Veilig beleggen tips

Hoe kun je veilig beleggen?

Veilig beleggen is een hot topic. Beleggen in aandelen kan een geweldige manier zijn om jouw geld in de loop van de tijd te laten groeien. Maar het kan ook riskant zijn, dus het is belangrijk om te begrijpen wat je doet voordat je geld investeert. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden.

 • Begin met het doen van onderzoek. Door het lezen van artikelen of het bekijken van video’s van financiële experts. Zodra je een basiskennis hebt van beleggen, kun je specifieke beleggingen gaan onderzoeken die jou interesseren.
 • Overweeg jouw risicotolerantie. Dit is een belangrijke factor bij het bepalen welke soort beleggingen geschikt zijn voor jou. Als je een hekel hebt aan het nemen van risico’s, dan is beleggen in aandelen misschien niet het beste idee. Als je wel wat risico durft te nemen, kan beleggen in aandelen een goede optie zijn om jouw geld in de loop van de tijd te laten groeien.
 • Stop niet alle eieren in één mand. Diversificatie is de sleutel als het gaat om beleggen. Dit betekent dat je in plaats van al jouw geld in één belegging te stoppen, het moet spreiden over verschillende beleggingen.

De 3 gouden regels van veilig beleggen

 • Regel # 1: Investeer alleen geld dat jij je kunt veroorloven te verliezen.

Dit betekent dat als de aandelenmarkt crasht en jouw beleggingen minder waard worden, je niet in een moeilijke financiële situatie terechtkomt.

 • Regel #2: Verspreid je beleggingen.

Wed nooit alles op één paard, maar verspreid je beleggingen over verschillende bedrijven en zelfs meerdere sectoren. Als er dan een bedrijf of sector met dalende koersen is, kun je nog steeds geld verdienen aan je andere investeringen.

 • Regel # 3: Maak een plan en blijf erbij.

Voordat je gaat beleggen, moet je weten wat jouw doelen zijn en wat je bereid bent te riskeren. Maak vervolgens een plan over hoe je die doelen zult bereiken. Houd je ook echt aan dit plan, zodat je jouw langetermijnbeleggingsdoelen kunt bereiken!

Jouw portefeuille opbouwen

Nu je de drie basisregels van beleggen kent, is het tijd om jouw portefeuille op te bouwen. Wat zijn de mogelijkheden?

 • aandelen
 • obligaties
 • beleggingsfondsen
 • ETF’s
 • vastgoed zoals huizen of winkelpanden

Het kan overweldigend zijn om uit te zoeken welke beleggingen voor jou geschikt zijn. Houd je bij het opbouwen van jouw portefeuille in elk geval aan de hierboven genoemde tips.

Veilig beleggen door jouw portefeuille te herzien

Als je eenmaal een portefeuille hebt opgebouwd, is het belangrijk om deze regelmatig te herzien. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw beleggingen nog steeds kloppen met jouw doelen en risicotolerantie.

Het is ook een goed idee om jouw portefeuille zo nu en dan opnieuw in evenwicht te brengen. Dit betekent dat je een deel van de beleggingen die het goed hebben gedaan, verkoopt en meer van de beleggingen koopt die het minder goed hebben gedaan. Dit helpt om alles in balans te houden, zodat je niet te zwaar geïnvesteerd bent in een bepaald gebied.

Het herzien en herschikken van de balans moet ten minste eenmaal per jaar gebeuren, maar het kan nodig zijn om het vaker te doen als er grote veranderingen zijn op de markten of in jouw persoonlijke leven (zoals een hypotheek of een baby krijgen).

Conclusie

Beleggen kan een geweldige manier zijn om te sparen voor jouw toekomst. Er zijn zoveel verschillende soorten beleggingen beschikbaar dat het belangrijk is om goed onderzoek te doen en de beleggingen te kiezen die bij jou passen. Vervolgens moet je veilig gaan beleggen. Veilig beleggen gaat niet over timing van de markt, het gaat over geduldig zijn en het diversifiëren van uw beleggingen.

Written by