Hoe kun je het beste sparen?

Stel je jezelf ook wel eens de vraag ‘Hoe kan ik het beste sparen?’. Voor de een kan geld sparen een stuk lastiger zijn dan voor de ander. Maar als je écht geld wilt sparen, dan ben ik ervan overtuigd dat iedereen geld kan sparen, als je maar wel een beetje inzet toont. Daarom zet ik in dit blog 10 spaartips voor je op een rijtje.

Tip 1. Bepaal een doel waarom je geld wilt sparen

Het allerleukste en makkelijkste om geld te gaan sparen, is wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt. En dat kan van alles zijn. Heb je bijvoorbeeld super gave schoenen gezien die je heel graag wilt kopen? Of ga je binnenkort op vakantie en heb je nog een leuk zakcentje nodig? Bepaal voor jezelf hoeveel geld je wilt gaan sparen en wanneer je het uiteindelijk bij elkaar gespaard moet hebben. Sparen voor een doel is al een stuk makkelijker dan ‘gewoon’ geld sparen. Natuurlijk is dat natuurlijk ook een super goede reden om geld te gaan sparen. Stel dat binnenkort de wasmachine er ineens mee uitschijnt, dan heb je toch spaargeld nodig om de oude machine te repareren of zelf om een nieuwe aan te schaffen.

Tip 2. Heb inzichten in je inkomsten en uitgaven voordat je geld gaat sparen

Wanneer je voor jezelf goed op een rijtje hebt staan wat er per maand precies in komt en wat er uit gaat, kun je ook gaan bepalen hoeveel geld je per maand kunt sparen. Of wellicht waar je de aankomende maanden wat minder geld aan uit gaat geven om zo toch wat centjes opzij kunt zetten. Zet dat bedrag gelijk wanneer jouw salaris gestort wordt opzij en alles wat je aan het einde van de maand nog over hebt van het salaris is mooi meegenomen!

Tip 3. Open een aparte spaarrekening

Je kunt ervoor kiezen om een spaarrekening onder jouw betaalrekening te openen, echter het gevaar is dan dat je heel gemakkelijk geld kunt terugboeken van je spaar- naar je betaalrekening. Open daarom een betaalrekening bij een andere bank. Als je dan geld van je spaarrekening wilt terugboeken naar een betaalrekening, gaat er minimaal 24 uur overheen. Impulsaankopen worden daardoor steeds meer verleden tijd en daardoor kun je best wat geld sparen. 

Tip 4. Het beste sparen door een vaste overboeking

Vind je het lastig om elke maand geld naar je spaarrekening over te boeken? Of vergeet je dit gewoonweg? Dat kan het je helpen om een spaarrekening te openen waar je vooraf kunt instellen op welke dag er geld naar de spaarrekening wordt overgemaakt. Zo heb ik zelf ingesteld dat er elke 25e van de maand €50 wordt overgemaakt naar mijn spaarrekening. Mijn salaris wordt op de 25e gestort, dus zo weet ik dat ik standaard €50 spaar per maand. 

Tip 5. Heb je echt moeite met sparen? Zet het op een deposito

Vind je het echt heel lastig om geld te sparen? Dan kun je ervoor kiezen om het geld op een deposito te zetten. Je bepaald dan een periode waarin het geld vast staat op de rekening. Wanneer je tussentijds geld van die rekening wilt halen, is dat mogelijk, maar wel tegen betaling van een boete. Hierdoor zul je nog extra hard nadenken of je dat geld wel écht nodig hebt. 

Tip 6. Los geld? Stop het in een spaarpot

Heb jij ook vaak kleingeld dat verdwijnt in de wasmachine bijvoorbeeld, omdat het is achtergebleven in je broekzak? Stop kleingeld daarom gelijk in een spaarpot. Het verbaast je namelijk hoe snel je uiteindelijk met kleingeld toch kunt sparen.

Tip 7. Maak sparen leuk

Je kunt sparen daadwerkelijk leuk maken! Maak bijvoorbeeld een bingokaart met allemaal bedragen die reëel zijn om te sparen. Op basis van die kaart kun je dan gaan sparen. Je kunt zelf bepalen of je per maand een bedrag van de bingokaart afstreept, of dat je elke week een bedrag gaat afstrepen. Op basis daarvan kun je dan ook de bedragen bepalen. Als je alleen maar bedragen van €50 of meer op de kaart hebt staan, wordt het natuurlijk vrij lastig om dat per week opzij te leggen. 

Tip 8. Sparen zonder dat je het doorhebt

Ja, je leest het goed. Het is mogelijk om te sparen zonder dat je het doorhebt. Bijvoorbeeld door middel van de koopzegels. Er heerst nog steeds een ‘taboe’ op koopzegels, omdat het misschien suf klinkt. Maar geloof me, het is heel prettig als je ineens €50 aan koopzegels hebt en je daarvan je boodschappen kunt betalen. 

Tip 9. Zet alle extra inkomsten opzij

Heb je deze maand een bonus gehad? Is je vakantiegeld gestort? Heb je geld terug gekregen van de belasting? Of heb je een dertiende maand ontvangen? Top! Zet dit geld meteen op je spaarrekening. Je had er namelijk niet op gerekend, dus je hebt het op dit moment ook niet meteen nodig. 

Tip 10. Maak het jezelf niet te lastig

Oké, we willen natuurlijk allemaal een dikke vette spaarrekening, maar het moet wel realistisch blijven. Kun je helemaal niks leuks meer doen met vrienden, omdat je alle beetjes naar een spaarrekening overboekt, maar merk je dat het sparen je op een gegeven moment gaat tegenstaan? Dan ga je het sparen waarschijnlijk ook niet lang meer volhouden. Blijf daarom wel de dingen doen wat je gelukkig maakt of wat je leuk vindt om te doen. Zo moet je bijvoorbeeld ook niet op een houten stokje gaan kauwen omdat je zoveel spaart. Zelf bespaar ik bijvoorbeeld niet op goed eten, omdat ik dat belangrijk en lekker vind. Stel dus voor jezelf op wat je buiten het sparen om graag wil blijven doen. 

Ik hoop dat deze 10 tips je een beetje gaan helpen bij de vraag hoe je het beste kunt sparen. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Lees dan meer van mijn lifestyle blogs. Bijvoorbeeld hoe je kunt zien of iemand liegt.   

Written by