hoe kun je wespen weghouden

Hoe kun je wespen weghouden?

Vaak wordt gezegd dat Augustus en September de wespen maanden zijn in Nederland. Maar eigenlijk loopt het wespenseizoen al vanaf Maart. Gelukkig zijn de wespen dan vooral bezig met het maken van nesten en heb je er nog niet zoveel last van. Dat komt vaak pas in de zomer, als de nesten gebouwd zijn. Tijdens deze periode rijst dan ook vaak de vraag: hoe kun je wespen weghouden? In deze blog geven we je 4 tips.

1. Wespen weghouden met geur

Wespen zijn erg goede ruikers. Je kunt dan ook wespen weghouden door middel van geur. Zodra een wesp een geur ruikt die hem of haar niet bevalt, zal deze snel de weg weer vervolgen naar een andere tuin. Maar met welke geuren kun je wespen weghouden? Dat kun je doen met:

  • Kruidnagel
  • Azijn
  • Sinaasappel en/of citroen
  • Ui
  • Koffie
  • Wierook

Je kunt wespen dus prima weghouden met een bakje kruidnagel op tafel. Maar ook azijn schrikt af. Voor een nog beter effect kun je deze twee tips ook combineren. Gewoon een schaaltje met azijn en kruidnagel op tafel zetten en klaar! Een wat gekkere manier om wespen weg te houden met geur is koffie. Zowel drinkbare koffie als filtermaling ontlopen ze liever. Aangezien je niet de hele dag koffie drinkt, kun je de wespen weghouden door een klein schaaltje met koffiemaling aan te steken, zodat het lekker blijft smeulen. Hiermee kun jij de wespen op grote afstand houden!

2.Wespen weghouden door ze te vangen

Er zijn maar weinig dingen zo effectief als een wespenval met siroop. Zet er eentje in de tuin en na een paar dagen zal je al zien hoeveel wespen zo’n val aantrekt. Na een paar dagen opgesloten te zitten zullen de wespen vanzelf doodgaan. Het grote nadeel van wespen weghouden met een wespenval is dat je ze niet echt weghoudt. Sterker nog, je lokt ze naar je toe. Zelf zul je er niet zoveel hinder van ondervinden, omdat de wespen voornamelijk gefixeerd zijn op de siroop. Maar verwachten dat je helemaal geen wesp meer ziet is met deze tip niet echt realistisch. 

3. Wespen weghouden met geluid

Dat wespen goed kunnen ruiken is bekend, maar ook het gehoor van een wesp is erg goed. Daardoor is het ook een optie om wespen weg te houden door middel van geluid. Er zijn verschillende apparaten op de markt die een specifiek soort geluid maken wat wespen afschrikt om te komen. Dit geluid is voor (de meeste) mensen niet hoorbaar, waardoor je zelf helemaal geen hinder hebt van het apparaat.

4. Wespen weghouden op een andere manier

Kun je dan alleen wespen weghouden op bovenstaande manieren? Nee hoor. Er komen ieder jaar weer nieuwe manieren om wespen weg te houden uit jouw tuin. Wat dacht van de slimme uitvinding Waspinator. Dit is niet meer dan een zak die je in de tuin kunt ophangen die lijkt op een echt wespennest. Wespen zijn zeer territoriaal aangelegd, dus als zij zien dat er al een “wespennest” in jouw tuin aanwezig is, zullen ze als de wiedeweerga weer omkeren, op zoek naar andere slachtoffers.

Written by