gitaar leren spelen

Hoe kun je gitaar leren spelen?

Veel mensen zijn muzikaal. Daarom publiceren we in korte tijd meerdere blogs over piano leren spelen, leren zingen en gitaar leren spelen. Want ook op onze redactie hebben een paar mensen dit geleerd. En net als jij vroegen zij zich ooit af: hoe kun je gitaar leren spelen? Er is niet één antwoord op deze vraag, omdat iedereen een ander niveau van ervaring of natuurlijke aanleg heeft als het gaat om gitaarspelen. Er zijn echter enkele algemene tips die je op weg kunnen helpen bij het leren gitaarspelen.

De basis van gitaar leren spelen

Gitaar leren spelen kan een ontmoedigende taak lijken, maar dat hoeft het niet te zijn! Er zijn een paar basisdingen die je moet weten voordat je kunt beginnen met spelen. Als je eenmaal de basis hebt geleerd, maakt oefening perfect.

Het eerste wat je moet doen is leren hoe je de gitaar moet vasthouden. Je wilt jezelf niet verwonden, dus zorg ervoor dat je hem goed vasthoudt! De volgende stap is leren hoe je je gitaar moet stemmen. Dit is belangrijk, want als je gitaar niet gestemd is, zal hij niet goed klinken, hoe goed je ook speelt.

Als je gitaar eenmaal gestemd is, probeer dan wat eenvoudige akkoorden te spelen, zoals G of D. Dit worden “open akkoorden” genoemd, omdat ze alle snaren van de gitaar gebruiken en geen fingerpicking vereisen.

De verschillende soorten gitaren

Er zijn veel verschillende soorten gitaren, maar ze kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld:

  1. akoestische
  2. elektrische

Akoestische gitaren zijn het meest voorkomende type gitaar; ze worden bespeeld zonder stekker, zonder versterker.

Elektrische gitaren moeten op een versterker worden aangesloten om te kunnen worden gehoord. Zowel akoestische als elektrische gitaren kunnen worden gebruikt voor verschillende genres, van country tot metal.

Hoe kies je de juiste gitaar?

Er zijn veel factoren om te overwegen bij het kiezen van een gitaar, zoals:

  • Prijs
  • Type gitaar (akoestisch of elektrisch)
  • Stijl van de muziek die je wilt spelen
  • Grootte (de body en de hals)

Als je een beginner bent, kun je het beste beginnen met een akoestische gitaar. Ze zijn minder duur dan elektrische gitaren en gemakkelijker om op te leren. Heb je eenmaal de basis onder de knie op een akoestische gitaar, dan kun je overstappen op een elektrische. Elektrische gitaren worden meestal gebruikt voor agressievere muziekstijlen, zoals rock en metal.

Tips voor het oefenen

Oefening baart kunst! Hoe meer je speelt, hoe beter je wordt. Een goede manier om te oefenen is het gebruik van een metronoom – dit helpt je de tijd bij te houden en in het ritme te blijven terwijl je speelt. Je kunt ook proberen te oefenen met een vriend of familielid die gitaar kan spelen; zo kun je van elkaar leren en elkaar feedback geven op je spel.

Als je voor het eerst begint, is het belangrijk om de basis te leren. Deze omvatten het leren vasthouden van de gitaar, het stemmen van de snaren en de basisakkoorden en -melodieën. Als je deze basis onder de knie hebt, kun je overgaan op meer geavanceerde technieken. Er zijn veel online bronnen en instructievideo’s die je kunnen helpen nieuwe dingen te leren.

Een laatste tip – raak niet ontmoedigd als het lijkt alsof je in het begin geen vooruitgang boekt. Het kost tijd en geduld om gitaar te leren spelen, maar het is het waard!

Gitaar leren spelen: de voorbereiding

Voordat je echt gaat beginnen met gitaar leren spelen, moet je je nog wel voorbereiden. Zo moet je weten hoe je een gitaar überhaupt vasthoudt. En natuurlijk hoe je die stemt. Pas dan kun je echt gaan oefenen met spelen.

De gitaar vasthouden

Het eerste wat je moet doen om gitaar te leren spelen is leren hoe je de gitaar correct vasthoudt. Je gaat zitten als je gitaar speelt, dus zorg ervoor dat je in een comfortabele houding zit. De gitaar moet zo worden geplaatst dat de snaren naar je toe wijzen en de hals van de gitaar van je af wijst. Je moet ook je rechterarm op de bovenkant van de body laten rusten en je linkerhand achter de hals van de gitaar.

Eerst stemmen, daarna gitaar leren spelen

Het volgende wat je moet doen is de gitaar stemmen. Dit kan een ontmoedigende taak lijken, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn veel online bronnen en instructievideo’s die je kunnen helpen bij het leren stemmen van je gitaar. Als je het basisconcept eenmaal onder de knie hebt, kost het je maar een paar minuten om je gitaar te stemmen, telkens als je speelt.

Hoe de gitaar tablatuur te lezen

Nu je weet hoe je de gitaar moet vasthouden en stemmen, ben je klaar om te beginnen met het leren lezen van gitaartabulatuur. Gitaartabulatuur is een soort muzieknotatie die de snaren en het fretboard van de gitaar visueel weergeeft. Elke regel van de tablatuur staat voor een andere snaar op de gitaar, en elk nummer staat voor een andere fret op die snaar. Als je bijvoorbeeld “022100” in gitaartabulatuur ziet staan, betekent dit dat je de tweede fret op de lage E-snaar moet spelen, gevolgd door de tweede fret op de A-snaar.

Tabulatuur kan op het eerste gezicht verwarrend zijn, maar is eigenlijk heel eenvoudig als je er eenmaal aan gewend bent. Er is online veel instructiemateriaal beschikbaar waarmee je snel en gemakkelijk tab kunt leren lezen. Met een beetje oefening wordt tab lezen in een mum van tijd een tweede natuur!

Het komt helemaal goed

Zo, dat was een hoop informatie. Wordt het je allemaal te veel? Maak je geen zorgen, het komt helemaal goed. Iedereen kan met een beetje oefening gitaar leren spelen. Langzaam en onzeker, maar dat verbetert door regelmatig te oefenen. Veel succes!

Written by