Hoe kun je geld besparen?

Hoe kun je geld besparen is een vraag die van alle tijden is. Je leven wordt altijd geleid door geld dat binnenkomt, kosten die gemaakt worden en het geld dat vervolgens overblijft om vrij te besteden. Je wilt tenslotte de verplichte kosten laag houden en het vrije bedrag zo ruim mogelijk hebben. De vorige keer hadden we het al over sparen, nu gaat het dus over BEsparen.

Tweedehands is your friend

Spullen tweedehands kopen heeft al lang geen stoffig imago meer. Het is duurzaam en bespaart je klauwen met geld. Top! Vaak is het wel wat meer moeite doen en doe je een concessie op het feit dat iets niet splinternieuw is of lichte gebruikssporen bevat. De Corona Pandemie is een fantastisch voorbeeld. Niet alleen waren winkels winkels gesloten en was Marktplaats daarom een goed alternatief. Ook was het zo dat mensen ineens andere spullen nodig hadden. Thuis werken was een hot topic. Iedereen ging op zoek naar gebruikte kantoormeubelen. En terecht! Zelf ben ik ook op zoek gegaan. Ik wilde een verstelbaar bureau, een ladeblok en een fijne stoel op wieltjes. Nieuwprijs bij een gerenommeerde winkel: €959 euro.

Terwijl ik uiteindelijk tweedehands spekkoper was voor nog geen €300 inclusief levering!

De rekensom is simpel. Had ik de spullen nodig? Ja! Nieuwprijs: circa €950. Absolute besparing: ruim €600. Het goede gevoel is een bonus.

Spullen kopen

De economie draait om ‘spullen kopen’ en dus ook op impulsen aansturen. Marketing!

“Koop nu!” Maar je hoeft helemaal niet NU te kopen. Het kan ook morgen, volgende week of helemaal niet.

Als jij je impuls bedwingt houd je serieus geld over. Ik begrijp dat een nieuwe telefoon leuk is, maar hoe urgent is het? En nieuwe schoenen zijn altijd fijn, maar je hebt nóg 7 paar.

Het punt is dat je niet aan elke impuls tot een aankoop toe hoeft te geven. En je weet het zelf ook, want je hebt genoeg spullen in je kast liggen waar je eigenlijk amper tot geen gebruik van maakt. 

Het is de kunst om ‘nee’ te zeggen. Het vergt wat discipline, maar hier ligt wel een grote besparing te wachten. Je weet dit wel, maar het is een mentaal spel met jezelf of het je lukt.

Niet uitgeven of elders uitgeven

We hebben het net gehad over discipline om spullen niet te kopen. Maar bepaalde dingen heb je nu eenmaal nodig. Tweedehands is een goede optie om te overwegen, maar dat is slechts een voorbeeld van een alternatief. 

Het punt is dat je kritisch mag zijn wáár je je spullen koopt. Zowel nieuw als tweedehands is de prijs nergens hetzelfde. Een komkommer op de markt kost 1 euro terwijl diezelfde komkommer bij de supermarkt nu 80 cent kost. Probeer de goedkopere locaties te herkennen en vergelijk prijzen. Of koop houdbare producten wat groter in als er goede korting is. Ook hier geldt, zeker voor grotere aankopen, je hoeft niet direct toe te happen. Denk er nog eens een nachtje over na. Is de prijs marktconform? Vergelijk op internet en weeg je opties af.

Kort samengevat is geld besparen zoeken naar een manier om geld in je zak te houden.

Dit kan door spullen NIET te kopen, ergens anders te kopen voor een betere prijs of akkoord te gaan met een tweedehands alternatief. Of het nu gaat om brood, een hypotheek, een auto, kinderdagverblijf of nieuwe smartphone. Dit kun je doorvertalen naar alles! Succes!

Written by