Hoe kun je zien of iemand liegt?

Heb je in een gesprek wel eens gehad dat je twijfelt of iemand wel de waarheid spreekt? Er zijn manieren om daarachter te komen. Het is namelijk allemaal aan de lichaamstaal af te lezen. Je kunt namelijk een een precisie van 54% zien of iemand liegt of de waarheid spreekt. In dit blog leg ik je precies uit hoe je kunt zien of iemand liegt. 

Tip 1 – Ontdek de basishouding om te zien of iemand liegt

De lichaamstaal van een persoon dat liegt verandert. Probeer daarom eerst de basishouding te herkennen. Wat is de basishouding dan precies? Dat is de houding wanneer je bijvoorbeeld met iemand een normaal gesprek voert. Ga bijvoorbeeld de basishouding van de vriend of vriendin observeren. Of tenminste, waarschijnlijk ken je die al door en door. Je weet waarschijnlijk heel goed wanneer hij zich normaal gedraagt en wanneer hij zich een beetje vreemd voordoet. 

Hoe weet je of iemand liegt?

Om de basishouding van een vreemde te achterhalen kan misschien wat lastiger zijn, maar ook daar is een oplossing voor. Stel de persoon voor je gewoon een normale vraag waarop jij het antwoord sowieso weet en waar de ander eigenlijk niet over hoeft te liegen. Bijvoorbeeld: “Wat zullen we gaan lunchen straks?”

Dat is een vraag waar de persoon tegenover je in principe niet over hoeft te liegen. De manier waarop diegene antwoord geeft op deze vraag is zijn basishouding. Let dus goed op de lichaamstaal. Kijkt de persoon voor je je recht in de ogen aan? Praat hij of zij met zijn handen of juist niet? Dat zijn allemaal factoren waar je op kunt letten om de basishouding te herkennen. Bepaalde handelingen kunnen natuurlijk wel voortkomen door de situatie en het moment, maar in ieder geval niet door een leugen.

Tip 2 – Herken afwijkingen van iemand die liegt

Wanneer iemand zich anders gedraagt dan de basishouding die je net achterhaald hebt, dan is dat dus een teken dat die persoon aan het liegen is. Deze uitingen worden ook wel ‘hotspots’ genoemd. Het zijn handelingen die wijzen op leugenachtig gedrag, maar de persoon die aan het liegen is, is zich daar niet bewust van.  

Een aantal voorbeelden van ‘hotspots’ zijn:

  • Als iemand zijn lippen op elkaar perst
  • Meerdere malen gapen, lachen of heel veel knipperen
  • Iets voor je lichaam houden om zo een ‘muur’ tussen jou en die persoon op te bouwen
  • Naar rechts kijken wanneer iemand linkshandig is en andersom

En dat laatste lijkt misschien een beetje raar, maar uit onderzoek is gebleken dat 85% van de gevallen dat iemand naar rechts kijkt terwijl hij of zij iets zegt, terwijl de persoon linkshandig is, diegene dan een leugen vertelt. 

Tip 3 – Stel de mogelijke leugenaar een vraag waar hij of zij over na moet denken

Er is nog een ander simpel trucje om aan de lichaamstaal te zien of iemand liegt. Vraag bijvoorbeeld wat diegene gister gegeten heeft. De persoon aan wie je het vraagt moet dan nadenken wat diegene gister gegeten heeft. Stel, hij of zij kijkt naar links tijdens het nadenken, dan weet je dus dat die persoon naar links kijkt als hij een eerlijk antwoord wil geven. Stel je daarna een vraag en kijkt die persoon tijdens het nadenken naar rechts, dan kun je zien dat iemand liegt.  

Tip 4 – Verzin een valstrik om erachter te komen of iemand liegt

Vervolgens kun je een valstrik voor de leugenaar bedenken over bijvoorbeeld de locatie waar jullie op dat moment zijn. “Dan kwam je zeker langs die hele grote boom op het midden van het plein?” terwijl die boom helemaal niet daar staat. Of “Ben je ook langs de receptie gelopen om daar de lift in te gaan?” terwijl er helemaal geen receptie is. 

Belangrijk is het daarna om te letten op de aarzeling. Leugenaars aarzelen namelijk als je een feit verzint over een plek waar diegene niet was. Als diegene daar echt geweest is, zou hij of zij meteen zeggen dat er helemaal geen grote boom of receptie stond. 
Meer ‘how to’ artikelen lezen? Lees dan de foodblog waarin je kunt zien of een ei nog goed is.

Written by