Hoe kun je het beste leren?

Of je nu leert voor een toets of examen op de middelbare school, je theorie-examen voor je rijbewijs, of je studeert voor een tentamen voor je opleiding: leren is waarschijnlijk niet je hobby. Juist daarom wil je die toets natuurlijk in één keer halen! Maar hoe kun je het beste leren? Wij geven je enkele tips.

Vermijd bewezen inefficiënte studiemethodes

‘Work smarter, not harder’ is een belangrijk motto tijdens het studeren. Wist je bijvoorbeeld dat het effectiever is om in korte blokken van 40 tot 60 minuten te leren dan om drie uur achter elkaar door te gaan? Of dat onderstrepen en grote lappen tekst opnieuw lezen niet perse effectief is? Daarnaast kun je beter eerst een ander onderwerp behandelen voordat je het onderwerp herhaalt dat je net hebt behandeld. 

Hoe kun je leren met flashcards?

Flashcards zijn kaartjes waarbij je een begrip aan de ene kant kunt zetten en de uitleg of de vertaling aan de andere kant. Deze handige kaartjes zijn een bewezen effectieve studiemethode en zijn vooral effectief bij het leren van woordjes voor een taal, of bij iedere andere toets waar je feiten voor moet kunnen onthouden. Vind je het fijner om op je laptop te leren? Gebruik dan een website als WRTS. Net als bij fysieke flashcards geeft WRTS op gerandomiseerde volgorde een woord waar je zelf de betekenis van moet geven. 

Herhalen, herhalen, herhalen

Herhaling is erg belangrijk tijdens het leren. Hoe meer je stof herhaalt, hoe groter de kans is dat de informatie wordt opgeslagen in je langetermijngeheugen. Informatie in je langetermijngeheugen blijft veel langer beschikbaar, terwijl informatie die je de dag van tevoren stampt vaak weer snel vergeten wordt. Maak de informatie echter wel overzichtelijk: je leert meer van herhalen in samengevatte vorm dan dat je leert van lappen tekst meerdere keren lezen. 

Oefentoetsen maken

Oefentoetsen zijn een uitstekende manier om je voor te bereiden op een toets. Door oefentoetsen te maken kom je erachter hoe vragen eruit gaan zien, test je je eigen kennis en kun je leren van je fouten. Maak dus altijd oefentoetsen als ze beschikbaar zijn, of overweeg kennisvragen op te schrijven terwijl je de stof leest zodat je deze later kunt beantwoorden.

Hoe maak je zelf een samenvatting?

Door samen te vatten ga je zelf kritisch nadenken over welke onderwerpen belangrijk zijn. Daarnaast herhaal je op deze manier meteen de stof. Vooral in je eigen woorden samenvatten is effectief: zo dwing je jezelf om de stof zelf uit te leggen waardoor je het echt moet begrijpen. Overweeg ook om de samenvatting met de hand te schrijven. Volgens wetenschappers blijft informatie namelijk beter hangen wanneer je het opschrijft, ten opzichte van wanneer je het typt.

Leg moeilijke concepten uit aan iemand anders

Er wordt vaak gezegd dat wanneer je iets echt goed begrijpt, je het in duidelijke taal aan anderen moet kunnen uitleggen. Overweeg daarom om complexe onderwerpen en concepten uit te leggen aan iemand anders. Zo kom je erachter of je de stof zelf echt goed begrijpt en op wat voor manier je het kort en bondig kunt samenvatten.




Written by