

  • 1 komkommer
  • Handje radijsjes
  • 100 ml azijn
  • 2 el suiker
  • Optioneel: halve theelepel chilivlokken

Voor deze lekkere zoetzure salade volg je de volgende stappen:

  1. Snijd de radijsjes en komkommer in dunne plakjes. Doe deze in een schaal.
  2. Doe de azijn, suiker en chilivlokken in een steelpan. 
  3. Breng aan de kook en los de suiker op.
  4. Giet het azijnmengsel over de komkommer en radijsjes.
  5. Meng alles goed door elkaar.
  6. Zet een paar uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken zich goed ontwikkelen.

Written by