Hoe kun je het beste sparen

Hoe kun je het beste sparen? Een veelgehoorde vraag en relevant voor bijna iedereen. Vandaag gaan we er op in met een aantal handige tips. Ondanks dat de spaarrente laag is en dus het rendement op spaargeld verwaarloosbaar, is het wel belangrijk om een buffer te hebben. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor een studie, een verbouwing, een grote aankoop of geld achter de hand houden voor onverwachte kosten.

Sparen versus inkomsten

We gaan er even vanuit dat je wilt sparen voor een aankoop. Bijvoorbeeld een auto, een laptop of nieuwe fiets. Je wilt een gaming laptop kopen. Het streefbedrag hiervoor is €1500,-. Als je elke maandag €50 zou sparen dan duurt het 30 maanden (=2,5 jaar). Dat is best wel lang. Wil je zo lang wachten of zijn er andere mogelijkheden? Je kunt sparen door te besparen of door extra inkomsten te genereren.

Besparen

De basis van je salaris gaat uiteraard naar de vaste lasten. Als het goed is houd je na het betalen van je vaste lasten een stukje salaris over. Dit kun je variabel besteden. Je bespaart door het niet uit te geven aan andere dingen, zoals uitjes, terrasjes, cadeautjes aan jezelf, etc. Deze besparing kan je dus opsparen om je doelbedrag te halen. 

Je kunt jezelf afvragen of je er blij van wordt als je 2,5 jaar lang niks meer gaat uitgeven aan leuke dingen. Als je altijd ‘nee’ moet verkopen aan vrienden. Het getuigt van discipline, maar je levert dus ook wat sociale genoegdoening in. Probeer hier een compromis te sluiten met jezelf. Je hoeft niet altijd nee te zeggen, maar zeker ook niet altijd ja. Kijk eens kritisch naar de volgende punten.

 • Lopende abonnementen op tijdschriften of Videoland/Netflix
 • Een maand geen kleding kopen
 • Je lunch al thuis maken en niets op het station of onderweg kopen
 • Een maand geen horeca
 • Iets wat je nieuw wilde kopen tweedehands aanschaffen
 • De fiets gebruiken in de stad in plaats van de auto
 • Accepteren dat je een minder nieuwe smartphone hebt en de aankoop 6 maanden uitstellen
 • Kleine klusjes en reparaties proberen zelf te doen in plaats van uitbesteden

Meer inkomen genereren

Als je al kritisch bent naar je eigen uitgavenpatroon, maar toch vindt dat je maandelijks te weinig spaart. Kijk dan of je ergens extra inkomen kunt genereren. Dit kun je in een aantal vormen doen, zoals:

 • Betaalde losse klusjes
 • Extra uren op werk maken
 • Spullen verkopen die je niet meer gebruikt (bijvoorbeeld via Marktplaats) 

Tweedehands aankopen doen of uitstellen

Dit is echt de beste tip. De hele economie draait op marketing en impulsaankopen. Jou aansporen om NU te kopen. Maar je mag best kritisch zijn. We geven je twee regels die je standaard moet doorvoeren voor een aankoop.

 1. Wil je iets kopen wat geen haast heeft, geef jezelf dan 3 weken de tijd om het tweedehands te kopen. Dit kan echt makkelijk tot 90% op de aankoop besparen. Het is een leuke uitdaging en als je uiteindelijk je aankoop voor een fractie van de prijs kunt doen geeft dat veel voldoening. 
 2. Stel je aankoop in de winkel of online altijd 48 uur uit. Dus je koopt niks impulsief. Ben je na 48 uur nog enthousiast, dan is de kans groter dat je je aankoop ook daadwerkelijk gebruikt. Dit voorkomt miskopen en aankopen die splinternieuw op de plank blijven liggen.

Heb je nog van zulke ongebruikte items liggen? Dat zijn precies de items die je nu kunt opruimen en verkopen voor extra opbrengsten. En dat zijn ook de items waar je naar op zoek gaat als tweedehands alternatief. Er zijn genoeg mensen die spullen in nieuwstaat voor een fractie van de nieuwprijs weg doen. Profiteer hiervan!

Als jij extra inkomsten genereert en slim bespaart wordt sparen een fluitje van een cent. Het geeft voldoening en sparen voor je gaming laptop hoeft dan geen 30 maanden, maar bijvoorbeeld maar 6 maanden te duren. En kleinere doelbedragen heb je nog sneller bij elkaar. Succes!

Written by