Hoe kun je in slaap vallen?

Niet in slaap kunnen vallen is heel vervelend. Vooral als je de volgende dag vroeg op moet of iets belangrijks hebt, is het erg irritant als je uren nachtrust verliest omdat je niet in slaap kunt vallen. Daarnaast is het natuurlijk veel fijner als je uitgerust wakker wordt! Maar hoe kun je sneller in slaap vallen?

Beter slapen door juiste kamerinrichting 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je in een rustige omgeving ligt. Ook de kleuren kunnen van invloed zijn: rustige kleuren als blauw werken bijvoorbeeld erg rustgevend, terwijl geel juist stimulerend werkt. Daarnaast val je sneller in slaap in een donkere kamer, dus zorg voor verduisterende gordijnen. Slaap jij altijd in een warme kamer? Overweeg dan om te slapen met het raam open, want onderzoek wijst uit dat een koele kamer beter is voor de nachtrust.

Sneller slapen door blauw licht vermijden 

Zit jij vlak voor je gaat slapen nog door Instagram of Facebook te scrollen? Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Je scherm geeft namelijk blauw licht weer, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt. 

Op de meeste smartphones zit een optie om blauw licht weg te filteren (op Android heet deze optie ‘oogbescherming’), waardoor je voor het slapengaan nog steeds je telefoon kunt gebruiken. Toch kan het verstandiger zijn om je telefoon een uur voordat je gaat slapen niet meer te gebruiken, want alle indrukken van sociale media kunnen ook zorgen voor stress en belasting van de hersenen wat weer slecht is voor je nachtrust.

Hoe kun je in slaap vallen door ademhalingsoefeningen?

Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen en meditatie technieken die kunnen helpen bij het in slaap vallen. Eén zo’n techniek is de 4-7-8 methode. Je ademt hierbij eerst vier seconden lang door de neus in, daarna houd je je adem zeven seconden in, waarna je acht seconden lang uitademt. Dit heeft een rustgevende werking waardoor je makkelijker in slaap valt.

Hoe kun je in slaap vallen door muziek? 

Overweeg eens om naar iets rustgevends te luisteren tijdens het slapen gaan. Je kunt bijvoorbeeld (begeleide) meditatie-oefeningen doen, zoals die van de app Headspace. Op Spotify staan ook veel podcasts die speciaal zijn ontwikkeld om je te helpen slapen. Spotify heeft daarnaast ook een slaaptimer, waardoor je zeker weet dat je midden in de nacht niet ineens wakker wordt van het geluid dat uit je telefoon komt. Je kunt ook kalmerende geluiden opzoeken, zoals zeegeluiden of witte ruis. Kun je juist alleen maar slapen in een muisstille slaapkamer? Ga dan op zoek naar geluiddempende, comfortabele oordopjes.

Written by